Furulidshallen i Aneby

Aneby SK byggde en ekohall för att sänka driftkostnaderna

När den nya inomhushallen i Aneby skulle byggas var högsta prioritet att den skulle vara miljövänlig. Resultatet blev en hållbar ekohall som sänkt driftkostnaderna rejält.

Sidan uppdaterades: 17 januari 2023

Den smala bilden visar texten "Energi och hållbarhet" med en grå bakgrund och en grön återvinningsikon till höger

Det var under 2020 som Furulidshallen i Aneby stod klar, men det var långt innan det som tankarna om en hållbar inomhushall föddes. Kenneth Råsberg och Conny Karlsson har länge varit engagerade i Aneby SK och var båda projektledare för bygget. I dag är de extra nöjda med resultatet, inte minst på grund av den rådande energi- och elkrisen.

Det ska sägas att vi också har haft tur och gjorde detta i helt rätt tid. Men nu ser vi en väldigt tydlig effekt på det vad gäller kostnaderna. Hållbarhetstänket har inte bara en positiv inverkan på miljön, utan även på ekonomin, berättar Kenneth.

Egenkonstruerad damm för att samla upp regnvattnet

Tillsammans med SOK Aneby byggde de en egenkonstruerad damm bredvid idrottsplatsen. Regnvattnet från det 3 000 kvadratmeter stora taket på Furulidshallen fångas upp och leds sedan ner under marken och vidare till dammen ett par meter bort. På vintertid använder SOK Aneby vattnet för att skapa konstsnö till skidspåren som ligger bakom idrottsplatsen.

Det här innebär att vi sparar upp till 25 000 kronor om året. Jag misstänker att Aneby SOK sparar nästan dubbelt så mycket som oss eftersom det går åt mycket mer vatten till att göra konstsnö, berättar Kenneth.

Om de inte kommit på lösningen med dammen hade de behövt koppla upp sig på kommunalt dagvatten där anslutningsavgifter på ungefär 150 000 kronor hade tillkommit. På det skulle även driftkostnaden ligga som en löpande kostnad för dagvatten med ca 30 000 kronor per år tillkommit.

Aneby SK är vinnare på sommaren och Aneby SOK är vinnare på vintern. Det blir väldigt fin effekt på det här.

Solceller på taket genererar energi till hallen

För att sänka driftkostnaderna för uppvärmning och el bestämde sig Kenneth och Conny tidigt att solceller skulle installeras på Furulidshallens tak. Hallen är byggd i norr- och söderläge, något som gör att solljuset når taket under i stort sett hela dagen. Solcellerna genererar ungefär 50 000 kilowattimmar per år, vilket räcker för att driva både belysningen och värmen i Furulidshallen samt värme i hela kanslibyggnaden, bordtennishallen och uppvärmning av duschvatten i omklädningsrummen. 

Under sommarhalvåret producerar vi mer el än vad som går åt. Vi förbrukar dessutom mindre el än på vintern på grund av värmen, vilket gör att vi säljer överskottet till vårt elbolag. I år har vi sålt el för cirka 50 000 kronor vilket är pengar som vi nu kan använda när det är kallare ute och elpriserna skjuter i höjden, säger Kenneth.

Små medel har gjort stora skillnader

Finansieringen av Furulidshallen har skett genom Arvsfonden, Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och olika sponsorer, mestadels från företag och privatpersoner inom kommunen. Både Kenneth och Conny är väl medvetna om att deras storslagna hall inte är någon enkel och snabb lösning för andra idrottsföreningar, men de understryker ändå vikten av att tänka hållbart. Både för miljöns skull och i det långa ledet, även plånbokens skull.

När elkostnaderna skjutit i höjden har de trots låga driftkostnader ändå tagit krafttag för att minska elförbrukningen. När de jämför november 2021 med november i år märker de en stor skillnad.

Vi har använt cirka 15 till 20 procent mindre el än förra året, trots att det var en pandemi då och knappt någon verksamhet på anläggningen. Och det är inget som är ett resultat från bygget av hallen, utan det beror på smågrejer som vi ändrat på i höst.

De har pratat med alla som använder anläggningen om effektiva sätt att spara energi på, till exempel genom kortare duschar efter träningarna och att alla släcker lyset efter sig när de lämnar ett rum. Dessutom har de satt upp affischer på olika håll i klubblokalerna som ständigt påminner alla om små, enkla tips. En av förändringarna som gjort skillnad är bytet av belysning i bordtennishallen.

Det betyder att allt ljus släcks om någon inte rört sig i lokalen efter fem minuter, dessutom kan vi välja att ha halva salen upplyst i stället för hela, eller att till exempel dimra ljuset om vi inte behöver full styrka.

Kolla in videon nedan från när vi träffade Kenneth och Conny på Furulids idrottsplats där de berättade mer om bygget och visade upp hållbarhetstänket bakom Furulidshallen.

Sidan publicerades: 29 december 2022

Reportageserien #idrottenspararenergi

De höjda energikostnaderna skapar oro bland privatpersoner och verksamheter i Sverige, och så även inom idrottsrörelsen.

Vi på RF-SISU Småland gör vad vi kan för att stötta idrottsföreningarna runt om i våra län. Under vintern kommer vi göra nedslag i ett antal idrottsföreningar som gjort kreativa och hållbara förändringar för att sänka energikostnaderna. Vi vill med reportageserien #idrottenspararenergi lyfta goda exempel från Småland som kan hjälpa och inspirera andra inom idrottsrörelsen.

Läs mer om energi- och elprisernas påverkan på idrottsrörelsen här. Pdf, 220 kB.

Vill du veta mer om ekohallen i Aneby?

Välkommen att kontakta Aneby SK:s kansli för frågor och funderingar.

Klicka här för att kontakta Aneby SK.