Förebyggande dopning i fokusvecka

Mellan 9-15 oktober uppmärksammas det förebyggande dopingarbetet på träningsanläggningar i Örebro län och övriga landet. Flera av de gym som är certifierade med 100% Ren Hårdträning kommer under veckan att på olika sätt manifestera mot dopning. I Örebro kommer samordnaren för 100% Ren Hårdträning, Erik Hellmén att besöka Nordic Wellness där han ska hålla en workshop för personalen.

Sidan uppdaterades: 11 oktober 2023

Användandet av förbjudna dopningspreparat som anabola steroider har ökat i Sverige och tvärtemot vad många tror är dopning i första hand inte ett idrottsrelaterat problem. Dopning med anabola steroider är förbjudet i lag och polisen har på senare år ägnat mer energi åt att bekämpa dopningen, eftersom man tydligt sett en koppling till organiserad brottslighet, narkotikaanvändning och våldsbrott. Det finns inga säkra siffror, men myndigheter och expertis är eniga om att minst 40 000 svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. I stället handlar det om motionärer på gym, som snabbt vill bygga muskler av estetiska skäl. Bruket skär genom alla åldersgrupper och socioekonomiska grupper och finns därför i stort sett överallt – även här i Örebro län.

100% Ren Hårdträning

Drygt 600 träningsanläggningar runtom i landet arbetar mot dopning med metoden ”100% Ren Hårdträning”. Metoden bygger på utbildning av gympersonal och samverkan mellan olika aktörer, bland annat polisen och syftet är att minska användandet av, och tillgången på, dopningsmedel. I Örebro län finns 26 anslutna gym. RF-SISU Örebro län samverkar tillsammans med länsstyrelsen, kommunerna och polisen i modellen 100% ren hårdträning. Erik Hellmén, sakkunnig i antidoping på RF-SISU Örebro län är en av utbildarna.
−För att certifieras med 100% Ren Hårdträning krävs att personalen på gymmet går en utbildning, tar fram en handlingsplan samt aktivt arbetar för en dopingsfri anläggning. Under utbildningen lär sig personal mer kring det förebyggande antidopningsarbetet, tecken och symptom samt att kommunicera antidoping. När gymmet genomfört alla steg för att certifieras får gymmet ett diplom samt en plakett att sätta upp synligt på gymmet, som visar att gymmet arbetar för en dopningsfri anläggning.

Utbildningar varje år

När gymmet blivit certifierad som 100% ren hårdträning så ingår man också i nätverket med övriga certifierade gym och förväntas arbeta kontinuerligt med frågan i det dagliga arbetet. Det innebär bland annat att gymmet en gång om året uppdaterar sin certifiering. Vecka 42 håller länets arbetsgrupp en utbildningsdag kring metoden, som riktar sig till dels nya gym, men även till de gym som behöver uppdatera sina kunskaper för att behålla certifieringen.
Välkomna att höra av er! Mer info om dopningen i Sverige och om det förebyggande arbetet finns också info på 100% Ren Hårdtränings hemsida: www.renhardtraning.comVill du veta mer om certifiering till 100% Ren Hårdträning? Kontakta Erik Hellmén 019-17 55 36

Sidan publicerades: 11 oktober 2023