Sverige, Norge och Finland samlas till Barents Sport Conference

Vart fjärde år samlas representanter från Sverige, Norge och Finland för att gemensamt dra upp riktlinjerna för idrottens Barentssamarbete den kommande perioden. Denna gång är det Sveriges tur med RF-SISU Norrbotten som värd och mötet hålls i Piteå den 8-10 september.

Sidan uppdaterades: 17 augusti 2023

–Vi är glada att äntligen kunna välkomna våra nordiska grannar till mötet. Konferensen skulle ha ägt rum långt tidigare, men pandemin kom emellan. Av förklarliga skäl får inte Ryssland längre vara med i samarbetet, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten.

Barents Sports handlar i första hand om utbyten mellan unga. Kronjuvelen är Barents Games där ungdomar i flera idrotter samlas till gemensamma spel, ofta med över 1000 deltagare som representerar sina länder. Sverige, Norge och Finland turas om att arrangera. Jämna år genomförs sommarspel och udda år vinterspel.

–Barents Sports Conference är ett utmärkt tillfälle att utveckla samarbetet för idrotterna länderna emellan. Här fattas beslut om Barentssamarbetets strategiska plan och riktlinjer för de kommande fyra åren, säger Katarina Halvardsson och fortsätter:

–Finansieringen är också alltid ett återkommande ämne, eftersom den är helt avgörande för att samarbetet ska kunna fortsätta. Det är en tung och svår bit som vi har inte hittat någon långsiktig lösning för, säger Katarina Halvardsson bekymrat.

Det 30-tal idrotter som ingår i Barentssamarbetet får också egen tid för samverkan i Piteå. Varje land kan delta med en person per idrott och under mötet uppdateras idrotternas riktlinjer som reglerar hur utbytet ska se ut i detalj i respektive idrott.

Fakta om Barentssamarbetet

Idrotter som ingår i Barents Summer Games

Bågskytte, boccia, cykling, dans, fotboll, golf, judo, orientering, friidrott, parafriidrott, styrkelyft, sportskytte, bordtennis, parabordtennis, brottning, bowling och parabowling.

Idrotter som ingår i Barents Winter Games

Skidor alpint och längd, paralängdåkning, skidorientering, simning, parasimning, mattcurling, badminton, basket, skidskytte, konståkning, innebandy, futsal, volleyboll, ishockey och gymnastik (team och artistisk).

"Sharing the arctic spirit"

Med måttot "Sharing the arctic spirit" ska utbytet bidra till ökad kompetens hos deltagarna och bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter. Projektet ska leda till att minska politiska, kulturella och sociala hinder mellan länderna och främja fysisk aktivitet.

Det är en plattform för utökat utbyte mellan ländernas idrottare, tränare och ledare. RF-SISU Norrbotten ingår i Barents Sports Committé som samordnar projektet.

Samarbetet mellan länderna har pågått sedan 1950-talet.

Läs mer på www.barentssports.com

Sidan publicerades: 16 augusti 2023

Kontakt

Anne Meriläinen

Idrottskonsulent

070-686 76 11

Sakkunnig parasport
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå