Lykkeliga - en förening för alla

Under Handbolls VM bjöd Malmö Stad och Svenska Handbollsförbundet in Rikke Nielsen att föreläsa. Rikke är grundare till Lykkeliga, en handbollsförening för personer med normbrytande funktioner.

Sidan uppdaterades: 22 december 2023

Rikke var själv professionell handbollsspelare med 54 mästerskap och många mål bakom sig. Att bli mor till ett barn med funktionsvariation var omvälvande, fantastiskt och frustrerande. När dottern Magda ville in i föreningslivet var det inte lika självklart och enkelt för henne som för många andra. Föreningar med verksamhet i området för Magda var begränsat och saknade fokus på glädje och gemenskap – därför startade Rikke 2017 en förening som hade fokus på just det. Träning ska vara roligt och lustfyllt oavsett vem du är! Eldsjälar och glädje är drivmedlet i föreningen tillsammans med värdeorden:

  • Positiva upplevelser
  • Positiv gemenskap
  • Positiv synlighet i samhället.

Idag finns det 79 föreningar i Danmark som använder Lykkeligas koncept. 1200 barn och 450 ideella ledare. Detta ger en fenomenal grund till gemenskap och möjlighet att skapa positiva upplevelser. Barn vill inte bara träna – det är viktigt att träffa andra och spela matcher. Alla medlemmar i föreningarna är landslagslagsspelare för att ge en vi-känsla och ett större sammanhang. Laget sökte en landslagstränare och Nikolaj Bredahl Jacobsen, som också är landslagstränare för det danska herrlandslaget.

En viktig del i rörelsen är att skapa en positiv bild i samhället och sociala medier för att sprida kunskap och ge en varierad syn på personer med funktionsvariation. Stor närvaro i media och sociala medier har gjort att många danskar vet vad Lykkeliga är och därför kunnat hitta dit. Organisationen, som är opolitisk och som inte ser funktionsvariation som ett hinder eller problem, får mycket kärlek och stöd från supporters och samarbetspartners.

Även i utlandet finns det föreningar som anammat de positiva värderingar och grunder som Lykkeliga inspirerat till.

I Sverige är HK Malmö en av föreningarna som tagit till sig idén och arbetar för att ge barn och unga en positiv självbild, en god upplevelse och gemenskap.

Rikke är inspirerande och arbetar heltid med föreningen. Se i klippet där hon berättar om Magdas upplevelse av föreningslivet vid sidan av Lykkeliga och om filosofin i den egna föreningen.

Lilla VM under Handbolls VM 2023 gav 1400 barn möjligheten att prova på handboll. HK Malmö har inspirerats av bland annat Lykkeliga.

Läs mer om eventet Lilla VM-dagarna på Handbollsförbundets sida

Sidan publicerades: 13 mars 2023