Glada nyheter för föreningar och skolor i Jokkmokk: Idrottens dag i höst

Fredag 27 september blir en glädjens dag i rörelsens tecken för skolbarnen i Jokkmokks kommun. Då arrangeras nämligen Idrottens dag med idrottsföreningar på plats med prova-på-aktiviteter och en massa skoj.

Sidan uppdaterades: 2 maj 2024

– Planeringen pågår för fullt inför evenemanget som ska samla skolbarn från kommunens alla årskurs F-6 och 7-9-skolor till en gemensam Idrottens dag inne i Jokkmokk, säger Anne Meriläinen, RF-SISU Norrbottens projektledare för Idrottens dag.

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. 2023 deltog närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner i landet.

Det är Riksidrottsförbundet som står bakom arrangemanget med RF-SISU Norrbotten som lokal samordnare, i samverkan med Jokkmokks kommun. Arrangemanget är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn i hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

– Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och vilka alternativ som finns i idrottsrörelsen i Jokkmokk, säger Marie Andersson, idrottskonsulent på RF-SISU Norrbotten.

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 27 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

Det är skolor som är med i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan som bjuds in att delta i Idrottens dag. I stort sett alla skolor i Jokkmokks kommun har anslutit sig till satsningen som ska ge barn ökad möjlighet till rörelse under och i anslutning till skoldagen.

Idrottsföreningar inbjuds att vara med och leda aktiviteter

Idrottens dag bli en manifestation för alla barns rätt till idrott och rörelse. Det är en unik möjlighet att rekrytera barn och unga till er idrottsförenings verksamhet.

Genom att visa upp er verksamhet och låta barnen prova på bidrar ni med rörelseglädje och kunskap om er idrott och underlättar för barn och unga att hitta en rolig aktivitet som de kan fortsätta med om de vill.

– Vi hoppas såklart att alla idrottsföreningar i Jokkmokk vill vara med fredag den 27 september. För att underlätta arbetet med att sy ihop programmet vill vi komma i kontakt med föreningarna så snart som möjligt, säger Mari Andersson och uppmanar föreningarna att läsa informationen i länken nedan och meddela om man vill vara med – helst senast den 1 juni.

Information till idrottsföreningar som vill vara med på Idrottens dag

Information till skolorna i Jokkmokk

Även skolorna i Jokkmokk behöver anmäla sig till Idrottens dag. Vill ni vara säkra på att få diplom och affischer behöver ni anmäla er senast den 1 juni.
Länk till anmälan.

Här hittar skolor information om Idrottens dag i Jokkmokk

Bli inspirerad

I filmen från Idrottens dag 2021 i Haparanda får du höra vad skolan, idrottsföreningarna och barnen tycker om Idrottens dag och varför just din skola och idrottsförening ska välja att vara med.

Sidan publicerades: 28 april 2024

Kontakt

Anne Meriläinen

Idrottskonsulent

070-686 76 11

Sakkunnig parasport
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå

Kontakt för mer info:

Skolor kontaktar:
Jonas Näslund

Idrottsföreningar kontaktar:
Marie Andersson