Barents Winter Games en höjdpunkt för Elias och andra unga

”Det är en otroligt häftig upplevelse när 1 000 ungdomar i 12 olika idrotter från Sverige, Finland och Norge möts, tävlar och umgås”. Det säger parasimmaren Elias Alm om Barents Winter Games, som denna gång avgjordes i Norge. Han är glad över att paraidrott finns med som en naturlig del i spelen.

Sidan uppdaterades: 7 april 2023

Elias Alm från Luleå Simsällskap är rutinerad. Han deltog i Barents Games för andra gången. Första gången var när spelen arrangerades i Luleå 2018. Då var han bara 14 år.

–Barents Games betyder jättemycket för mig. Det är en fantastisk upplevelse som ger mig orken att fortsätta träna 6 dagar i veckan för att nå mina mål. Utöver själva tävlingarna har jag fått uppleva Narvik och träffat nya människor från andra länder och idrotter. Det är toppen, säger Elias Alm som ingår i svenska landslagets utvecklingsteam för parasimmare och har en CP-skada som påverkar muskulaturen och nervbanorna.

Den svenska truppen till Barents Winter Games bestod av omkring 200 svenska ungdomar och deras ledare. I Narvik tävlade simning, parasimning, skidskytte, längdskidor och konståkning medan gymnastik, badminton, skidorientering, innebandy, volleyboll, futsal, mattcurling och basket höll till i Bodö. Spelen hade denna gång delats upp på två orter för att kunna erbjuda bra sportsliga förutsättningar.

Men Barents Games är så mycket mer än bara tävlingar och idrottslig kamp. Med måttot "Sharing the arctic spirit" ska spelen bidra till bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter. Barentssamarbetet ska leda till att minska politiska, kulturella och sociala hinder mellan länderna och främja fysisk aktivitet. I utbytet är ungdomar i åldern 15-25 år prioriterade.

–Som paraidrottare är det häftigt att få vara en del av något större. Det var fränt att få vara med på en invigning tillsammans med många andra unga och ”get-together-discot” var jättekul, säger Elias.

Eftersom arrangemanget är stort riskerar paraidrottarna att försvinna i mängden om inte alla tänker till. Alla behöver bli sedda och prestationer uppmärksammade.

–Det var sju parasimmare som deltog i Narvik, tre från Sverige, tre från Finland och en från Norge. Vi kom varandra nära och hittade en slags paragemenskap, säger Elias.

Lena Revholm från Luleå Simsällskap var truppledare för de svenska parasimmarna. Hennes engagemang är välkänt och mycket uppskattat. Förutom Elias Alm fick även hans klubbkompisar Sara Norrblom och Astrid Nyström dra på sig Sverigedräkten.

Genom att införa gemensam poängräkning för simmare och parasimmare i nationskampen tror Lena att länderna skulle anstränga sig lite extra för att fylla paradeltagarkvoten. Nu gick silvret i nationskampen till de svenska simmarna och para-Sveriges simmare tog hem guldet.

–Jag och den finske ledaren pratade om att undersöka möjligheterna till ett gemensamt parasimläger i Finland, säger en nöjd Lena och fortsätter:

–Barents Games blir ett minne för livet för deltagarna. Det är glädje och gemenskap. Simmarna lyste som solen efter varje lopp. Och på vägen upp till Narvik var det tyst i bussen, men på vägen hem var det ett riktigt tjatter, säger Lena och konstaterar att nya vänskapsband knutits under helgen i Narvik.

Prisutdelning i nationskampen för parasimmarna. Sverige tog hem guldet.

Sidan publicerades: 7 april 2023

Kontakt

Anne Meriläinen

Idrottskonsulent

070-686 76 11

Sakkunnig parasport
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå

Barents Sports är ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan Sverige, Norge och Finland. Det är en plattform för utökat utbyte mellan ländernas idrottare, tränare och ledare. RF-SISU Norrbotten ingår i Barents Sports Committé som samordnar projektet.