HBTQI+

Sidan uppdaterades: 5 november 2024

RF-SISU Skåne vill att alla i idrottsrörelsen ska känna sig välkomna, oavsett kön, hudfärg, och sexuell läggning. Genom att använda regnbågssymboler, bland annat i våra regnbågsbindlar, och delta i prideparader vill vi uttrycka öppenhet och mångfald.

HBTQI+ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queers och intersexpersoner. Ofta förekommer även ett + för att påminna om att det finns fler uttryck och läggningar än de fem i hbtqi. För oss på RF-SISU Skåne är det viktigt att alla ska känna sig välkomna i idrottsrörelsen.

Vad betyder regnbågssymbolerna inom idrottsrörelsen?

Att använda regnbågssymboler är ett sätt att uttrycka den värdegrund idrotten vilar på:

”Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet”

Från början var regnbågsfärgerna ett sätt att visa att all kärlek är lika mycket värd och att alla ska få vara den de är och identifiera sig som de vill, det handlade om hbtq-personers rättigheter. På senare tid har regnbågsbindeln kommit att stå för något bredare, som öppenhet och mångfald.

Att visa upp sin värdegrund genom regnbågssymboler spelar stor roll för hbtq-personers upplevelser av att passa in i idrotten eller inte. Det kan också spela stor roll för andra människor som vill vara säkra på att föreningen är en förening som inkluderar.

Runt om i Sverige deltar föreningar, distriktsidrottsförbund och specialidrottsförbund i Pride-parader under parollen ”Idrotten gör Sverige starkare”.

Pride-erbjudande

RF-SISU Skåne erbjuder föreningar föreläsningar med tema kopplat till hbtqia+ och gärna kopplat till Pride-event på er ort.

PRIDE härstammar från HBTQI-rörelsen som växte fram i USA under 1960-talet. Personal Rights in Defense and Education. I Skåne har det sedan 1995 varit en aktiv Pride-rörelse genom återkommande parader och event. Dessa uppmärksammar hbtqia+ personers mänskliga rättigheter och normaliserar gruppen i samhället. Ett viktigt arbete som idrottsrörelsen stöttar. Er idrottkonsulent på RF-SISU Skåne kan guida er vidare utifrån det erbjudande vi har men också om ni själva har tankar om sätt att samarbeta i samband med Pride.

Kontakta er idrottskonsulent

Gå i Pride-tåget med RF-SISU Skåne

VI kommer att delta i åtminstone 3 parader under 2024 men förhoppningsvis fler.

Läs mer i vår nyhet

Pride-parader i Skåne

Höganas-pride-13-maj-2023

Lund-pride 16-19 maj 2024 - parad 18/5

Skurup-pride- 18 maj 2024

Hassleholm-pride- 18 maj 2024

Helsingborg-pride 28-29 juni - parad 29/6 2024

Kristianstad pride 22 juni kl 12, 2024

Malmo-pride 5-8 juli - parad 6/7 2024

Vilande festivaler:

  • Landskrona
  • Lund
  • Eslöv
  • Trelleborg

Föreläsning

RF-SISU Skåne vill gärna samarbeta med föreningar och erbjuder möjlighet att ha en föreläsning lokalt kopplat till Pride.

Regnbågsnyckelband och bindlar

Vi kan också erbjuda en uppsättning regnbågsnyckelband och kaptensbindlar när ni har aktiviteter i samverkan med oss.

Utbildningar och föreläsningar

Inkluderingsserien

Inkluderingsserien är en digital utbildning i fem delar inom normer och normkritiskt granskande. Medlemmar kan göra på egen hand eller i grupp - lärgrupp.

Kontakta er idrottskonsulent för att få tillgång till serien

Föreställning - Komma ut

HBTQI-monologen ”Komma ut” är skriven av skådespelaren Oskar Sternulf och framförs av Viktor Flarkell. Den handlar om en kille som heter Andreas som tänker tillbaka på hur det var när han kom ut. Vilka motgångar han möter och hur hans familj reagerar. Erbjuds föreningar 11/6 i Kristianstad. I samband med föreställningen är det frågestund och samtal.

Rädda små pojkar

Albin Nerman pratar om matchokultur och sina erfarenheter som spelare och ledare inom föreningslivet.

Vid intresse kontakta utbildning.skane@rfsisu.se

Prata om HBTQI+ – Samtalsunderlag

TIPS!

Kontakta alltid RF-SISU Skånes idrottskonsulenter när ni vill starta en lärgrupp i er förening. Vi kan bidra med tips och idéer och genom vårt folkbildningsanslag har vi dessutom möjlighet att bidra med ett visst ekonomiskt stöd, till exempel genom att ta kostnader för utbildningsmaterial, hyrd lokal, studiebesök, expertmedverkan med mera. Lärgruppen rapporterar ni sedan in via IdrottOnline till oss - vi visar gärna hur det går till. Tillsammans skapar vi positiva idrottsupplevelser och verkar för ett livslångt idrottande

Tips för inkludering av transpersoner

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Transpersoner har en mer stillasittande fritid än befolkningen i allmänhet och det är tydligt att könsuppdelning utesluter idrottare med transerfarenhet. Frågor om vilken kategori man ska delta i, vilket omklädningsrum man får använda, könsspecifika kläder, pronomen och en känsla av otrygghet gör att många avstår från idrott. Samtidigt skattar transpersoner som idrottar sin psykiska, fysiska och sociala hälsa högre än de som inte idrottar. Genom inkluderande riktlinjer vad gäller könsuppdelning, utformning av lokaler och genom att göra det tydligt att transpersoner är välkomna kan föreningsidrotten för barn och motionärer bidra till mindre stillasittande, förbättrad hälsa och trygga sammanhang för transpersoner.

RFSL har utgett en rapport; Trans & idrott. Nedan finns en sammanfattning och tips från den:

  • Dela inte slentrianmässigt in barn i pojk och flickgrupper.
  • Utgå inte från att alla är cis bara för att ingen säger att hen är trans.
  • Utgå inte från att du vet vilket pronomen någon föredrar.
  • Säg inte bara ”alla är välkomna” utan var tydlig med att transper soner är lika välkomna som andra.
  • Säkerställ att alla har en trygg plats för att byta om och duscha. Duschar bör vara avskilda. Ingen ska behöva byta om i ett rum som är märkt för personer med en annan könsidentitet.
  • Säkerställ att ingen känner sig rädd för eller oro inför omklädningsrummet.
  • Ha inte aktiviteter så som lagsnack i omklädningsrum eller på platser som inte är tillgängliga för alla deltagare.
  • Se till att det finns information på hemsidan om på vilka sätt er förening är transinkluderande.
  • Stötta transpersoner, hjälp att manövrera i förbunds och tävlingsregler och se till att andra deltagare, domare eller tränare inte behandlar någon illa.
  • Läs på om minoritetsstress och vad ni kan göra för att minska den på och runt träningen. Var med vetna om att en miljö kan vara otrygg för någon även om ingen säger eller gör något som uppen barligen är kränkande. Istället för att bekämpa otrygghet, försök att aktivt skapa trygghet.
  • Se till att alla vet vart de kan vända sig om de blir illa behandlade.
  • Var medveten om att köns bekräftande vård kan medföra fysiska problem i samband med idrott.
  • Tänk på representation på nätet och i tryckt material. En bild på en öppen transperson inom idrotten är ett enkelt sätt att bidra till inkludering.
  • Förbund bör ha kunskapsunderlag och regelverk för att ge utrymme åt transpersoner inom idrotten. Det duger inte att vänta tills det är skarpt läge.

Läs rapporten, Trans & idrott, i dess helhet

Sidan publicerades: 9 december 2022

Tre idrottskonsulenter som diskuterar engagerat

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.