Att redovisa folkbildning

Sidan uppdaterades: 10 augusti 2023

Att redovisa en lärgrupp eller någon av de fyra andra formerna av folkbildning medför ett visst administrativt arbete. Men den tid ni lägger ner på denna redovisning innebär att din förening kan få tillgång till de stöd för utveckling som RF-SISU Norrbotten kan förmedla.

Genom att redovisa era aktiviteter kan ni via RF-SISU få tillgång till de statliga, regionala och kommunala stöd/resurser som finns att få. Själva redovisningen blir ju i sig också ett kvitto på allt bra din förening har gjort. Med hjälp av denna redovisning kan din förening också få tillgång till statistik över hur ert folkbildningsarbete har sett ut och utvecklats över tid.

Hur redovisar vi?

När ni ska redovisa en lärgrupp som ni genomfört i ert lag/förening använder ni er av IdrottOnline. Ni använder den del som heter IdrottOnline Utbildning (IF) som är en administrativ plattform för idrottsrörelsen.

Det enklaste sättet att komma igång med redovisningen är att kontakta oss på RF-SISU. Vi anordnar löpande kurser i IdrottOnline. Där kan ni bland annat lära er hur man redovisar en lärgrupp. Vi har också idrottskonsulenter som gärna hjälper er att planera och lägga upp folkbildningsverksamhet för utveckling av er förening och era medlemmar. Föreningens redovisning bygger sedan på denna överenskommelse och plan.

Inlogg på IdrottOnline

  • Här finns inlogg på IdrottOnline https://login.idrottonline.se
  • Gå till ”Utbildning” - Gå till ”Anmälan” och välj ”Lärgrupp”.
    Under fältet ”Studieplan” väljer du aktuellt namn för den lärgruppsplan ni jobbar med. Fyll i de övriga fält som hör till er planering av lärgrupp.

För att kunna arbeta i Idrottonline-Utbildning behövs rollen ”Utbildningsansvarig förening” i IdrottOnline.

En person som är satt som ”Utbildare” för folkbildnings- och utbildningsarrangemang har med automatik tillgång till IdrottOnline-appen. I appen kan ledare hantera närvaro, tillfälle och slutföra utbildning. Se mer om appen här

Stöd för att redovisa folkbildning

Här finns ytterligare hjälp och information till dig som ska redovisa folkbildning, i form av manualer:

Skapa utbildning

Redovisa folkbildning i appen

Samtliga manualer för utbildning (scrolla ner till ”Utbildning”)

Och kom ihåg, du kan alltid ta kontakt med oss på RF-SISU för att komma igång med redovisning och inte minst för att lägga en plan för hur er förening och dess medlemma kan utvecklas genom folkbildning över tid.

Vad kan man inte redovisa?

Du kan inte rapportera föreningens ordinarie verksamhet, till exempel årsmöte, beslutsdelen under styrelsesammanträden, valberedningsarbete eller möten för anställda. Det är inte bidragsberättigad verksamhet och ger inte rätt till folkbildningsresurser. Teoritillfällen i samband med träningar är rapporteringsbara om de inte dubbelrapporteras som LOK-stöd.

Sidan publicerades: 4 december 2022

Kontakt

Petra Mörtsjö

Verksamhetschef

070-686 80 92

Ansvarig för verksamhetsområde Folkbildning och utbildning

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.