Trygg idrott i fokus när Sophie Jahn gästade RF-SISU Skåne

Den 18 september berättade Sophie Jahn sin historia om livet bakom stängda dörrar, om maktmissbruket och att hantera sin pappas beteende. Kvällen avslutades med ett panelsamtal om trygg idrott.

Sidan uppdaterades: 22 september 2023

Idrott är inte bara en källa till fysisk aktivitet och glädje, det är också en plats där människor ska kunna känna sig trygga och respekterade oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund eller förmåga. Inom idrottsrörelsen är begreppet "trygg idrott" avgörande och strävar efter att skapa en säker och inkluderande miljö för alla deltagare.

Kvällen startade med föreläsningen - Hon på hästgården är jag!

När Sophie var sju-åtta år gammal kallade hennes pappa in henne i köket efter ett bråk med sin lillasyster och ger henne en örfil. Det här är en episod som är tre-fyra minuter i Nattryttarna men det är 18 år av hennes liv. Sophie Jahn är aktuell med dramasatsningen Nattryttarna och är dotter till ridläraren på hästgården som dömdes till fängelse för sexuella övergrepp mot unga.

RF-SISU Skåne träffade Sophie Jahn innan kvällen startade.

Panelsamtal: Trygg Idrott

Kvällens avslutning var ett panelssamtal om trygg idrott, där deltagarna inkluderade Martin Edbladh, barnidrottsombud för RF-SISU Skåne, Emelie Höög från Brottsofferjouren, Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet, och Sophie Jahn. Samtalsledaren för kvällen var Emme Adébo.

När samtalet inleddes hade vi precis hört Sophie Jahns känslosamma berättelse om hennes svåra barndom och de prövningar hon tvingades genomgå. Som åhörare fick vi insikt i varför Barnkonventionen, som en lag, inte alltid används eller tillämpas som den borde. Vi fick också information om vart vi kan vända oss om vi misstänker att ett barn far illa och diskuterade vad vi kan göra för att se till att Barnkonventionen används mer effektivt.

Läs mer om Barnkonventionen i idrottsrörelsen

Lyssna gärna på vad Tomas Peterson, Martin Edbladh och Emelie Höög har att säga.

Är du eller någon du känner utsatt? Det finns hjälp att söka.
BRIS
Rädda barnen
Brottsofferjouren
Barnidrottsombudet
Anonym anmälan Visselblåsaren

Sidan publicerades: 22 september 2023