Samarbete och inkludering – grundstenarna för Parasportcamp
Sportscamp är inget nytt i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun, det har nämligen varit en återkommande sommarlovsaktivitet för barn och ungdomar i elva år. Nytt för i år är däremot Parasportcamp.
Sidan uppdaterades: 2 januari 2023
Parasportcampet bjuder in alla med funktionsvariationer att prova på olika idrotter och rörelseaktiviteter. Under två dagar får deltagarna prova på flertalet aktiviteter som bland annat curling, golf och fotboll tillsammans med 15 ungdomsledare. Annelie Bengtsson, idrottskonsulent på RF-SISU Småland, har varit med och anordnat lägret tillsammans med Markaryds kommun, Parasport Småland och Strömsnäsbruks IF.
- Den här målgruppen behöver fysisk aktivitet precis som alla andra och därför är det så viktigt att ge dem möjligheten. Utan samarbetet hade det inte varit möjligt att anordna lägret då alla bidrar med olika delar, allt från bidrag och ledare till lokaler och material. Ungdomsledarna är också nyckeln till framgången av aktiviteterna. De gör ett fantastiskt jobb och deltagarna är så glada över att få spela och röra sig tillsammans med ungdomsledarna.
Under två dagar samlades yngre deltagare från förskoleklass till gymnasieklass under förmiddagarna, medan eftermiddagarna riktades mot vuxna över 20 år. Varje grupp bestod av cirka 15 deltagare, men det var frivilligt för alla hur länge de ville vara med och om de ville delta under hela lägret. Vissa deltagare testade på ett fåtal aktiviteter, medan andra testade allt. Vissa kom själva till lägret och andra har haft med sig föräldrar och syskon. Annelie betonar vikten av att vara anpassningsbar och öppen för att alla ska känna sig välkomna och trygga. I grund och botten handlar det om rörelseglädjen.
Lägret hölls på Strömsnässkolan där deltagarna har haft tillgång till flera inomhushallar men också grönområden och Strömsnäsbadet runt hörnet. Under tisdagskvällen bjöds deltagarna in tillsammans med familj och vänner till just Strömsnäsbadet för bad- och grillkväll. En uppskattad aktivitet där flera deltagare och anhöriga fick lära känna varandra bättre.
När lägret började lida mot sitt slut frågade Ewa Anemyr från Parasport Småland deltagarna vilken aktivitet som varit roligast. Svaren varierade med allt från curling till fotboll men det var främst en aktivitet som stack ut bland svaren och fick många röster – dans. Lägret avslutades nämligen med dans, där en av ungdomsledarna höjde musiken och visade ett par härliga danssteg, något som gladde många av deltagarna.
- Det är många som släpper loss ordentligt när musiken spelas och de får dansa fritt. Det är fantastiskt att se, säger Annelie Bengtsson.
Eftersom årets Parasportcamp är den första i satsningen har det inneburit många nya saker som testats. Annelie berättar att de efter lägret ska utvärdera vad som varit bra och vad som varit mindre bra – och förbättra till nästa år. För ett läger nästa år kommer det bli om aktörerna själva får bestämma.
- Vi kommer se över vilka aktiviteter vi kommer erbjuda men även längden på lägret och hur grupperna ska fördelas. Vi är nöjda med årets upplaga men det går alltid att förbättra. En deltagare kom redan efter en halvtimme och berättade att den ville vara med nästa år. Det är ett bra betyg!
Förhoppningsvis behöver deltagarna inte vänta så länge på att få testa på nya aktiviteter, RF-SISU Småland tillsammans med de övriga aktörerna satsar nämligen på att starta en idrottsskola redan under kommande höst för att erbjuda möjlighet till ytterligare rörelseglädje.
Sidan publicerades: 29 juni 2022