”Mitt mål är att få fler i rörelse – oavsett funktionsnedsättning”

Maja Johansson är sakkunnig i paraidrott hos oss på RF-SISU Östergötland. Hon är den som idrottsföreningarna och förbunden kan vända sig till i frågor som rör idrott för personer med funktionsnedsättning. Vi har frågat Maja om hennes roll här hos oss.

Sidan uppdaterades: 19 december 2023

Vad innebär det att vara sakkunnig i paraidrott?

- Det innebär att jag ska stötta och hålla ihop föreningarna och distriktsförbunden tillsammans med våra idrottskonsulenter i de större frågorna som rör parasport i hela Östergötland. Jag har ingen konsulentroll utan jag kan var med i en process men det är idrottskonsulenten som gör det mesta i föreningen som vill starta upp paraidrott. Jag kan vara ett bollplank för både idrottskonsulenten och idrottsföreningen.

- Jag vill också driva frågan i andra sammanhang i samhället, till exempel i kommunerna, regionen och i samarbete med andra organisationer. Min roll är också att se över vårt utbildningsmaterial i inkluderande idrott och idrott för personer med funktionsnedsättning.

Vilka funktionsnedsättningar kan det handla om?

- Ordet ”para” inkluderar syn-, rörelse- och intellektuell funktionsnedsättning samt dövidrotten (som är ett eget förbund). Men jag stöttar också verksamheten kring personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Mitt mål är att få fler i rörelse – oavsett funktionsnedsättning.

Hur kommer det sig att du började arbeta med detta? Vad har du för bakgrund?

- Jag jobbade som ridlärare när jag av en slump, lite plötsligt, fick utbilda en grupp där två deltagare hade en funktionsnedsättning. Jag hade aldrig jobbat med dem förut men när jag såg den glädjen över att bara få vara med och delta i ett sammanhang, att får rida men även att få träffa kompisar och att känna tillhörighet, att hitta en plats där de kan vara sig själva, gjorde att jag ville att andra skulle få uppleva detta och känna likadant. Sedan fick jag ansvar för att driva ridskolans pararidning och jag utbildar även i Svenska Ridsportförbundets Grundkurs för paraledare. Jag har också arbetat kring projekt, både i stallet och med hästarna, för människor som lider av psykisk ohälsa.

- Jag gör detta för att visa att det ger så mycket tillbaka att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. Jag vill skapa engagemang och avdramatisera paraidrotten för föreningarna och visa att det är kul att jobba med dem och det är inte så svårt som många kanske tror.

Är det många föreningar som hör av sig till dig och vill starta upp idrott för personer med funktionsnedsätting?

- Det finns en del som är i startgroparna redan nu. Det är en bra början, men jag räknar med flera föreningar när jag har träffat fler. Vi har haft några julträffar nu i december och jag märker att det är många intresserade för de kommer gärna fram och ställer frågor. Det gäller att jag lyckas nå ut till föreningarna för det finns en vilja och ett intresse för detta helt enkelt.

Vilka förutsättningar för paraidrott ser du hos idrottsföreningarna?

- Förutsättningar finns egentligen hos alla idrottsföreningar. Man måste inte nå alla på en gång, det räcker med att börja att hjälpa någon. Det jag menar är att föreningen inte behöver ha all utrustning eller hjälpmedel direkt utan det kan räcka med enklare anpassningar. Bara att få en person med funktionsnedsättning att våga gå dit, till föreningen, kan vara det som behövs för att ta sig över tröskeln. Att få veta vem hen ska träffa och i vilken dörr hen ska gå till kan räcka.

Slutligen, har du några tips eller råd till idrottsföreningar som vill starta upp paraidrott?

- Som sagt, sänk trösklarna. Det kan föreningen göra genom att implementera en målgrupp i taget. Att inte göra det för svårt för sig själva. Som ett av de första stegen rekommenderar jag att vara med på öppet hus eller prova på-dagar som till exempel Parasportdagen och liknande, som vi tidigare har varit med och arrangerat tillsammans med idrottsföreningar och parasporten. Då kan föreningen vara med och berätta om sin förening och även försöka ta reda vilka behov personen har. Man ska våga fråga!

Maja hälsar att alla idrottsföreningar som är intresserade av att starta upp paraidrott i sin förening är välkomna att kontakta henne. Du hittar hennes kontaktuppgifter här.

Sidan publicerades: 15 december 2023