Tim Törnquist, Moa Hansson  och Axelina Johansson.

Foto: Tim Törnquist, Moa Hansson (Bildbyrån) och Axelina Johansson (Bildbyrån).

Årets elitidrottsstipendiater från Småland

I måndags avslöjades det vilka idrottare som fått Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2022–2023. Stipendiet är på 50 000 kronor och ger 50 stycken svenska elitidrottare chansen att studera under idrottskarriären.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Bland stipendiaterna hittar vi tre idrottare med anknytning till Småland.

Kulstöterskan Axelina Johansson kommer ursprungligen från Hagafors i Vaggeryds kommun men tävlar numera för Hässelby SK från Stockholm. Hennes moderklubb är Hovslätts IK. I somras gjorde hon VM-debut i Eugene där hon slog personligt rekord med 18.57 och slutade på en tolfteplats i finalen. I friidrotts-EM i augusti slutade Axelina på en sjunde plats.

Vattenskidåkaren Tim Törnquist är den andra idrottaren från Småland som tilldelats elitidrottsstipendiet. Han tränar och tävlar för VSK Svanen i Strömsnäsbruk. Tim vann så sent som för några veckor sedan sitt tredje raka U-21 EM-guld i disciplinen slalom och ett EM-brons i hopp.

Moa Hansson är längdskidaren som kommer från Landsbro i Vetlanda kommun men som numera tävlar för Falun/Borlänge SK. I vintras vann hon guld i sprint på junior-VM och året innan tog hon silver i sprint och guld i lagstafetten på junior-VM.

Utöver de två tilldelades även den tidigare HV71-spelaren Felizia Wikner Zienkiewicz elitidrottsstipendiet. Inför kommande säsong blev det klart att hon lämnade Jönköpingslaget för Brynäs IF.

Mer information om elitidrottsstipendiet 2022/2023

  • 373 sökande från 56 olika specialidrottsförbund.
  • 186 män (50 procent) och 187 kvinnor (50 procent).
  • Stipendiaterna är från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter.
  • 27 stipendiater är kvinnor (54 procent) och 23 är män (46 procent).
  • Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola
  • Vinnarna har massor av olika studieinriktningar. Bland annat studerar de till logoped, socionom, arkitekt, jurist och lärare.

Läs mer på om elitidrottsstipendiet på RF:s hemsida här.

Vi på RF-SISU Småland skickar ett stort grattis och önskar fortsatt lycka till med elitsatsningen och studierna!

Sidan publicerades: 23 september 2022