Idrottens dag gillades av Piteås skolbarn

Rörelserik, rolig och perfekt för barn med spring i benen. Idrottens dag blev en minnesvärd historia för 1200 skolbarn i Piteå och för de idrottsföreningar som dukat upp med roliga aktiviteter.

Sidan uppdaterades: 11 december 2022

Milou Westerlund och Märta Nybom från Korpen Piteå hade laddat upp med flera olika rörelseaktiviteter. I sina gröna tröjor lyste de upp aktivitetsområdet i Piteå Energi Arena och var svåra att missa.

–Korpen Piteå vill att barnen ska få upp intresset att röra på sig, säger de.

Idrottens dag handlar om precis just det, att få barnen att hitta glädjen i rörelse och få dem att känna att de kan, vill och vågar idrotta.

Barn rör på sig alldeles för lite idag och det påverkar både motorik och kondition. Många barn upplever att det är både svårt och ansträngande med idrott, och då är sannolikheten mindre att de hittar till föreningsidrottens gemenskap.

–Det är kul att bidra till att barnen får upptäcka sporter som de annars inte skulle ha upptäckt, säger Milou och Märta, nöjda med dagen.

Korpen på Idrottens dag i Piteå 2022

Under Idrottens dag fanns 17 föreningar och förbund på plats för att visa upp verksamheten och låta barnen testa aktiviteterna. De flesta var föreningar från Piteå, men elitspelare från BC Luleå slog ett slag för basket och delade ut ett gäng matchbiljetter.

Att Idrottens dag gick hem hos de allra flest märktes. Kompisarna Felicia och Elsa strålade av glädje och konstaterade att det är viktigt för kroppen att röra på sig.

-Hittills har vi testat hopprep och lekar och vill också testa boxning och brottning, sa de innan de sprang vidare i vimlet.

Felicia och Elsa

Skolorna som deltog i Idrottens dag är alla med i Riksidrottsförbundets Rörelsesatsning i skolan. Det innebär att de jobbar för att föra in rörelse under skoldagen, med stöd från RF-SISU Norrbotten.

Läraren Peter Bergstedt ger exempel på hur Norrmalmsskolan jobbar för att aktivera barnen.

–Vi försöker få barnen att vara aktiva på rasterna. Vi har en rastboda som är bemannad av personal där vi har grejer som eleverna får låna. Vi låter även eleverna få vara med och jobba i bodan, säger han.

–Idrottens dag är perfekt. Det ger barnen möjlighet att prova på aktiviteter som de inte stöter på så ofta annars. Casting, boxning, brottning och mattcurling för att nämna några, säger Peter.

Tre deltagare på Idrottens dag i Piteå 2022

Sidan publicerades: 2 oktober 2022

Kontakt

Anne Meriläinen

Idrottskonsulent

070-686 76 11

Folkbildning och föreningsutveckling
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå

Kontakt

Jonas Näslund

Idrottskonsulent

070-272 51 08

Samordnare rörelsesatsning i skolan