Ingela och Mario mottagare av Region Norrbottens stipendium

Pingisstjärnan Ingela Lundbäck och Mario Furlan, basketledare i BK Vråken, prisades när Region Norrbotten delade ut sitt årliga idrotts- och idrottsledarstipendium.

Sidan uppdaterades: 11 december 2022

Stipendierna delades ut av regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård under en högtidlig ceremoni, där också fem personer inom kultursektorn prisades.

–Vi har delat ut de här stipendierna sedan 1995 och vi vet att de uppskattas mycket av våra norrbottniska idrottare och kulturskapare, säger Kenneth Backgård.

Kulturstipendierna ansöker kulturpersonligheter om själva och motiverar varför just de ska få stipendiet. För de båda idrottsstipendierna gäller i stället att de i de flesta fall nomineras av någon inom idrottsrörelsen. Stipendiaterna utses därefter av Region Norrbotten i samverkan med RF-SISU Norrbotten.

Idrottsstipendium – Ingela Lundbäck

Ingela Lundbäck har under en lång elitidrottskarriär nått framstående resultat inom parapingis och fått medaljer från bland annat paralympics, EM, VM och många världscuper. Stipendiaten är en av Norrbottens största idrottsstjärnor. Utöver sina egna idrottsliga prestationer inom parapingis är hon ideellt engagerad i sin idrottsförening och även aktiv som internationell domare i bordtennis.

Idrottsledarstipendium – Mario Furlan

Baskettränaren Mario Furlan visar på vikten av att alltid finnas där, både på och utanför idrottsarenan. Med en positiv inställning möter han sin omgivning och gör varje basketträning till en upplevelse utöver det vanliga. Han möter varje individ på ett lekfullt sätt, precis där de befinner sig. Tillsammans med de aktiva i BK Vråken har han skapat något som kan liknas vid en extra familj där över tio olika nationaliteter möts.

Läs vårt reportage från 2020 där vi mötte Mario Furlan och hans pojklag i samband med en fotografering

Här kan du läsa om RF-SISU Norrbottens övriga stipendier

Sidan publicerades: 23 november 2022