Begränsat registerutdrag för en trygg idrottsrörelse

Sedan den 1 januari 2020 ska alla idrottsföreningar inom RF kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har kontinuerlig kontakt med barn. Det är en del i arbetet att skapa en trygg miljö för barn och ungdomar.

Sidan uppdaterades: 30 mars 2023

I Småland finns över tusen idrottsföreningar som bedriver barn- och ungdomsidrott. En genomsnittlig dag deltar 12 000 barn och unga i en föreningsaktivitet. För att barn och unga ska vistas i en trygg idrottsmiljö arbetar idrottsrörelsen med flera olika insatser. En av insatserna är att kontrollera begränsat registerutdrag på ledare som har kontinuerlig kontakt med barn är en del i arbetet i att skapa trygga idrottsmiljöer.

Det här innebär begränsat registerutdrag

  • Registerutdrag är ett begränsat utdrag ur belastningsregistret som skall göras för att kontrollera att ledare som har uppdrag i föreningen inte är dömda för grova brott.
  • Grova brott innefattar mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.
  • Föreningar och förbund ska begära utdrag av alla ledare från 15 år som arbetar med eller har regelbunden kontakt med barn. Med barn avses alla upp till 18 års ålder.
  • Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Utdrag visas av den enskilde i original och återlämnas direkt. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen, endast en notering om att kontroll är genomförd får dokumenteras.

Frågor och svar om begränsat registerutdrag

Nedan har vi samlat vanliga frågor och svar om registerutdrag hos föreningar. Hittar du inte svaret på vår fråga? Kolla in hela listan på frågor och svar från Riksidrottsförbundet eller kontakta en idrottskonsulent på RF-SISU Småland.

Vad innebär detta beslut för föreningen?

Föreningar ska – istället för som tidigare uppmanas att – begära begränsat utdrag ur belastningsregistret för de som anställs eller har uppdrag i föreningen och där har kontakt med barn.

Vilka omfattas av beslutet? Vilka ledare ska vi begära in begränsade registerutdrag av?

Alla som kommer att erbjudas uppdrag eller tilldelas uppgifter som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn. Det handlar alltså om att ledaren ska ha återkommande direktkontakt med barn.

Beslutet gäller emellertid inte personer som är under 15 år och därför inte uppnått straffbarhetsåldern i Sverige.

Räcker det att vi som förening begär in begränsat registerutdrag en gång eller ska det göras med viss regelbundenhet?

Det är den enskilde som begär utdraget, detta ska ske för alla ledare som har kontakt med barn och löpande vid nytillsättning. Vår rekommendation är dessutom att det därefter sker med viss regelbundenhet, vilket alltså inkluderar tidigare tillsatta ledare, enligt den rutin som föreningen fastställer.

Vad gör vi om vi upptäcker att en ledare blivit dömd för något?

Ledaruppdraget är ett förtroendeuppdrag, inte en rättighet. Föreningens styrelse kan välja att inte tilldela en ledare ett uppdrag eller avsluta en ledares uppdrag om man anser att förtroendet inte finns.

Sidan publicerades: 30 mars 2023

Trygg idrott

En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Det är en idrott där alla känner sig välkomna och delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar.

Läs mer om vad en trygg idrott betyder här.

Kontakt

Kim Lagerkvist

Idrottskonsulent

036-34 54 15

Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Jönköpings kommun samt frågor som rör barn- och ungdomsidrott i Småland.