
En framgångssaga inom funkispadel
Lödde Padel Club har sedan ett år tillbaka öppnat upp sin verksamhet för nya målgrupper. Ordförande Eskil Ahlman och några utövare berättar om verksamheten och om sina positiva erfarenheter.
Sidan uppdaterades: 28 mars 2025
På bara ett år har LPC-Smile vuxit från ingenting till att ha 35-40 aktiva deltagare, vilket gör dem till en av de största i landet inom funkispadel. Huvudmålgruppen har blivit personer med intellektuella funktionsvariationer.
Initiativet började när man insåg att det fanns många duktiga ungdomar med speciella behov som saknade en plats att utöva idrott. Ordförande Eskil Ahlman berättar:
- Med en fantastisk lokal och möjligheter skapades LPC-Smile som ett paraply för olika aktiviteter, inklusive LPC-Smile Funkispadel, som är ett projekt som är stöttat av Allmänna Arvsfonden.
Grunden för funkisidrott är att anpassa aktiviteterna efter varje individ. Inom padel används olika typer av bollar, från klassiska padelbollar till mjukare varianter och till och med ballonger, för att hitta ett tempo som alla kan hantera och ha roligt med. Målet är att varje individ ska växa och utveckla sin motorik, oavsett vilken typ av boll som används.
Gemenskapen och glädjen är centrala delar i verksamheten. Många deltagare lever annars ganska isolerat och LPC-Smile erbjuder en möjlighet att träffa nya människor och skapa nya vänskaper. Idrottarna berättar hur roligt det är att spela med sina vänner och prata med andra som är där.
Eskil Ahlman fortsätter:
- Det här är absolut det roligaste jag har gjort. Den glädjen, den värmen som det här ger. Och man ser den äktheten av att medlemmarna får en syssla som är berikande för dem. Den är helt enorm. Den är obetalbar.
Tips från Eskil:
- Anpassa aktiviteterna efter varje individs behov.
- Använd olika typer av bollar/redskap för att hitta rätt tempo.
- Fokusera på gemenskap och glädje.
- Uppmuntra deltagarna att träffa nya människor och skapa vänskaper.
- Se till att varje individ får möjlighet att växa och utveckla sin motorik.
Vill er förening arbeta med idrott för personer med funktionsnedsättning kan ni kontakta er idrottskonsulent.
Sidan publicerades: 28 mars 2025

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.