Givande samtal om stora utmaningar
Stora underhållsbehov, prioriteringsutmaningar, önskan om nyinvesteringar men en tajt ekonomi hos både kommun och föreningsliv. Det är några av de utmaningar som tjänstemän och politiker lyfter när vi under onsdagen samlade kommunerna i Östergötland för att fördjupa oss i anläggningsfrågan. Vi gläds samtidigt åt att 2024 ser ut att bli ett rekordår för investering i idrottsanläggningar i Östergötland.
Sidan uppdaterades: 2 oktober 2024
En av fyra föreningar upplever brist på träningstider och nära hälften upplever stort behov av renovering. Det visar siffror från Riksidrottsförbundet. En verklighet som de elva kommuner som deltog på veckans anläggningskonferensen är väl medvetna om.
Utmaningen för oss små och krympande kommuner med stora arealer är att klara av att ge god service överallt. Vi måste se nyttan av föreningslivet, utan dem står vi oss slätt. Föreningarna brottas ofta med både svag ekonomi och utmaningar i att hitta engagemang och då är det såklart viktigt att vi åtminstone kan erbjuda dem goda förutsättningar, säger Valdemarsviks Fredrik Törnblom, fritidsstrateg i Valdemarsviks kommun.
Han får medhåll från kollegan Britt-Marie Johansson från Ödeshögs kommun:
Idrottsföreningarna bidrar också med stark social verksamhet som är oerhört viktig.
Båda kommunerna nämner utmaningen att kunna erbjuda tillräckliga till stöd och utveckling till de många föreningar som driver egna anläggningar. Något många av kommunerna håller med om:
Underhåll av de anläggningar som redan finns för att de ska hålla länge, hållbarheten är viktig, menar Henrik strateg på Kinda kommun.
Från RF-SISU Östergötlands håll möter vi utmaningen dagligen i våra många möten med lokala föreningar. Vi gläds därför åt att 2024 blir ett starkt år vad gäller våra egna ekonomiska stöd till just idrottsanläggningar. Hittills i år har 6.6 miljoner betalats ut till olika projekt i Östergötland och ytterligare 1 miljoner är på väg ut. Förhoppningen är att landa på över 8 miljoner innan året är slut. Något som möjliggörs tack vare ökade anslag från regeringen, bland annat genom förberedande insatser för Fritidskortet.
Det känns såklart väldigt bra men är samtidigt en droppe i havet mot vad ni kommuner bidrar med, ni är vår absolut viktigaste medspelare när det gäller tillgång till bra idrottsanläggningar och idrottsytor, konstaterar Kristin Lönnqvist, Distriktsidrottschef på RF-SISU Östergötland.
Under konferensen fick deltagarna lyssna till Martin Gårlin, avdelningschef för idrott och förening i Jönköpings kommun som presenterade kommunens anläggningsstrategi och gav inblick i hur kommunen jobbar med anläggningsbidrag. Stefan Cårebo anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet var på plats för att informera om det senaste vad gäller ifyllnadsmaterial i konstgräsplaner och ge tips och vägledning för framtida planering.
Något som uppskattades av Mjölby kommun där behovet av fler konstgräsytor är stort.
Vi har ett år på oss att bestämma hur vi ska göra med nästa plan i kommunen och därför är det jättespännande att lyssna till andra kommuner gjort och hur förbundet ser på det. Det var intressant att höra att utvecklingen går så långsamt och att Nordens förutsättningar inte riktigt hänger med. Vi som lite kommun har inte råd att göra fel, säger Kjell Karlsson och Eva Ledin från Kultur och fritidsförvaltningen.
Vidare presenterade Jonnie Nordensky från Riksidrottsförbundet idrottens utmaningar och önskemål vad gäller anläggningar och idrottsmiljöer med fokus på hur idrottsföreningar och kommuner på bästa sätt kan mötas för att samtala om nuläge och framtida behov för ökad fysisk aktivitet.
Under konferensen presenterades även de kartanalyser som Riksidrottsförbundet erbjuder kommuner utan kostnad.
Läs mer om kartverktyget här: Var du bor spelar roll för förutsättningar att idrotta - Riksidrottsförbundet
Svenska Fotbollförbundets tre tips till kommuner som planerar för nya konstgräs:
- Jobba med de system som vi vet fungerar, som är testade för FIFA Quality och som har certifikat.
- Ta del av andras erfarenheter när det gäller olika system innan man lägger något själv.
- Ta hjälp och stöd av SvFF eller andra rådgivande instanser.
Sidan publicerades: 2 oktober 2024