Antidoping
Sidan uppdaterades: 9 oktober 2023
All idrott bygger på rent spel. Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.
Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrotten. Det kräver aktiva insatser från Specialidrottsförbund, RF-SISU Östergötland och idrottsföreningar.
Antidopingarbetet i Sverige och Östergötland
Sedan 1 januari 2021 är Antidoping Sverige antidopingorganisationen i Sverige, tidigare var det Riksidrottsförbundet. Antidoping Sverige är helt fristående från idrotten och utgör nu NADO i Sverige. Kunskap förebygger doping, vi rekommenderar att regelbundet gå in på Antidoping Sveriges hemsida för att få den senaste information inom antidoping och svar på idrottsrelaterade frågor.
RF-SISU Östergötland verkar för en idrott fri från doping och andra skadliga ämnen genom att:
- Stödja Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) och föreningar med information, rådgivning och utbildning.
- Bedriva opinionsbildning och samverkan lokalt och regionalt. Vi är med i länsnätverket Prodis 100% ren hårdträning som verkar för ett dopingfritt län i samverkan med polismyndigheten, Länsstyrelsen, länets samtliga kommuner samt gym och träningsanläggningar som valt att utbilda sig och gå med.
Antidopingarbetet inom Antidoping Sverige bedrivs inom följande nio verksamhetsområden:
- Dopingkontroller
- Analysverksamhet
- Utredning
- Juridisk verksamhet
- Information och utbildning
- Forskning och utveckling
- Nationell samverkan
- Internationell samverkan
- Kvalitetssäkring
Dopingkontroller är tillsammans med information och utbildning de viktigaste verktygen i idrottsrörelsens antidopingarbete. Alla idrottsutövare som är medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att lämna dopingprov om de kallas till en kontroll. Läs mer om hur dopingkontroller genomförs samt om idrottsutövarens rättigheter och skyldigheter i samband med en dopingkontroll. Kom ihåg att även ledare omfattas av dopingreglerna.
Utbilda dig inom antidoping
Genom utbildningen Vaccinera klubben skapar din förening en egen handlingsplan för antidopingarbetet. Förutom de förebyggande åtgärderna får föreningen beredskap att hantera dopingfall i praktiken. Vaccinera din klubb här.
Är du en aktiv idrottare? För dig finns den webbaserade utbildningen Ren Vinnare, som endast tar cirka 30 minuter att genomföra. Gå till utbildningen.
Tipsa Antidoping Sverige anonymt
Den här webbaserade tipsfunktionen ska hjälpa till att bekämpa doping och bidra till en ren idrott. All information om möjliga förseelser mot idrottens dopingregler är viktiga. Information om idrottsutövare, tränare, läkare eller andra personer med koppling till idrotten är av intresse.
Sidan publicerades: 20 oktober 2022
Kontakt
Carl Blomqvist
Idrottskonsulent & Sakkunnig Antidoping
Idrottskonsulent i Linköping
PRODIS
Prodis - Prevention av doping i Sverige är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat.