2 personer framför en fotoskärm från RF-SISU Örebro län

Maxpuls hyllar och utvecklar idrottsledare

Att vara ledare handlar inte enbart om att träna barn och ungdomar att skjuta puckar i mål, dribbla och passa bollar, hoppa högst, få ner flest käglor eller knocka motståndaren och räkna till tio.

Sidan uppdaterades: 9 december 2022

Det handlar om så mycket mer. Som att bygga relationer, skapa förtroenden, lotsa genom den snåriga barn-och ungdomsskogen, visa vägen, skapa barndomsminnen och vara goda förebilder. Att vara ledare i en idrottsförening är ett av de viktigaste uppdragen man kan ha.

Förra veckan hyllade vi idrottsledare i Örebro län på Maxpuls Pulshöjare. Vi serverade en god tvårättersmiddag och en fantastisk föreläsning av dansaren Tobias Karlsson som med sin egen berättelse från barn-och ungdomsåren i Östansjö fick alla att förstå vad det betyder att ha en vän, förälder eller en ledare som tar ens rygg när livet är tufft eller en helt vanlig torsdag i november. Ett hundratal idrottsledare från hela länet och från olika idrotter deltog.

Anders Fredriksson, tränare för Järnvägens Bågskytteförening i Hallsberg är en av veteranerna i ledarsammanhang.
– Jag möter ett 30-tal ungdomar varje vecka. Vi tränar bågskytte, pratar skytteteknik, fikar och umgås. Min största drivkraft är att se ungdomar växa och lyckas, säger han.

För Tilda Horvath i kampsportklubben Mifuné är det främst hennes egna erfarenheter från ungdomsåren som gjort att hon valt att bli idrottsledare.
– När jag började träna kampsport för 15 år sedan fick mina tränare mig att må bra och ha kul och det hoppas jag att jag också kan ge till de barn och ungdomar som tränar hos oss idag. Glädjen som jag ser i deras ögon när vi graderar och ger dem nya bälten och vill att man ska sätta på det och ta bilder. Det är en speciell känsla…

Örebro Bangolfklubb har efter pandemin fått ett rejält uppsving på verksamheten, kanske främst för att de fått en ny bangolfbana som lockat många nya in i sporten.
– Jag tycker om att jobba med barn och ungdomar och har gjort det länge, även i mitt jobb. Som tränare får jag också lära ut i den sport jag själv brinner för, säger Tim Gustafsson som varje vecka tränar mellan 20-30 barn.

Bary Nehad, är både tränare och ordförande i Hällefors Allmänna Idrottsförening och möter ett hundratal individer varje vecka som tillsammans tränar i något av föreningens fotbollslag. För Bary är flexibilitet ett viktigt ord.
–Jag anpassar mitt ledarskap efter individen eller gruppen jag möter och jag hoppas att mina spelare uppfattar mig som en varm och kärleksfull ledare som vill deras bästa.

Esther De Haan. Fellingsbro frövi IK är tjej och damansvarig och tränare för ”Kul på is”, som är en aktivitet för personer mellan 0-99 år som vill lära sig åka skridskor.
–Att vara ledare är lite som att plantera ett frö och få förmånen att se det utvecklas till en fantastisk blomma i slutet på säsongen. Mitt ledarskap handlar mycket om att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid, trygghet och massor av fysisk aktivitet.

Maxpuls arrangerades första gången i september 2021. Det var mitt under brinnande pandemi så festivalen genomfördes digitalt, under fyra dagar med åtta spännande föreläsare, som förmedlade kunskap och klokskap. Friidrottaren Carolina Klüft och simhopparen Anna Lindberg, var två av dem. Förra veckans evenemang skedde fysiskt, men i mindre format, som en slags uppstart, en pulshöjare, inför nästa Maxpuls Ledarfestival som just nu planeras för att genomföras den 5-6 maj 2023.
–Det kommer att ske på Kulturkvarteret i Örebro och vi har hittills en föreläsare klar och det är ingen mindre än höjdhopparen Stefan Holm, säger Lucas Forsberg, i arrangörsgruppen.

Bildtext: Idrottskonsulent Micke Pers minglar med Esther De Haan från Fellingsbro Frövi IK.

Sidan publicerades: 5 december 2022