Dag Johansson, ordförande i Luleå Kajakklubb

Luleå Kajakklubb: ”Vi behövde tajta ihop oss efter pandemin”

Hösten 2021 drog Luleå Kajakklubb igång ett arbete för att öka engagemanget i klubben. Pandemins effekter och en generationsväxling förstärkte behovet. Med nytänkande, kraft och mod har de nu hittat en väg framåt, där fler ska göra mindre och det ska vara kul att vara engagerad.

Sidan uppdaterades: 29 mars 2023

Det är en sen söndagskväll. I entrén till Luleå Kajakklubbs klubbstuga står mängder av skor som skvallrar om att det är full aktivitet i huset. Utanför ligger snön djup och det är bitande kallt. Än dröjer det tills Björkskatafjärdens vatten som ligger utanför dörren är paddelbart igen och kanotbanorna kan läggas ut. Men förberedelserna inför den nya säsongen är igång sedan länge.

Klubbstugan är föreningens hjärta. Hit är de 300 medlemmarna välkomna att träna i den lilla idrottshallen, i gymmet eller bara ”hänga” med varandra. Just ikväll hörs det vinande ljudet från paddelmaskinerna och dunket när skivstången når golvet.

Paddelmaskinerna nyttjas flitigt under vintern.

I samlingsrummet står smörgåsar och en färgrik fruktsallad framdukad, redo att ätas av gänget som samlats för att spåna kring hur föreningens intäkter kan ökas.

Satsning på att motivera ideella

Efter en lång och målmedveten insats under 1,5 års tid slår klubbens hjärta i snabbare takt igen. Luleå Kajakklubbs nyvalde ordförande Dag Johansson berättar om resan där föreningens organisation och struktur satts under luppen – och om hur mjuka värden som gemenskap och engagemang för varandra och klubben är bärande delar.

–Under pandemin uppstod ett tomrum. Vi fick nya medlemmar, men de fick inte möjlighet att ta del av hela verksamheten. Vi arrangerade inte tävlingar, vi åkte inte på tävlingsresor, vi samlades inte i klubbstugan. Nästan ingenting var som vanligt. Samtidigt förlorade vi en del personer som funnits med flera år.

–När livet återgick till det normala igen var utmaningen att få med alla på tåget. Att vilja och kunna bidra till alla delar som behövs för att få verksamheten att fungera och utvecklas, konstaterar Dag.

Det blev startskottet till en utvecklingsprocess under ledning av RF-SISU Norrbotten och med utgångspunkt i det lärande materialet ”Motivera ideella”.

Förändrad organisation

–Först samlade vi medlemmarna och listade våra huvudområden i klubben. De är många. Utöver träning, tävling och normal föreningsadministration har vi byggnader som behöver skötas om. Vi har också kanotuthyrning och arrangerar en kanotskola för barn.

–Vi kom överens om vad vi ville och hur vi ska ta oss an våra utmaningar. Sedan kopplade vi arbetsuppgifter och verksamhetsområden till personer.

Ett resultat är att styrelsens roll förändrats.

–Det var svårt att få medlemmar att ta på sig styrelseuppdrag. Istället har vi bildat sex arbetsgrupper där en från varje arbetsgrupp ingår i styrelsen, säger Dag och berättar att styrelsearbetet avgränsats till att vara förvaltande medan arbetsgruppernas status höjts så att besluten fattas närmare där det händer.

–Styrelsen ska se till att klubben finns även imorgon. Vi ansvarar för att ekonomin är i balans, sköter återrapporteringar, registerutdrag och förbereder och genomför klubbens årsmöte. Vi är också ett beslutsstöd för arbetsgrupperna, där de största arbetsinsatserna sker.

Antalet styrelsemöten har minskats till fyra per år. De inleds alltid med middag och förläggs samtidigt som träningar, så att den som är ensam hemma med barn också ska kunna vara med. Mötena är fysiska men det går att vara med digitalt för den som behöver.

– Vi gick in i det här med målet att engagera så många som möjligt och att fler ska göra mindre. Det ska vara både lätt och roligt att engagera sig. Livspusslet måste funka, säger Dag.

Fysiska möten och gemensamma aktiviteter

Med hjälp av återstartsmedel från RF-SISU Norrbotten och Svenska Kanotförbundet har föreningen parallellt satsat på aktiviteter som skapar gemenskap. Korvgrillning, fika efter träningarna, läger, medlemsmöten och mycket annat. En nystartad ungdomssektion är en spin-off som ytterligare ska förstärka ungas möjlighet att påverka, även om klubben alltid varit mån om att involvera unga i beslut.

–Vi har velat bygga en samhörighet där det är naturligt och självklart att samlas på klubben igen. Människor ska VILJA engagera sig. Om vi gör det roligt och begripligt ökar chansen att fler bidrar med sin insats, säger Dag och fortsätter:

–Genom att lägga ut ansvar och befogenheter till arbetsgrupperna är tanken att nyttja medlemskraften och öka delaktigheten. Fördelarna är många. Det blir lättare för nya medlemmar att hitta en plats, men även för äldre medlemmar som kanske vill komma tillbaka och göra en insats, säger Dag.

Det ser spännande ut för föreningen även om det är svårt att sia om framtiden.

–Vi har skapat en struktur som vi nu får testa. Vi har lagt in mycket kraft och tid i förändringsarbetet och har en gemensam målbild. Vi tror på det här och är nyfikna på att få se utfallet. Redan nu kan vi se en ökning av engagerade personer, säger Dag hoppfullt.

–Vårt mål är att skapa en härlig gemenskap och få fler att upptäcka paddling. Att få ta del av glädjen hos de ca 100 barn och ungdomar som kommer hit på kanotskolan eller få vara med när någon äntligen lyckas efter att ha försökt och försökt. Det är de delarna som driver oss att försöka göra det så bra som möjligt. Till mångt och mycket handlar det om klassiskt föreningsarbete, men med lite nytt tänk som vi tror kan ligga till grund för att utveckla vår verksamhet ytterligare.

Sidan publicerades: 29 mars 2023

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.