Dags för kamp mellan Sverige, Finland och Norge

31 mars-2 april avgörs Barents Winter Games, denna gång i Norge. Den svenska truppen består av över 200 ungdomar från Norr- och Västerbotten som tävlar i 12 olika idrotter.

Sidan uppdaterades: 27 mars 2023

Till helgen styr sex svenska bussar med aktiva, ledare och domare mot Barents Winter Games. För att kunna erbjuda bra sportsliga förutsättningar har värdlandet Norge valt att dela upp spelen på två orter, Bodö och Narvik.

I Bodö tävlar: gymnastik (artistisk och team), badminton, skidorientering, innebandy, volleyboll, futsal, mattcurling och basket.

I Narvik tävlar: simning, parasimning, skidskytte, längdskidor och konståkning.

–Barents Sports är ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan Sverige, Norge och Finland. Det är en plattform för utökat utbyte mellan ländernas idrottare, tränare och ledare. RF-SISU Norrbotten ingår i Barents Sports Committe som samordnar projektet. Normalt ingår även Ryssland i samarbetet, men sedan de startade kriget mot Ukraina har samarbetet med Ryssland satts på paus, säger RF-SISU Norrbottens idrottskonsulent Anne Meriläinen som är svensk samordnare för Barentssamarbetet och fortsätter.

I Barents Games samlas flera idrotter till gemensamma spel, ofta med över 1000 ungdomar som representerar sina länder. Sverige, Norge och Finland turas om att arrangera. Jämna år genomförs sommarspel och udda år vinterspel.

–Det är inte bara ett idrottsligt utbyte. Med måttot "Sharing the arctic spirit" ska det bidra till bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter. Projektet ska leda till att minska politiska, kulturella och sociala hinder mellan länderna och främja fysisk aktivitet. I utbytet är ungdomar i åldern 15-25 år prioriterade. Parasport finns med i flera idrotter.

Här kan du följa Barents Winter Games:

Webb

Facebook

Instagram

Sidan publicerades: 27 mars 2023

Kontakt

Anne Meriläinen

Idrottskonsulent

070-686 76 11

Sakkunnig parasport
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå