Eva Kindstrand Ströberg i Storebro IF med deras logotyp i bakgrunden. 

Folkbildningen har gett Storebro IF en bättre omvärldsbevakning

Sedan ett par år tillbaka har Storebro IF arbetat med folkbildning i lärgrupper, något som gjort att de fått bättre koll på omvärlden och hur de ska ta sig an olika utmaningar i föreningen.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

I föreningen finns i dag en rad olika lärgrupper som arbetar med allt från fotbollsspelarnas teoripass och planering av evenemang, till skötsel runtom i Storebro med badstränder samt lekparker. I varje lärgrupp finns minst en lärgruppsledare, något som inte kräver någon tidigare erfarenhet utan är en person som vill fördela ordet, och som kanske är lite extra intresserad av ämnet. I Storebro IF arbetar de med flera lärgruppsledare, och de ser gärna att alla får chansen att testa på rollen.

– Vi försöker rulla runt på flera lärgruppspelare för att det ska finnas fler och för att alla ska få chansen att vara ledare när vi har möten och samtal. Det finns dessutom många som växer med den rollen, berättar Eva Kindstrand Ströberg, som sedan sex år tillbaka är ordförande i föreningen.

Eva trycker lite extra på vikten av att låta alla komma till tals och få sin röst hörd.

– Folkbildning handlar om att vi lär av varandra och därför är lärgrupper så bra där vi kan sitta ner och diskutera olika ämnen. Är det någon i föreningen som är duktig på kommunikation kan vi prata om det en kväll. Sedan kopplar vi det till vår förening och hur vi kan arbeta bättre med kommunikation, både internt och externt.

Erfarenhetsutbytet viktigt

Deras lärgruppsträffar kan se olika ut, men en sak som de har gemensamt är att gruppen alltid delar med sig av tidigare erfarenheter. Eva berättar att de för några år sedan gick ett par temablock via RF-SISU Småland som hjälpte dem att komma i gång med arbetet, men att de i dag mest använder sig av egna erfarenheter när de träffas. Genom att prata om upplevelser och diskutera i lärgrupper har de fått en bättre koll på omvärlden, något som de kunnat använda sig av i föreningsarbetet.

– Vi har blivit så mycket bättre på omvärldsspaning och vad som är aktuellt i samhället just nu. Utifrån det har vi sedan kunnat arbeta i föreningen med det. Till exempel startade vi upp discgolf för ett tag sedan eftersom det saknades i Storebro samtidigt som det var och fortfarande är populärt bland många, och nu med tanke på de skenande elpriserna känner vi att vi har bättre koll på vad vi kan göra för att hålla ned kostnaderna.

De har tidigare använt sig av utbildningsmaterial och gått på både kurser samt föreläsningar som RF-SISU anordnat, och Eva har bara gott att säga om träffarna och materialet.

– Det finns hur mycket fantastiskt material som helst för idrottsföreningar att tillgå. Tips till andra föreningar är att delta i de föreläsningar som finns, både digitala och fysiska, och anmäl er till de utbildningar som finns. Genom olika träffar kan man lyssna på goda exempel från andra föreningar och där får man även det erfarenhetsutbyte som vi i vår förening haft god nytta av, avslutar Eva.

Läs gärna mer om hur folkbildning i idrottsrörelsen kan se ut här.

Sidan publicerades: 20 oktober 2022