FÖRENINGSEXEMPEL: ÖNNEKÖPS IF

Sidan uppdaterades: 13 november 2022

I Önneköp har fotbollen varit den dominerande idrotten så långt man kan minnas. Men en dag insåg klubben att det var tid att tänka om. Den 7 maj invigdes multiarenan ”Mitt andra hem”. Önneköpsborna kommer att ha en del att välja på. Här finns utegym, padelbana, idrottsplats med multifunktion, motorikbana, streetbasket och väderskyddad mötesplats.

Rörelse populärt i den här landsbygden.

Intresset för rörelse i den här delen av Skåne har ökat markant. Degeberga, några mil bort, var först ut. Under namnet ”Pulsbyn” byggde byalag och föreningar under 2019 en spontanidrottsplats och drog igång extra satsningar på pulshöjande aktiviteter i skolan.

I höst börjar bygget på en så kallad ”allhall” i Ludvigsborg. Hallen kommer få tillhörande utegym och multisportarena. Och i Svensköp, bygger grannklubben till Önneköps IF en idrottsplats med många funktioner.

RF-SISU Skåne bestämde sig för att besöka invigningen i Önneköp den 7 maj och fick ett par ord med Önneköps IF ordförande Oskar Hallberg.

Varför har ni valt att kalla platsen för Mitt andra hem?

- Under de två åren vi har jobbat med projektet har vi försökt att hitta en känsla som kan anknyta till platsen och till en värdegrund som passar. När man kommer hit ska man känna att detta är mitt andra hem. Man kommer och går som man vill, man ska ha kul helt enkelt.

Vad kommer Mitt andra hem betyda för föreningens verksamhet på sikt?

- 2019 märkte vi att vi tappade förmågan att engagera i byn och som följd av detta tappade vi medlemmar i föreningen. Vi bestämde oss för att göra något åt saken och frågade oss varför vi finns till som förening och kom snabbt fram till att vi finns till för bygden som vi bor i. Vi bjöd in invånarna här till ett möte med oss i föreningen. Vi fick in många bra förslag och synpunkter på vad som saknades. Där och då började resan fram till idag. Vi vill framöver skapa ett större engagemang i föreningen, fler medlemmar och en mötesplats för bygden. Vi hoppas på en ”win-win” för bygden och föreningen.

Skulle inte denna anläggning lika gärna kunnat ligga i Hörby eller Sjöbo som ligger enbart några mil härifrån?

- Tyvärr är det oftast så att anläggningar som denna finns i de större orterna men ute på landsbygden ser vi ett behov att servicegraden ökar och detta är vårt sätt att bidra på. Därför tror vi att denna anläggning inte hade uppkommit om inte vi hade tagit tag i det. Så vi är väldigt stolta över att föreningen har kunnat bidra med detta till Önneköp.

En anläggning som denna uppstår ju inte av sig själv direkt, har det varit mycket jobb?

- Det ligger supermycket jobb bakom detta projekt. Vi har varit i gång sedan 2019 och idag 2022 står den klar. Vi bildade en projektgrupp 2020 med sju personer som har lagt väldigt många ideella timmar. Det viktiga att tänka på när man drar igång ett projekt som detta är att det krävs mycket tid men framför allt handlar det om att våga.

Att skapa en anläggning som denna kan ju vara en kostsam fråga för en ideell förening. Hur har ert samarbete med kommunen i denna fråga sett ut?

- Vi var tidigt ute med att ha en dialog med kommunen där en av frågorna var om ekonomisk hjälp, då handlade det först om ett utegym. Just då fick vi avslag och att det inte fanns pengar. Trots det bestämde vi oss för att våga att köra vidare och det är vi glada för idag.

- Nu med facit i hand så gick det bättre än förväntat för under resans gång har vi fått ekonomisk hjälp av många organisationer som Allmänna arvsfonden, Leaderområdet Mittskåne, RF-SISU Skåne, Sparbanksstiftelsen och till slut bidrog även Hörby kommun med ekonomisk hjälp.

- Mitt absolut viktigaste tips till andra föreningar om man vill bygga något liknande är att man måste våga. Ge inte upp, utan bestäm er för att satsa tid och ork så kommer det att gå bra, avslutar Oskar Hallberg, ordförande i Önneköps IF.

Innebandyklubbor stående mot ett staket på vänster bild och på högerbild är det  två tjejer som spelar fotboll på  Önneköps anläggning.

Sidan publicerades: 13 november 2022