Fler barn och unga i rörelse under höstlovet

Även om många i första hand tänker på sportlovet som det lov då barn och unga uppmuntras till aktivitet och rörelse så finns det ingen anledning till att inte göra det även under höstlovet, det tycker i alla fall Mullhyttans IF och Gropens IF. I ett unikt samarbete bjuder de in barn- och unga i närområdet till att testa padel med målet att få fler i rörelse och nå de som ännu inte har fastnat för någon idrott.

Sidan uppdaterades: 1 november 2023

Mullhyttans IF och Gropens IF är två flersektionsföreningar med verksamhet i Lekebergs kommun, cirka 3-4 mil sydväst om Örebro. Målgruppen för höstlovsaktiviteterna är barn och unga från årskurs ett i grundskolan till årskurs tre på gymnasiet.
−Att det blev padel beror dels på att vi har en fin padelhall tillgänglig här i Fjugesta och dels att vi ser att det finns barn och unga som inte fastnat för någon annan idrott. Alla vill inte spela fotboll och innebandy. Här kör vi i mindre grupper och man kan ta det i egen takt, säger Daniel Helldén, ordförande i Gropens IF.

Idén till de gemensamma höstlovsaktiviteterna föddes när några ledare från respektive förening spelade padel tillsammans. Nu under höstlovet bedrivs aktiviteterna i inomhushallen i Fjugesta men till sommaren finns planer på att göra något i Mullhyttan, där det finns en utomhusbana. Att genomföra aktiviteterna tillsammans kändes självklart från start.
−Vi är två små föreningar på landsbygden och vi kan inte hålla på att ”slåss” om ungdomarna. Vårt fokus ligger på att få dem aktiva och göra något meningsfullt på fritiden, säger Daniel Helldén.

Aktiviteterna genomförs under två dagar i samband med höstlovet med de generösa öppettiderna 10-21. Ungdomarna bjuds in utifrån ålder vid tre olika tillfällen under dagen, självklart bjuds det även på korv med bröd. Förutom att kommunicera aktiviteterna via den egna föreningen har information gått ut via skolor, fritids och sociala medier. Allt får att nå så många som möjligt!

Projektstöd i syfte att nå fler

För att kunna erbjuda kostnadsfria aktiviteter i samband med höstlovet gavs idrottsföreningar i Örebro län möjligheten att söka projektstöd. Syftet med aktiviteterna ska vara att nå de som inte redan är aktiva, det kan dels handla om att nå nya målgrupper eller att genomföra aktiviteter i idrottssvaga områden.
−Det gäller att tänka till när man vill anordna aktiviteter i syfte att nå fler, det är lätt hänt att man fastnar i samma gamla hjulspår och gör som man alltid har gjort när man anordnar ”prova på”. Det är oftast lätt att nå de som redan är aktiva men svårt att nå de som inte är det, säger Josefin Gullbrand, verksamhetschef och projektstödsansvarig på RF-SISU Örebro län.

Sidan publicerades: 1 november 2023