Isabella Serakis i fotbollskläder framför Tranås Idrottsförenings klubbmärke. 

Lär dig mer om RF-SISU Smålands barnledarutbildning

En utbildning som RF-SISU Småland erbjuder är barnledarutbildningen som riktar in sig på ledarskap för barnidrott. Vi har träffat en ungdomsledare som berättar vad hon har lärt sig från utbildningen.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Barnledarutbildningen hos RF-SISU Småland riktar sig till ledare från 13 år som vill utveckla sina kunskaper om barnidrott. Under utbildningen får deltagarna lära sig mer om idrott för barn mellan 7 och 12 år. Vi pratade med Isabella Serakis, en av många ungdomar som gått barnledarutbildningen hos RF-SISU Småland. Till vardags spelar hon fotboll i Huskvarna FF, men har genom åren även varit ledare på fotbollsskolan i Huskvarna och sedan som assisterande tränare i ett flicklag. I mars gick hon RF-SISU Smålands barnledarutbildning och under sommaren har hon i fem veckor arbetat som ledare för barn och unga på sommarskolan Kul på Kabevallen i Tenhult.

- Barnledarutbildningen lärde mig främst om bemötandet med barn och att vi behöver anpassa oss för dem. Alla är olika och trots att barnen kan vara i samma ålder behöver de inte vara på samma utvecklingsnivå.

Fokus på relationen mellan ledare och utövare

Under utbildningen läggs stort fokus på relationen mellan ledaren och utövaren. Något som Isabella lärt sig längs vägen är även ansvaret som tillkommer med ledarrollen.

- Det handlar inte bara om att komma på olika aktiviteter och lekar utan vi ansvarar även för barnen och ser till att de mår bra och inte skadar sig. Vi finns också till om de behöver tröst i något eller om vi behöver gå in och medla mellan barn som är oense.

Blandad teori med praktiska inslag

Under våren gick Isabella, tillsammans med nio andra ungdomar födda mellan 2004 och 2006, barnledarutbildningen under fyra timmar. Utbildningen som främst består av teori med inslag av praktiska övningar menar hon stämmer bra överens med verkligheten.

- Jag har tagit med mig väldigt mycket från utbildningen som jag sedan kunnat använda i praktiken. Jag märker att RF-SISU Småland har koll på det som vi lärt oss. Det är inget som har kommit som en chock för oss när vi väl börjat som ledare på sommarskolan.

Hon kan varmt rekommendera utbildningen och tycker att alla någon gång borde testa att vara ledare. Den kunskap hon lärt sig är något hon tror hon kommer få användning för i framtida utmaningar, både på fotbollsplanen och i vardagslivet.

- Speciellt det här med att bemöta människor på olika sätt. Vi är alla olika och har olika förutsättningar. Det går inte alltid att bemöta alla människor på samma sätt.

Sidan publicerades: 19 augusti 2022