Unik utbildningssatsning går i mål

Värmländskt och småländskt utbildningssamarbete lyfter barn- och ungdomsidrotten i distriktet.
– Jag har inte hört talas om någon liknande satsning, säger Mikael Fagerström, verksamhetschef på RF-SISU Småland.

Sidan uppdaterades: 28 mars 2023

I studier kring framgångsrika utvecklingsmiljöer har de så kallade organisationsledarna visat sig centrala och väldigt betydelsefulla.

Med bakgrund av det har Karlstads universitet och Linnéuniversitet, i nära samverkan med RF-SISU Värmland och Småland, genomfört en gedigen utbildningssatsning för värmländska och småländska ledare som vill utveckla barn- och ungdomsidrott på bästa sätt.

– Jag har inte hört talas om någon liknande satsning, där två distriktsförbund har samarbetat så tätt med två universitet. Så det känns jättekul att vi har kunnat genomföra den här utbildningen från idé, till att det första gänget nu är klara och kommer hem till sina föreningar med vässade kunskaper. Och allt för att bidra till en ännu bättre och mer sund barn- och ungdomsidrott, säger Mikael Fagerström, verksamhetschef på RF-SISU Småland och fortsätter:

– Vi har en gemensam ambition mellan alla fyra parter att erbjuda en liknande utbildning med start i höst. Nu undersöker vi intresset bland de andra RF-SISU-distrikten i landet och om de vill erbjuda utbildningen till sina ledare.

21 småländska ledare har gått utbildningen

En organisationsledare är någon som på en mer övergripande nivå arbetar med att utveckla och leda den idrottsliga verksamheten i en förening, med inriktning mot barn och ungdom. Totalt har 21 ledare från Småland och lika många från Värmland genomfört utbildningen, som sträckt sig över två år och som omfattat fyra kurser motsvarande 7,5 högskolepoäng (på kvartsfart).

– Utbildningen har spänt över flera områden inom ledarskap- och organisationsfrågor, och vi har fokuserat på forskning om vad som kännetecknar en god idrottslig utvecklingsmiljö samt föreningar och organisationer kan arbeta för att rekrytera, behålla och utveckla sina ledare. Utbildningen har tänkt att bidra till utveckling av organisering av barn och ungdomsidrott men också till utvecklingen av den enskilde ledaren. Så förhoppningsvis spiller deltagarnas nya kunskaper nu över till fler ledare inom förening och distrikt, säger PG Fahlström, universitetslektor vid institutionen för idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet, som har varit en av lärarna under kursens gång.

Lena Falk, tränare i Ljungby Volley, om utbildningen:

Lena Falk, tränare i Ljungby Volley, är en av de ledare som genomfört utbildningen och hon är mycket nöjd med upplägget.

– Jag tycker att utbildningen har varit inspirerande och lärorik.

Lena Falk (bakre raden längst ut till höger), här med sitt lag när de spelade Ungdomens Grand Prix i Uppsala i januari. Privat bild.

Vad har utbildningen gett dig på ett individuellt plan?

– Den har fått mig att se på vår föreningsverksamhet och mitt ledarskap ur flera perspektiv. Det har varit intressant att få möta andra ledare i andra idrotter i samtal kring de uppgifter vi haft att arbeta med. Jag har väl även fått en bekräftelse på att både jag och Ljungby Volleybollklubb är inne på rätt spår i vårt jobb med att bedriva barn- och ungdomsidrott.

Vad har utbildningen gett din förening på ett organisatoriskt plan?

– Förhoppningsvis en tydligare plan på hur vi kan stärka våra ledare och att i de uppgifter vi fått jobba med har jag kunnat se min förenings styrkor och det vi kan behöva jobba med mer framöver för att bli ännu bättre.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra? I så fall varför?

– Ja, det kan jag helt klart. Är man intresserad av föreningsidrott och ledarskap och vill få möjlighet att möta likasinnade är utbildningen helt rätt forum. Det har blivit flera intressanta diskussioner om vad som är bra och vad som kan förbättras i svensk föreningsidrott. Jag har även kunnat se vad mitt eget specialidrottsförbund har att jobba med för att kunna lyfta svensk volleyboll ännu mer.

Vad tar du med dig som det viktigaste inslaget från utbildningen?

– Hur viktig den svenska föreningsidrotten är för våra barn och ungdomar. Att denna kan ge barn och unga så mycket glädje, gemenskap och en hälsosam livsstil och att det borde vara en rättighet för vem som helst att få ta del av detta. Men också att det krävs ledare som får tillräckligt med resurser av olika slag för att kunna bedriva detta på ett tillfredställande sätt. Att det är viktigt att man ska kunna ta emot och möta olika önskemål och behov från de aktiva, det behöver finnas både en bredd och en elit men att det kan vara svårt att lösa i vissa fall.

Vi frågor kontakta:

Mikael Fagerström, verksamhetschef RF-SISU Småland, tel. 036-34 54 02, mikael.fagerstrom@rfsisu.se

Sidan publicerades: 27 mars 2023