Småländska Sandra första kvinna som ordförande för Svenska Ridsportförbundet

Småländskan Sandra Ruuda valdes nyligen till ordförande för Svenska Ridsportförbundet – som första kvinna på 111 år. Grattis säger vi på RF-SISU Småland.

Sidan uppdaterades: 19 juni 2023

Vid svenska Ridsportförbundets årsstämma valdes Sandra Ruuda till ordförande. Sandra bor i Gemla i Kronobergs län och är lokalt medlem i Växjöortens Fältrittklubb. Redan på 1990-talet var Sandra, då med efternamnet Olofsson, ungdomsledamot i Smålands Ridsportförbund och redan som 26-åring valdes hon som ordförande. Under åren 2003–2005 var hon även ledamot i styrelsen för dåvarande Smålands Idrottsförbund.

Vi fick tag på en upptagen, nyvald ordförande.

Hur känns det att nu bli ordförande för Svenska Ridsportförbundet?

– Jag är stolt över att ha blivit demokratiskt vald till ordförande och jag är ödmjuk inför uppdraget.

Har du några speciella frågor som du vill driva under din mandatperiod?

– Jag vill öka ridsportens attraktionskraft och då behöver vi fortsätta framåt i vårt trygghetsarbete som pågår för fullt, med nästa anhalt på Riksidrottsmötet. Parallellt med detta så vill jag bidra till att vi tar tag i våra framtidsfrågor såsom alla tre hållbarhetsperspektiven likväl som hästvälfärden.

Vilka stora utmaningar ser du för svensk ridsport de kommande åren?

– För att vi ska bli starka tillsammans inom ridsporten behöver vi öka acceptansen för vårt mångfacetterade sätt att älska och använda våra hästar. Det är gemensamt som vi kan driva förändringen åt önskat håll. För att lyfta en konkret förutsättning som behöver bli mycket bättre så är det våra lokala föreningars förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Det är många som idag knappt överlever. Jag vill att ridsporten ska vara tillgänglig för alla som har ett intresse.

RF-SISU Småland önskar Sandra Ruuda lycka till med förtroendet och det nya uppdraget, och ser fram mot ett fortsatt gott samarbete med både svensk och småländsk ridsport.

Foto: Linda Himsel och Bildbyrån

Sidan publicerades: 11 maj 2023

Fakta: Svensk Ridsport

Antal föreningar: 841

Antal medlemmar: 154 000 (93% kvinnor/flickor, 7% män/kvinnor)

Antal licensierade ryttare: 25 000

Grenar: Hoppning, dressyr, fälttävlan, sportkörning, distansritt, parasport, voltige, reining, Working Equitation

(Uppgifter från Svenska Ridsportförbundets verksamhetsberättelse 2022)