Verktyg för digitala möten

Sidan uppdaterades: 10 augusti 2023

Här finns tips på och instruktioner för olika verktyg som går att använda för att genomföra större och mindre möten och samtal digitalt.

Microsoft Teams

Teamsmöte med våra idrottskonsulenter

RF-SISU Norrbotten använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg. När du bokat in en tid för möte med våra idrottskonsulenter får du och övriga deltagare ett mail med en länk till mötet. Via länken ansluter du till mötet genom din webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Om du har tillgång till Office365 kan du ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen.

Teams för föreningen

Vill ni i din förening själva använda Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns en gratisversion med Teams basfunktioner. Gratisversionen ger möjlighet till både små och större digitala möten och erbjuder funktioner som video, skärmdelning och textbaserade konversationer i form av chattmeddelanden och inlägg i olika flöden. Upp till 250 enheter kan delta samtidigt i mötet och det finns ingen begränsning för samtalets/mötets längd. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring.

Zoom

Zoom är en videoplattform som bland annat används av universitet för distansundervisning. Här kan deltagarna begära ordet och visa vad de tycker genom att digitalt räcka upp handen eller göra tummen upp. Det kan vara praktiskt när det ska röstas om beslut på till exempel ett styrelsemöte. En annan användbar funktion i Zoom är det under videomötet går att skapa digitala “bikupor”, det vill säga dela in deltagarna i mindre grupper som kan föra en egen diskussion och sedan återgå till det stora mötet, för att exempelvis ta ett beslut.

I gratisversionen av Zoom finns begränsningen att ett samtal med tre eller fler deltagare max kan pågå i 40 minuter och max 100 enheter kan vara uppkopplade.

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft och är helt gratis att använda. Utöver möjlighet till videosamtal finns bland annat även möjlighet att skicka chattmeddelanden, dela filer med andra, spela in möten samt dela skärm.

CISCO Webex

Mötesverktyget CISCO Webex finns som gratisversion med obegränsad mängd och längd på samtal. Upp till 100 enheter kan vara anslutna till mötet samtidigt. Funktioner finns bland annat för deltagare att digitalt “räcka upp handen”, skicka meddelanden till varandra, göra omröstningar samt dela skärm. Verktyget passar bra både i mindre och större möten som exempelvis årsmöten. Det går dock inte att genomföra slutna omröstningar. För det behövs vid behov en kompletterande lösning.

Messenger, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.

Vi hjälper er att komma igång

Behöver din förening hjälp och stöd för att komma igång med digitala möten, kontakta oss.

Kontakta våra idrottskonsulenter

Sidan publicerades: 15 november 2022

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.