Över 20 000 skånska barn deltog på fredagens Idrottens dag

Idrottens dag 2023 deltog 120 000 barn från 560 skolor i 158 kommuner runt om i Sverige. I Skåne engagerade sig 83 skolor från 29 kommuner. Idrottens dag har genom åren gett många barn chansen att utforska olika idrotter och har blivit ett framgångsrikt koncept.

Sidan uppdaterades: 16 november 2023

Forskning visar att barn och ungdomar har alltför stillasittande livsstilar. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade dagliga nivån av 60 minuters fysisk aktivitet. På Idrottens dag igår fick barn möjligheten att prova på olika idrotter, kanske för första gången. Målet är att så många barn som möjligt ska delta i 120 minuters fysisk aktivitet.

Henrik Nilsson från RF-SISU Skåne säger, "Många barn är alltför stillasittande idag, och vi vill hjälpa till att skapa en koppling till föreningslivet och främja rörelse under hela skoldagen."

Barn som spelar rugby

Foto: Bildbyrån

På Varagårdsskolan i Bjuv erbjöds eleverna möjligheten att välja från en omfattande lista med olika idrotter att prova på. Även elever från anpassad grundskola deltog i testandet av olika idrotter.

Pushpuckar, idrottens dag i Bjuv 2023

Foto: Bildbyrån

Sofie Ertzinger, biträdande rektor på Varagårdsskolan i Bjuv, säger, "Jag tror att eleverna finner detta spännande och ser det som en lärorik möjlighet att upptäcka de många olika idrotterna som finns att välja bland."

Över 10 000 registrerade skolor med miljoner deltagare i mer än 40 länder över hela Europa deltog i Idrottens dag. Evenemanget är en del av European School Sports Day, som förenar skolbarn över hela kontinenten och sammanfaller med EU:s initiativ European Week of Sport.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med våra RF-SISU distrikt på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.


Mer från Idrottens dag i Skåne:
SVT Nyheter
Helsingborgs Dagblad (låst)

Sidan publicerades: 30 september 2023