Fullt ös i boxningshallen för seniorerna i Vaggeryd

Sedan starten i januari 2023 har seniorerna som tränar hos Vaggeryds Muay Thai & Boxing bara ökat i deltagarantal. Fyra deltagare har på tre månader blivit 25 – och snart börjar det bli trångt i lokalen.

— Fortsätter vi öka i deltagarantal behöver vi kanske lägga till ännu ett träningstillfälle, säger initiativtagaren Sören Andersson.

Sidan uppdaterades: 26 mars 2024

I källaren i Vaggeryds sporthall huserar boxningsklubben Vaggeryd Muay Thai Boxning i deras stora, nyrenoverade lokal. Sören Andersson är ägare och den som startade upp boxningsklubben för snart 20 år sedan. Idéen om att starta seniorträning uppkom däremot på senare år när han hörde om en Stockholmsklubb som startat en unik träningssatsning.

— Jag läste om en boxningsklubb som startat en satsning för äldre med Parkinsons sjukdom. Träningen hjälpte dem att lindra symptomen och jag tänkte att det var ett fantastiskt initiativ. Vi ville också kunna ge den möjligheten till äldre, men med fokus på allsidig träning för alla seniorer. Vi vill att så många som möjligt över 65 år ska kunna träna med oss, därför är alla välkomna oavsett förutsättningar och förmåga.

Sören Andersson är initiativtagare till seniorträningen och hjälper deltagarna under passen.

Foto: Sören Andersson är initiativtagare till seniorträningen och hjälper deltagarna under passen.

Med hjälp av RF-SISU Småland fick Vaggeryd Muay Thai & Boxing beviljat Projektstöd IF Idrott +65 för att starta upp träning för seniorer. Stödet riktar sig till personer som är 65 år och äldre, och syftar till att skapa förutsättningar för idrottsföreningar att utveckla sin idrottsverksamhet riktad till målgruppen. Stödet går att söka inom två huvudområden och för Vaggeryd Muay & Boxing beviljades det för uppstart av ny verksamhet i föreningen. Därefter köptes material in och satsningen tog snabbt fart. Sedan blev det dags att hitta deltagare – och de fanns närmre än väntat.

Via gymmet och vidare till boxningslokalen

Tvärs över korridoren från boxningslokalen ligger Vaggeryds gym. För att hitta deltagare till seniorsatsningen sökte sig Sören dit. Flera av medlemmar på gymmet nappade direkt, Sören gav dem nämligen möjligheten att träna gratis hos klubben om de var medlemmar på gymmet. Något som lockat många att testa.

— Vi startade i januari och då var det fyra som deltog. I dag är vi runt 25 om alla dyker upp.

När vi besöker Vaggeryd är det 19 deltagare dagen till ära, men då saknades fyra, fem stycken som inte kunde vara med. Lägg därefter till tre helt nya deltagare som är med för första gången.

”För varje gång jag tränar förlänger jag livet med en dag”

Bland de nya finns gruppens hittills äldsta deltagare Lasse, 89 år, som testar på träningen med sin fru Lotta. Både Lasse och Lotta har en bakgrund inom idrotten och är flitiga besökare på gymmet längre ned i korridoren. Men hur kommer det sig att man testar något nytt som 89-åring?

— Träningen har funnits genom hela livet och jag tänker att för varje gång jag tränar förlänger jag livet med en dag, säger Lasse och ler.

— Vi hörde talas om detta och tyckte det verkade roligt att testa på.

En annan deltagare, också vid namn Lasse, har aldrig tränat i hela sitt liv. Han fick ett gymkort av sina barn för ett par år sedan och valde att ge det en chans. Det gav mersmak och när satsningen i boxningslokalen startade valde han att hoppa på det också. Precis som Sören hoppades verkar boxningsklubbens satsning passa för många.

Foto: Lotta, Lasse och Lasse under passet.

För Carina som alltid har tränat mycket är det här något som ger en annan träning än den hon är van vid. För att visa vad det gett resultat gör hon ett djupt knäböj och berättar att det var något hon inte kunde för tre månader sedan.

— För mig är det här en träning jag inte kan göra själv på gymmet. Övningarna ger mig en helt annan rörlighet och smidighet än den jag är van vid.

Dagens träningspass består av elva olika stationer som Sören tillsammans med elitboxaren Oliver guidar deltagarna genom. Två och två genomföra alla stationer tillsammans. När den ena kör vilar den andra – och hejar på ordentligt.

En träning som passar många

”Vad är du arg på?” ropar en av deltagarna för att peppa sin kamrat som slår mot boxingssäcken, och genast blir frekvensen lite högre i slagen. Att äldre skulle träna lättare för att medelåldern stämmer inte alls. Träningen är i stort sett likadan som för yngre målgrupper, men aningen anpassad efter förmåga och styrka. Deltagarna boxas, hoppar och lyfter vikter.

Foto: Två och två tränar deltagarna. Medan den ena kör, hejar den andra på.

— Det här är övningar som alla åldrar kan köra men något anpassat för att få in mer av smidighet och stabilitet bland annat. Övningarna är allsidiga och är upplagda för att kunna anpassas efter varje persons förmåga, säger Sören.

Yngsta deltagarna är nyblivna pensionärer på 65 år, och äldsta är Lasse som närmar sig 90 år. Trots ett åldersspann på 25 år passar träningen för alla. För Lasse och Lotta som tillhör de äldsta i gruppen, för Carina som tränat hela livet, för nyblivna pensionären Lasse som börjat träna på senare dagar, och för Kalle som tävlat i bodybuildning.

— De tycker att det är så roligt att de vill utöka träningstillfällena till två gånger i veckan. Fortsätter vi öka i deltagarantal behöver vi kanske lägga till ett träningstillfälle. Snart får vi inte plats här inne med alla samtidigt, ler Sören.

Sidan publicerades: 14 april 2023

Om Vaggeryd Muay Thai & Boxings seniorsatsning

  • Tränar en timme i veckan
  • Träningen består av övningar som bland annat stärker koordination, stabilitet och styrka
  • Är idag en grupp på runt 25 personer
  • De som är medlemmar på gymmet tränar gratis

Projektstöd IF Idrott +65

Målsättningen med stödet är att idrottsrörelsen ska erbjuda en hållbar, utvecklande och inkluderande idrottsverksamhet i förening för målgruppen 65+.

Fram till den 30 april går det att söka ett engångsstöd från Riksidrottsförbundet för att sätta fler äldre i rörelse.

Läs mer om stödet och ansök här.