Ekonomiskt stöd

Sidan uppdaterades: 18 juni 2025

RF-SISU Skåne hanterar tillsammans med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och specialidrottsförbunden de stöd som ges inom idrottsrörelsen. Under stipendier, fonder och utmärkelser finns även stöd att söka utanför idrotten.

Sökbara medel för föreningar

I samverkan med föreningens idrottskonsulent finns det många möjligheter att söka stöd för olika satsningar.

Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott

Det finns många bra idéer om hur barn- och ungdomsidrotten kan utvecklas i distriktets föreningar. För att hjälpa till att göra en del av idéerna till verklighet kan idrottsföreningar söka projektstöd från RF-SISU Skåne. Syftet med projektstödet är att skapa förutsättningar att utveckla sin verksamhet i enlighet med Strategi 2025 och riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott.

Läs mer om projektstöd barn- och ungdomsidrott

Projektstöd IF Idrott 65+

Detta Projektstöd syftar till att skapa förutsättningar för föreningar att utveckla sin idrottsverksamhet riktad till målgruppen personer 65 år och äldre (65+) med målsättningen att idrottsrörelsen ska erbjuda hållbar, utvecklande och inkluderande idrottsverksamhet i förening för målgruppen 65+.

Det är möjligt att söka stöd inom två huvudområden:

  • Utveckling av föreningens befintliga verksamhet för målgruppen.
  • Uppstart av ny verksamhet i föreningen för målgruppen.

Läs mer om Projektstöd IF Idrott 65

Projektstöd IF Anläggning

Riksidrottsförbundet avsätter årligen medel till ett anläggningsstöd med syfte att skapa nya och utveckla befintliga idrottsmiljöer för barn och ungdomar. Bidraget kan sökas av idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet och ansökan handläggs av RF-SISU Skåne.

Läs mer om ansökan för projektstöd anläggning.

Utveckla er idrottsförening med projekt paket

Vill din förening få en extra skjuts i rätt riktning? Då är våra paket, som är en del av vårt projektstöd, det perfekta verktyget för er. Vi på RF-SISU Skåne har skapat olika paket för att möta era behov och förutsättningar.

FÖRsnack

Föreningar har möjlighet att söka ekonomiskt stöd på 5000 kr för satsningen ”Försnack”. Försnack är ett arbetsmaterial där syftet är att implementera en god samtalskultur och med det undvika tystnadskulturer för att skapa ett tryggt klimat för barn och unga i idrotten. Det ska vara enkelt att prata med kompisar och ledare om det sker något som inte känns ok.

Målgrupp

Ledare generellt i föreningen.

Förväntningar på föreningen

  • Föreningen tillsammans med sin idrottskonsulent sätter en plan för vilka insatser som ska genomföras.
  • Att föreningens ledare genomgår utbildning i FÖRsnack

Ekonomi

Föreningen tillsammans sin idrottskonsulent sätter upp en plan för genomförande. Föreningar har möjlighet att söka ekonomiskt stöd på 5000 kr för satsningen ”Försnack”.

FÖRÄLDRAVÄRD I FÖRENINGEN

Föreningar har möjlighet att söka ekonomiskt stöd på 10 000 kr för att delta i satsningen ”Föräldravärd i föreningen”. Satsningen innebär att er förening har möjlighet att söka stöd för att arbeta med att engagera föräldrar i föreningen.
Ta fram en föräldrapolicy för föreningen som beskriver föräldrarnas roll och ansvar inom föreningen, hur föräldrar kan stödja sina barn och föreningen på bästa sätt etc.

Målgrupp

Föräldrar

Genomförande

  • Utbilda föräldrar och ledare med hjälp av RF-SISU Skånes utbildningar.
  • Rekrytera erfarna föräldrar som kan fungera som värdar eller mentorer för nya föräldrar, ex. svara på frågor och hjälpa nya föräldrar att känna sig välkomna och integrerade i föreningen.
  • RF-SISU Skåne tillsammans med föreningar tar fram material och resurser som kan delas med föräldrar för att öka deras förståelse för hur en ideell förening fungerar.
  • Skapa en plan för hur policy och utbildningar ska implementeras i föreningen.

 

REKRYTERINGSINSATS VID ARRANGEMANG

Alla oavsett kön, ålder, bakgrund eller andra förutsättningar ska känna sig välkomna till idrottsföreningen. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor. Genom samverkan med andra aktörer kan vi stärka idrottsrörelsens närvaro i områden med förutsättningar att synliggöra föreningsverksamhet för att ge fler barn och ungdomar möjlighet till en meningsfull fritid och bli en del av idrottens gemenskap.

Målgrupp

Barn- och ungdomar.

Syfte

Synliggöra föreningens verksamhet vid arrangemang i ett område där föreningen ser möjligheter att välkomna och rekrytera nya medlemmar, främst barn- och ungdomar, in i sin verksamhet.

Mål och förväntningar på föreningen

  • Erbjuda kostnadsfria prova-på aktiviteter.
  • Aktivt synliggöra sin ordinarie verksamhet så att deltagarna kan hitta till föreningens verksamheten efter avslutat arrangemang.
  • Säkerställa att minst 2 ledare är på plats samtidigt, varav en är minst 18 år.
  • Säkerställa att aktivitetsledarna har lämnat begränsat registerutdrag.
  • Säkerställa att aktiviteterna planeras för att passa målgruppen för arrangemanget.
  • Delta i förberedelse- och utvärderingsträffar ifall sådana planeras av arrangören.
  • Kontinuerligt arbeta för att sänka trösklarna in i föreningen.

Ekonomi

1. Mindre arrangemang 1-2h: 1500kr
2. Halvdagsarrangemang 3-5h: 3000kr
3. Helgdagsarrangemang 5-8h: 5000kr

*Stödet täcker projektledning/planering, ledararvode, material, flyers, giveaways, kost.

65+ I FÖRENINGEN

Föreningen kan söka ekonomiskt stöd på 10 000 kr för att delta i satsningen ”65+”. Syftet är att skapa förutsättningar för föreningar att starta eller utveckla sin idrottsverksamhet riktat till målgruppen personer 65 år och äldre.

Förväntningar på föreningen

– Sätta upp en plan tillsammans med sin idrottskonsulent.
– Starta upp och genomföra prova på tillfällen för målgruppen.
– Arbeta långsiktigt för att behålla målgruppen i föreningen.
– Genomföra en utbildning som har anknytning till målgruppen;

  • Kost/hälsa
  • HLR
  • Eller likvärdig utbildning som har anknytning till målgruppen

Möjlighet finns för föreningen att samverka med andra föreningar i sitt närområde för att t ex prova på olika aktiviteter, utbyta erfarenheter.

Målgrupp

65+

 

TRYGGHETSVÄRD I FÖRENINGEN

Föreningen kan söka ett stöd på 10 000 kronor för att delta i satsningen ”Trygghetsvärd i föreningen”. Satsningen innebär att föreningen utser två personer, så kallade trygghetsvärdar, som får till uppgift att verka för en trygg och inkluderande idrottsmiljö i föreningen.
Med satsningen vill RF-SISU Skåne ge föreningar extra stöd i arbetet med att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö. Med en idrottsmiljö där alla i föreningen känner sig trygga och inkluderande är förhoppningen att fler barn och ungdomar stannar kvar längre inom den organiserade idrotten.

Målgrupp

Barn- och ungdomar.

Trygghetsvärdarnas uppdrag

Föreningen ska utse två trygghetsvärdar med uppgift att:

  • Ta fram en plan för föreningen, i nära samarbete med föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Skåne.
  • Skapa och utveckla rutiner och ta fram eller gå igenom styrdokument, till exempel policy eller riktlinjer för föreningens proaktiva och reaktiva arbete om trygg idrott.
  • Fånga upp eventuella utvecklings- och utbildningsbehov. Se till att föreningens medlemmar har kännedom om att trygghetsvärdarna finns och vara en kontakt för föreningens medlemmar i trygghetsfrågor.
  • I IdrottOnline Utbildning (webb eller app) redovisa de aktiviteter i satsningen som genomförs i
    lärgrupp (folkbildning).

TRYGG IDROTT

Föreningar kan söka ekonomiskt stöd på 10 000 kr för att delta i satsningen ”Trygg idrott”. Satsningen innebär att er förening har möjlighet att söka stöd för att arbeta med trygg idrott. Med stödet vill RF-SISU Skåne ge föreningar möjlighet att testa nya idéer och inspirera för att ni som förening ska skapa en trygg idrott som är fri från osunda träningsmetoder, kränkningar, trakasserier, våld
och övergrepp. Det är en idrott där alla är välkomna, känner sig delaktiga och ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Målgrupp

Organisations- och aktivitetsledare.

Genomförande

Föreningen ska genomföra satsningen i tre steg:

  1. Föreningen får en genomgång av trygg idrott där minst 3 nyckelpersoner från föreningen ska vara med. På genomgången får föreningen en policymall med sig hem.
  2. Föreningen jobbar med policymallen i egen regi, där de ska färdigställa den och implementera den i föreningen.
  3. När policymallen är klar skickar föreningen in mallen till sin idrottskonsulent. När den är godkänd får föreningen ut en stimulanspeng på 10 000kr för att arbeta vidare med trygg idrott, i dialog med sin idrottskonsulent.

UTBILDNINGSCOACH

Föreningar kan söka ekonomiskt stöd på 10 000/20 000 kr för att delta i satsningen ”Utbildningscoach”. Idrottsrörelsen är så mycket mer än det fysiska idrottsliga utövandet. Idrotten utvecklar, utbildar och bildar samt stärker medlemmar och individer, där folkbildningen är en viktig del.

Målgrupp

Organisations- och aktivitetsledare.

Förväntningar på föreningen

Som utbildningscoach i en förening ansvarar man för:

  • Ta fram en utbildnings-/folkbildningsplan för föreningen, i nära samarbete med föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Skåne.
  • Vara en motor för folkbildning i föreningen.
  • Delta i en lärgruppsledarutbildning och därefter antingen på egenhand eller tillsammans med RF-SISUs idrottskonsulent utbilda övriga lärgruppsledare i föreningen.
  • Ansvara för att föreningens folkbildningsverksamhet rapporteras in till RF-SISU samt stödja föreningens lärgruppsledare i uppstart och slutrapportering av folkbildningsverksamhet.
  • Ingå i ett nätverk för utbildningscoacher i Skåne - för inspiration och erfarenhetsutbyte.

Vad erbjuder RF-SISU Skåne

RF-SISU Skåne erbjuder deltagande föreningar/utbildningscoacher:
1. Ett stimulansstöd med syfte att stimulera till folkbildning i föreningen.
2.Startpaket för folkbildning till utbildningscoachen – tröja, kortlek, material, block, penna mm…
3.Stöd och handledning från RF-SISU konsulent.
4.Inbjudningar till utbildningar och nätverksträffar för folkbildning.
5.Kompetensutveckling för rollen utbildningscoach.
6.Inbjudan till deltagande i en teams-grupp för hela Skåne.

För att ansöka

Kontakta er förenings idrottskonsulent som hjälper er att skapa en ansökan.

Ansökningsperiod

Fram till 31 oktober 2025.

Återrapportering

Projektet återrapporteras en månad efter avslutat projekt i IdrottOnline. Dock senast den 31 januari 2026.

Avgränsningar

Paketstöd får inte användas till:

  • Bekosta lägerverksamhet
  • Inköp av material för ordinarie verksamhet
  • Individuella kostnader som exempelvis licens-, medlems- eller träningsavgifter.

Fler sökbara bidrag och stöd

Verksamhetsstöd för barn- och ungdomsidrott (LOK-stöd)

LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Läs mer om ansökan för LOK-stöd.

Utvecklingsresurs genom folkbildning

RF-SISU Skåne arbetar med att utveckla och utbilda föreningar och förbund i Skåne. Utvecklingsresursen är inriktad på att utveckla och stötta den lärande processen genom utbildning och folkbildning i en förening eller ett förbund. RF-SISU Skånes idrottskonsulenter kan komma ut och informera föreningar och förbund om möjligheter att arbeta med den resurs som finns att tillgå.

Läs mer om vårt stöd genom folkbildning.

Stöd till utrustning för utövare med funktionsnedsättning

Området syftar till att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. För att ansöka om projektstödet ska ni alltid börja med att ta kontakt med er förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Skåne.

Hitta er idrottskonsulent

Läs mer om stödet till utrustning för utövare med funktionsnedsättning på Riksidrottsförbundets webb.

Rabatter och förmåner

Riksidrottsförbundet har slutit flera rikstäckande avtal med olika partners som erbjuder specialerbjudanden på produkter och tjänster till idrotten. Dessa avtal inkluderar Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna, specialidrottsförbund, distrikt, föreningar och medlemmar.

Mer om rabatter och förmåner på rf.se

Samarbeta med andra

Ensam är inte stark

Många utvecklingsprojekt inom idrottsrörelsen uppstår på initiativ av en eller ett fåtal idrottsledare med stor drivkraft och stort engagemang. Dessa ”eldsjälar” är ofta ovärderliga i en förening. Men det är samtidigt riskabelt att lägga allt för mycket ansvar och förväntningar i några få personers händer.

För det första står och faller projektet med att just dessa personer har tid, kraft och möjlighet att fortsätta. Och ju mer arbete som fordras för att driva en verksamhet, desto större blir risken att den enskilde idrottsledaren till slut inte mäktar med.

För det andra riskerar projekt som drivs av en eller ett fåtal personer att utvecklas till isolerade öar i klubben, det vill säga aktiviteter som genomförs vid sidan av kärnverksamheten och kanske t o m utan förankring hos föreningens ledning.

Ett viktigt råd till er som vill starta ett projekt är därför: gör inte jobbet själva. Sök samarbeten.

Samarbeta inom föreningen

En första form av samarbete handlar om föreningens interna arbete.

Idrottsföreningar består ofta av medlemmar med olika kompetenser och erfarenheter. Ta tillvara på dessa. Lär av varandra – och hjälp varandra.

Förankra era idéer i föreningen. Sprid information om vad ni vill göra. Ge era medlemmar möjlighet att ställa frågor, komma med idéer och att få vara med.

Se projektet som en möjlighet för föreningen att samlas kring en ny aktivitet. Låt det bli en satsning som väcker engagemang och skapar sammanhållning. På så sätt kan ert projekt bli integrerande i dubbel mening: det kan både introducera idrott och föreningsliv för nya målgrupper och samtidigt leda till stärkt samhörighet i er förening.

Samarbeta med andra

Lika viktigt är att skapa samarbeten med andra. Bäst resultat nås ofta när idrottsföreningar, hjälporganisationer och kommuner går samman. På sätt kan era olika kompetenser, erfarenheter och nätverk tas tillvara.

Läs mer: Johan Norbergs krönika på nättidningen Idrottens affärer

Sidan publicerades: 26 september 2022

Tre idrottskonsulenter som diskuterar engagerat

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.