Personer arbetar med RF-SISU:s arbetsmaterial. Till höger är en porträttbild på Mikael Fagerström inbyggd. 

Vad är folkbildning? Mikael Fagerström svarar

Att vara med i en idrottsförening är så mycket mer än bara idrott. Idrotten är också en plats för lärande och goda samtal, något vi kallar vi idrottsrörelsens folkbildning. Men vad är folkbildning egentligen och hur arbetar RF-SISU Småland med det?

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Mikael Fagerström är verksamhetschef och ansvarig för folkbildning i Småland. Vi har pratat med honom som berättar mer om ämnet och RF-SISU Smålands stöd till småländska idrottsföreningar.

Hej Mikael! Berätta gärna mer om folkbildning i föreningar. Vad handlar det egentligen om?

– Att vara med i en idrottsförening kan innebära så mycket mer än bara träningar, matcher och tävlingar. Det är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar dig som individ, och din förening i stort. Det viktigaste är just själva mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal. Vanligast är att man ses tillsammans, pratar och reflekterar över ett ämne som man har valt. När människor i en förening möts och växer tillsammans – det är vad idrottsrörelsens folkbildning handlar om.

När vi pratar om folkbildning pratar vi ofta om lärgrupper. Varför är det så viktigt för föreningar att starta lärgrupper?

– Folkbildning är en form av lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill veta mer om. Det viktigaste är själva mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal. Vanligast är att man träffas, pratar och reflekterar över ett ämne som man har valt. Den metoden kallas för lärgrupp.

– Temat kan vara i princip vilket som helst. Till exempel att lära mer om sin idrott, prata om kost eller hur man är en bra kompis, ledarutveckling, planering av ett arrangemang eller framtidens förening... Det viktigaste är att ämnet känns intressant och meningsfullt. Varje lärgrupp ska ha en lärgruppsledare, alltså någon som leder samtalet. Gruppen kan träffas fysiskt eller digitalt och man kan också göra studiebesök eller bjuda in en expert som föreläser. Det finns flera metoder men just lärgruppen brukar passa för de flesta föreningar. Utgångspunkter är frivillighet, lust att delta, närhet och tillgänglighet. Det är på många sätt det perfekta verktyget!

Varför ska idrottsföreningar samarbeta med RF-SISU Småland när det gäller folkbildning? På vilket sätt kan vi bidra?

– RF-SISU Småland är en samlad stödorganisation för föreningsidrotten i distriktet. SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund och som dess regionala del arbetar vi med att stötta och utveckla föreningar, förbund och individer. Som organisation så har vi stor erfarenhet av att hjälpa idrotten att utvecklas med hjälp av folkbildningen. Våra idrottskonsulenter jobbar lokalt ute i kommunerna och nära föreningarna som stöd.

– När föreningen träffar en av våra idrottskonsulenter så tas utvecklingsbehoven fram, sammanfattas i en utvecklingsplan och följs upp under året. RF-SISU Småland kan bidra med olika verktyg och metoder som stöd. Vi kan även stötta med lärande material ex. böcker, filmer, poddar, dialogdukar, arbetsböcker eller tidningsartiklar. Vi kan dessutom täcka en del av kostnaderna i samband med olika utvecklings- och utbildningsinsatser. Folkbildning kan genomföras både i föreningar och specialdistriktsförbund (SDF).

Idrottsföreningarna kan inrapportera deras aktiviteter. Hur sker inrapporteringen till RF-SISU Småland?

– För att en lärgrupp eller annan folkbildningsaktivitet ska kunna vara rapporteringsbar inom RF-SISU:s verksamhet krävs att föreningen har haft en kontakt med en idrottskonsulent. Tillsammans lägger förening och konsulenten en plan för era gemensamma aktiviteter för en period framåt i tiden. Den redovisade verksamheten bidrar till att vi kan täcka kostnader i samband med olika utvecklings- och utbildningsinsatser.

Hur ska man gå till väga om man som idrottsförening vill starta med folkbildning?

– Ni får hjälp av våra idrottskonsulenter att komma i gång med folkbildning i föreningen. Genom att starta en lärgrupp så öppnar du och din förening upp för nya tankar, idéer och kunskaper. Folkbildning i föreningen kan också vara föreläsningar, kurser, processer och kulturarrangemang.

Här hittar du kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter i Småland.

Läs mer om folkbildning under den här sidan.

Sidan publicerades: 19 oktober 2022