Prova på-dag för personer med funktionsvariation

Idé blev till verkstad i Helsingborg

Ett seminarium under den stora mässan H22 förra sommaren födde idén – i lördags blev det verkstad. En prova på-dag för barn och ungdomar med funktionsvariation, 7-20 år, fick Filborna Arena i Helsingborg att sjuda av aktivitet och glädje!

-Runt 60 ungdomar var på plats och det var en go´stämning, säger projektledaren Mats Jacobson.

Sidan uppdaterades: 1 mars 2023

Foto: Åsa Glifberg

Mats är till vardags ansvarig för Handboll för alla i OV Helsingborg och förutom handboll kunde deltagarna testa simning hos Helsingborgs Simsällskap eller/och gymnastik där Alla kan gympa Helsingborg dukade upp redskap och övningar.

Att det erbjöds just de tre idrotterna har sin förklaring.

– På H22-mässan i fjor var det ett seminarium där de här föreningarna fick berätta vad vi gör för funktionsnedsatta ungdomar. Där och då bestämde vi att göra någonting tillsammans 2023 och det blev den här prova på-dagen, berättar Mats Jacobson.

– Just sportlovsveckan, där många är bortresta eller har en massa annat att välja på, var väl inte det optimala valet, men av olika skäl var det den enda möjliga lördagen. Kanske kunde vi nått fler en ”vanlig” lördag, men vi är nöjda, ungdomarna tyckte att det var fantastiskt roligt!

Foto: Åsa Glifberg

Hur många av de sextio tror du blev tillräckligt bitna för att fortsätta idrotta i någon av de tre föreningarna?

– Simningen är jag osäker på eftersom de redan har kö på grund av begränsning med bassängtider, men om jag får gissa så tror jag att vi fick 7-8 nya handbollsspelare och minst lika många blev nog sålda på gympa, det var full fart och mycket glädje där också, säger Mats.

Alla tre föreningarna har parasport som en självklar del av verksamheten. Handbollen har 25-30 ungdomar i träning varje lördag och har dessutom börjat spela matcher.

– OV har varit med i två stora turneringar, Lundaspelen och vår egen Beachhandboll. Våra spelare är runt 16 år och vi var väl lite oroliga först om de skulle klara sig fysiskt mot seniormotstånd, men det var inga problem. De verkligen älskar att få ta på matchdräkten och spela matcher!

Mats Jacobson är projektansvarig även för Handbollsskola för alla, också den satsningen är i OV Helsingborgs regi och den verksamheten har vuxit rejält sedan starten för sju år sedan.

– Konceptet är handboll och läxhjälp. Vi träffar 350 barn varje vecka.

– Och så har vi ett årligt sommarläger i tre veckor. I somras var 3500 barn och ungdomar med där.

Tretusenfemhundra!?

– Ja, det är fantastiskt! Det här gör vi med ekonomisk hjälp av ett 20-tal partners plus att vi har ett väldigt bra stöd och samarbete med Helsingborgsgänget på RF-SISU Skåne.

Foto: Åsa Glifberg

Till sist, Mats. Får prova på-dagen en uppföljare nästa år?

– Det vet vi inte än, vi håller det öppet men får ju utvärdera årets dag först.

– Dessutom vill vi kunna vara säkra på att erbjuda plats för ungdomarna som efter prova-på vill ta steget in i föreningen. Det är jättesvårt med halltider, Helsingborg är långt efter där även om det börjar byggas på nu.

PETER MALM

Om er förening har tankar om hur ni kan jobba för att få in fler målgrupper i er verksamhet och ha en dialog om hur kan ni kontakta er idrottskonsulent.

Hitta er idrottskonsulent

Sidan publicerades: 1 mars 2023