Brahe Basket gör ringen efter en träning. 

Integrationsarbetet som ska bli en naturlig del i Brahe Basket

Brahe Baskets integrationsarbete har på kort tid blivit en succé – och nu arbetar de för att det ska bli en naturlig del i föreningen.

Sidan uppdaterades: 26 mars 2024

Strax innan pandemin utbröt inledde Huskvarnaklubben Brahe Basket ett integrationsarbete i syfte att få fler tjejer in i idrotten, och specifikt den grupp som i dag underrepresenterade i idrottsrörelsen, nämligen tjejer i idrottsvaga områden. Edla Henriks, organisationsledare i föreningen, berättar att basketklubben har haft verksamhet i stadsdelen Råslått i Jönköping i många år för att locka tjejer till idrottsrörelsen, men att verksamheten upphörde under en period från 2014 och framåt. När de sedan efter ett par år insåg att tjejerna slutade spela basket i tidig ålder av olika anledningar, bland annat för att de inte kunde ta sig hela vägen till andra sidan stan för att träna, insåg de också vikten av att ha en verksamhet på Råslätt.

– Det är så viktigt att finnas där tjejerna finns eftersom det ger möjlighet för så många fler att idrotta, säger Edla.

– När vi körde i gång igen för två år sedan såg vi väldigt snabbt att verksamheten växte. Från början var det runt 10-15 tjejer i ett lag, i dag är vi 70 tjejer fördelat på fyra lag.

Från början var det med hjälp av stöd från RF-SISU Småland och Jönköpings kommun som gjorde satsningen möjlig. Stödet gav bland annat möjlighet till halltider i Råslätt och hjälp med träningsavgifter för spelarna. Halltiderna på Råslätt är fortsatt en central del i satsningen.

Tränar på olika platser för att locka fler

Vi besöker en träning mitt i veckan i september och tjejerna i Stadsgårdens hall är ett stort gäng på nästan 20 personer. Ungefär hälften av tjejerna började spela basket i Huskvarna och den andra halvan i Råslätt. Idag är de ett sammansvetsat lag som tränar på olika ställen i kommunen. Som en viktig del av integrationsprojektet delar de upp träningarna mellan stadsdelarna: en gång i Huskvarna, en gång i Jönköpings centrum och en gång i Råslått. Något som fungerat bra för tjejerna och som inte bara gett möjlighet för fler att spela basket, utan bidrar även till kunskap.

– Det blir inte ”vi och dem” som det så lätt kan bli utan tjejerna får också se och lära sig mer om andra kulturer och områden, berättar Lea Tesfagabir som arbetar som ledarcoach sedan ett par år tillbaka.

Utvärdering, uppföljning och utvärdering

Som en del i satsningen kom Lea in ett tidigt skede som ledarcoach, och fungerar lots mellan föreningen och föräldrarna samt de aktiva. Hennes roll är att vara en trygg punkt som föräldrar och spelare kan vända sig till om de har frågor och funderingar.

– Jag är från området och känner många utav av tjejernas syskon eller kusiner och då blir jag inte en främmande person för föräldrarna, utan de tänker att ”hon är ju från vårt område och vet hur det går till här”, vilket inger ett förtroende för dem, berättar Lea.

Redan från start har Brahe Basket arbetat aktivt med uppföljning och utvärdering, vilket gjort att de kunnat utveckla arbetet för varje år som gått. Sedan augusti 2022 har föreningen även projektanställt Linda Löjdmark som organisationsledare och projektledare för integrationsarbetet. För henne var det ingen tvekan om att hon skulle tacka ja till uppdraget.

– Edla som skapat det här projektet har gjort ett fantastiskt jobb på ideell basis och slitit med det här på alla plan. Nu när vi växte och blev större kände vi att det var dags att organisera detta ytterligare och hitta en struktur som kan hålla över tid. Det här är något som är en viktig fråga för mig så det kändes väldigt enkelt att tacka ja.

Linda är inte sen på att påpeka vikten av regelbunden uppföljning för arbetet.

– Det är jätteviktigt att vi hela tiden fortsätter utveckla projektet. Integration ska bli en naturlig del av vår förening och därför är det viktigt att vi hela tiden utvärderar och förbättrar det vi gör.

Kolla in videon från Brahe Basket där bland annat Edla, Linda och Lea berättar mer om integrationsarbetet.

Brahe baskets tips för integrering

Se till att finnas där barnen finns

– Alla har inte möjligheter att ta sig till andra sidan stan, utan vi som förening måste se till att vi finns i olika områden så fler kan ta sig till idrottshallen utan att barnen behöver skjuts varje kväll eller behöver ta en buss ensamma.

Starta motionsgrupper

– Alla vill inte tävla och spela matcher, utan bara ha en plats att komma till för att utöva sin idrott. Starta en motionsgrupp i blandade åldrar som tränar någon gång i veckan dit barnen kan komma för att umgås och ha roligt.

Var inkluderande i alla led

– Vissa tror att man behöver ha den bästa utrustningen för att träna en idrott men var tydliga med att det går att spela även om gympaskorna är lite trasiga. Se till att inte ha så exkluderande regler i idrottsföreningen, till exempel kanske inte alla vill duscha efter träningarna.

Se till att nå ut till föräldrarna

– I vårt fall har vi Lea som är kopplingen mellan föreningen och föräldrarna vilket har och fortfarande är en viktig del i vårt arbete. Det är viktigt att ha en person som kan ta emot frågor och funderingar från föräldrar, vars barn kanske för första gången är med i en idrottsförening. Skapa ett förtroende för föräldrarna där de vet att deras barn är trygga i idrottsföreningen.

Sidan publicerades: 31 oktober 2022