Lösningen i elljusspåret som sparar på elkostnaderna

Storebro IF var, likt många andra föreningar, oroliga inför vintermånaderna och de höjda elpriserna. Men med hjälp av en energirådgivare och en elektriker har de nu kunnat spara in kostnader på elen.

Smal bild visar texten "Energi och hållbarhet" med en återvinningsikon i grönt till höger

Sidan uppdaterades: 11 januari 2023

De höjda el- och energipriserna har slagit hårt mot hela landet, inte minst mot idrottsföreningar med egna anläggningar. Storebro IF i Vimmerby kommun var bara en av många oroliga föreningar när priserna steg och hur de skulle klara av vintern väckte funderingar hos dem.

– Det är klart att man blev orolig när priserna kunde höjas så mycket som fyrdubbelt. Det är självklart att en sådan höjning gör det tufft för ideella föreningar, berättar ordförande Eva Kindstrand Ströberg.

Arbetet kring hur de skulle sänka el- och energikostnaderna tog snabbt fart. De tog hjälp av en energirådgivare som kom ut till föreningen och tipsade om hur de skulle gå till väga för att spara energi. I samma veva klev Vimmerby kommun in och bytte alla lampor i elljusspåren i kommunen till LED-belysning för att minska kostnaderna. Men Storebro IF nöjde sig inte där utan kom med ytterligare en lösning kring elljusspåret.

Astrour tänder elljusspåret via telefonen

Vanligtvis lyser elljusspåret hela vintern fram till 22.00 på kvällarna. Men i år tänkte föreningen annorlunda, både för att sänka kostnaderna men också för miljöns skull.

– Om det är snöstorm en kväll är det inte säkert att någon använder elljusspåret, så varför ska det då stå och lysa flera timmar i onödan?, frågar sig Eva.

Lösningen kom från en elektriker som installerade Astrour, en koppling som gör att lamporna i elljusspåret går att tända via telefonen. I dag styrs lamporna först och främst av dagsljuset, vilket gör att det inte går att tända lamporna om det är ljust ute. Det är först när det börjar skymma som det går att tända via telefonen. Om elljusspåret är släckt när någon kommer dit, ringer de kostnadsfritt ett telefonnummer och väntar på en upptagetton. Då tänds lyset i spåret. I stället för att elljusspåret ska lysa flera timmar i onödan, lyser det nu när det är människor som använder spåret. Eva är nöjd med lösningen och tycker det känns bra att kunna erbjuda samma möjligheter som tidigare år, trots höjda elpriser.

– Det är många som använder elljusspåret vintertid och vi ville inte ta bort den möjligheten för dem. Det är viktigt att alla kan ha tillgång till elljusspåret för att kunna röra på sig under vintern också, avslutar Eva.

Storebro IF:s tips på andra energieffektiva lösningar

Sidan publicerades: 10 januari 2023

Reportageserien #idrottenspararenergi

De höjda energikostnaderna skapar oro bland privatpersoner och verksamheter i Sverige, och så även inom idrottsrörelsen.

Vi på RF-SISU Småland gör vad vi kan för att stötta idrottsföreningarna runt om i våra län. Under vintern kommer vi göra nedslag i ett antal idrottsföreningar som gjort kreativa och hållbara förändringar för att sänka energikostnaderna. Vi vill med reportageserien #idrottenspararenergi lyfta goda exempel från Småland som kan hjälpa och inspirera andra inom idrottsrörelsen.

Läs mer om energi- och elprisernas påverkan på idrottsrörelsen här. Pdf, 220 kB.

Har er förening något bra tips?

Har er förening gjort stora eller små förändringar för att klara av de höjda el- och energipriserna? Är det något ni vill dela med er av? Tveka inte att höra av er!