Två tjejer kastar en rugbyboll mellan dem som det står PowerZone på. 

PowerZone – ett egenkomponerat träningskoncept för att locka tjejer till rugbyn

Ibland kan det vara svårt att locka medlemmar till en förening och inte minst om det handlar om en liten, relativt okänd sport. För Wexiö Rugbyklubbs del tvingades de tänka om från början – och skapa ett helt nytt träningskoncept!

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

På Åbo IP strax utanför centrala Växjö tränas det fotboll på de flesta av planerna, men längst bort syns en annan sport till. Där tränar Wexiö Rugbyklubbs damer, ett lag som inte fanns för två år sedan.

- Min sambo har alltid tränat rugby och jag har med åren velat testa på sporten, men det har inte funnits ett damlag. Därför valde jag till slut att starta upp ett så att vi också kunde få vara med, berättar Julia Ekholm.

Men det var inte helt enkelt att rekrytera medlemmar eftersom sporten är så pass liten i Sverige. Därför bestämde sig Wexiö Rugbyklubb för att göra något de aldrig gjort innan, nämligen att skapa ett helt nytt träningskoncept.

- Vi skapade PowerZone som är paraplybegreppet på ett träningskoncept som kombinerar individuell och lagbaserad träning. Träningen baseras på de egenskaper som rugbyspelare behöver, nämligen styrka, snabbhet, smidighet och uthållighet. Konceptet är långsiktigt för att utövare ska få både bättre fysisk och mental balans under hela livet.

Satsningen på ett egenkomponerat träningskoncept gav resultat. Det var flera som visade intresse och anmälde sig till den första träningsgruppen. Wexiö Rugbyklubb beskriver det som en häftig satsning som lovar en ny upplevelse i livet, om inte en nytändning i träningen. Den varierade träningsformen skapades för att passa många, vilket de också fått kvitto på att den gör. I damlaget finns spelare från 18 upp till 40-årsåldern där de flesta har varierad bakgrund. En har spelat rugby som ung medan många andra aldrig har testat på sporten. Vissa kommer med en bakgrund från individuell gymträning och andra har utövat annan lagsport tidigare.

- Många tänker på rugby som en stenhård sport och visst kan det vara så, men lär man sig grunderna och hur spelet utförs på ett säkert sätt så är det inte lika hårt. Det var bland annat det som också var syftet med konceptet - att visa på att sporten är så mycket mer än bara tacklingar i gräset.

Under måndagskvällen i mitten av juni tränar laget och det är mycket som hinns med under den dryga timmen som träningen pågår. Laget fokuserar på passningar med rugbybollen men spenderar minst lika mycket tid utan den. Då övar de i stället på att tacklas på rätt sätt för att undvika skador. Under ledning av Per Bengtsson, som spelat och tränat i klubben sedan 80-talet, och Gabriel Lodge, före detta spelare i herrlaget, får laget värdefull kunskap och träning.

Träningskonceptet har funnits sedan 2020 och målet är att varje höst starta nya träningsgrupper som får testa på och lära sig rugby under sex månader. Föreningen har lyckats rekrytera mellan 15 och 20 medlemmar till varje träningsgrupp trots en pandemi, något de aldrig lyckats med innan. Och nu vill de utöka sin satsning. RF-SISU Småland har under våren beviljat projektstöd till Wexiö Rugbyklubb för att PowerZone-konceptet ska kunna utövas ännu längre ner i åldrarna. Det långsiktiga målet är att bygga upp en damsida i föreningen för att kunna ha ett konkurrenskraftigt damlag i framtiden. De senaste två åren har föreningen fått det verifierat att träningsformen fungerar, därför kommer de nu även att satsa på ungdomar.

- Jag hoppas fler och fler får upp ögonen för rugby eftersom det är så roligt, avslutar Julia Ekholm.

Sidan publicerades: 3 augusti 2022