Idrottens framtid samlades i Luleå för att få inspiration till engagemang
Lärorikt och roligt – det tyckte deltagarna om Idrottsforum för unga och Mötesplats SM-veckan. Under en intensiv helg fick de massor av kunskap om hur en förening fungerar och olika sätt att engagera sig i idrotten.
Sidan uppdaterades: 17 november 2023
I helgen var det premiär för Idrottsforum för unga som är en del av Mötesplats SM-veckan. Ett 50-tal deltagare från hela länet, i åldrarna 13-19 år, fick möjlighet att hitta sin drivkraft till engagemang.
–Vi vet att unga av idag vill lära sig nya saker, få personlig utveckling och bidra till en bättre värld. Samtidigt har de en mörk bild av framtiden och sviktande kunskap och förståelse för demokratins grunder säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef RF-SISU Norrbotten och fortsätter:
–Idrottsforum är tänkt att ge ungdomarna ökad kunskap i idrottsrörelsens grundpelare. Att lära och samtala om värdegrunder, föreningskunskap, demokratifrågor, ledarskap och inkludering för att nämna något.
15-åriga Wilja Hjälte är nöjd med helgen. Hon är hjälptränare för en nybörjargrupp i Luleå Kanotpoloförening Isbrytarna.
–Jag har lärt mig att alla kan vara med och bestämma i en förening och att inkludera många i beslut. Det är så man skapar engagemang, säger Wilja och lyfter fram att hon lärt sig massor, samtidigt som hon har haft kul och lärt känna nya människor.
Lärandet var designat för att vara kreativt och roligt. Kluriga uppgifter och tävlingsmoment varvades med kunskapsinhämtning och reflektioner. I en programpunkt presenterades olika sätt att engagera sig, där Calle Norrbin som jobbar med event och sociala projekt på Luleå Basket var en av många som kommit för att berätta om sin roll i idrotten.
–Det är viktigt att ge unga i Norrbotten framtidstro. Vi vill få fler unga att engagerar sig i idrotten, som ledare, tränare, domare eller på annat sätt. Vi är jätteberoende av våra ideella krafter, säger Calle.
Deltagarna speeddejtade personer med roller som domare, styrelseledamot, ordförande, funktionär, kioskansvarig, utvecklingschef med mera. Gruppvis tog sig ungdomarna an att både lyssna och ställa frågor, för att få en bild av vad uppdraget innebär.
–Det var intressant att få en inblick i att det är så många delar som gör att en förening går runt. Det är en viktig lärdom för livet, säger Freja Nilsson och återger vad en funktionär sagt:
–Hon uppskattade när folk tackar efteråt, och det förstår jag verkligen. Det är ju inte bara de som idrottar som gör jobbet, utan alla runt om, så de behöver också mycket credd.
William Eriksson, 15 år, är hjälptränare i BMK Orion i Boden.
–Jag har lärt mig hur man bygger upp en klubb och hur jag kan hjälpa till att förbättra den. Jag ser mig själv som en ledare som tar större ansvar i framtiden.
På plats för att ta vara på ungdomarnas engagemang fanns Sandra Ottosson, lokal projektledare för SM-veckan Luleå/Boden. Hon bjöd in ungdomarna att vara funktionär eller lärling under SM-veckan 20-26 mars 2024. Hälften av deltagarna visade intresse att vara med på något sätt och de kommer nu att paras ihop med SM-veckans arrangörsföreningar.
Helgen avrundades med att samla in intresseanmälning från deltagarna. I stort sett alla kan tänka sig att engagera sig mer i idrotten än de gör idag.
Sidan publicerades: 17 november 2023