Minska föreningens elanvändning med en lärgrupp!

I höstas skenade elpriserna. Många idrottsföreningar drabbades och började se över sin energiförbrukning. En ny lärgruppsplan hjälper föreningar att få en översikt över elanvändningen och ger tips hur den kan minskas.

Sidan uppdaterades: 31 mars 2023

Elpriserna har minskat något sedan topparna i höstas. Men för att säkra verksamheten för framtiden krävs att många idrottsföreningar minskar sin energiförbrukning. I höstas genomförde RF-SISU Småland tre energiträffar för föreningar och förbund, i samverkan med Energikontor Syd. Då fick deltagarna en hel del tips hur de kan arbeta med energieffektiviseringar (träffarna finns att ta del av i efterhand).

Nyligen presenterade RF/SISU ett lärgruppsmaterial: ”Minskad elanvändning för miljö och plånbok”. Lärgruppsplanen riktar sig främst föreningar som äger och/eller driftar en idrottsanläggning. Det kan exempelvis gälla en inomhushall, klubblokal, utomhusanläggning eller alla tre inom samma område. Materialet är framtaget av RF/SISU och Energikontor Syd för att hjälpa föreningar att ta kontroll över sin elanvändning så att mer pengar kan användas till verksamheten istället för el- och energiräkningar.

Materialet guidar föreningar från att förstå nuläget, hur man skapar en åtgärdsplan, vidare till ett genomförande och den viktiga utvärderingen.

– Idrottsföreningar som äger, eller har ett driftsansvar för en anläggning, kan söka stöd för energi- och miljöprojekt. Tillsammans med lärgruppsplanen finns utmärkta möjligheter för föreningar att minska sina kostnader för energi, samtidigt som det givetvis är klimatsmart i största allmänhet, säger Jonas Knutsson, idrottskonsulent på RF-SISU Småland.

Nu går vi mot ljusare och varmare tider. Men om ett halvår är det höst, mörkt och kallt igen. Vem vet vad elen kostar då?

Lärgruppsplan: Minskad elanvändning för miljö och plånbok

Materialet är framtaget för att hjälpa föreningar att ta kontroll över sin elanvändning så att mer pengar kan användas till verksamheten istället för el- och energiräkningar. En lärgrupp motsvarar det andra studieförbund kallar ”studiecirkel”.

Till lärgruppsplanen!

Sidan publicerades: 31 mars 2023

Digital utbildning: Investering i anläggning 5/4

Den 5 april arrangerar RF-SISU en digital utbildning för idrottsföreningar går i tankar om att utveckla sin anläggning. Anmälan senast den 3 april.

Mer information och anmälan

Sök ekonomiskt stöd för energi- och miljöprojekt

Via RF-SISU Småland och Riksidrottsförbundet kan idrottsföreningar söka stöd för att minska energianvändningen eller för andra miljöförbättrande åtgärder. Som exempelkan nämnas investering i solceller, byte till mer energieffektivbelysning eller till ett effektivare uppvärmningssystem.

Läs mer om stöd till energi- och miljöprojekt

Kontakta någon av Smålands idrottskonsulenter för mer information

Energiträffar

Energiträffarna från hösten 2022 finns att ta del av i efterhand. På samma sida finns också kontaktuppgifter till Energikontoren i Småland samt kommunala energi- och klimatrådgivare.