En trygg och inkluderande idrott för alla barn

Barn- och ungdomsidrott ska vara en plats för glädje, utveckling och gemenskap. Men för att detta ska vara möjligt krävs en miljö där barnen får idrotta på sina egna villkor, fria från osunda förväntningar, konflikter och negativa upplevelser. Det är vi vuxna som har ansvaret att skapa och upprätthålla en trygg och inkluderande idrottsmiljö för barn och unga.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2025

Idrotten har en unik möjlighet att bidra till trygga miljöer, kamratskap och personlig utveckling. Samtidigt ser vi att det finns situationer där vuxnas beteende kan påverka barnens upplevelse av idrotten negativt. Det kan handla om att föräldrar, i sin ambition att ge sitt barn de bästa förutsättningarna, sätter höga krav på prestation eller lever ut sina egna idrottsdrömmar genom barnet. Det kan också innebära att vuxna uttrycker sig på ett sätt som skapar press, stress eller en känsla av otillräcklighet hos barnen.

Precis som överallt annars i vårt samhälle, uppstår konflikter mellan vuxna och när det sker inom idrottsmiljön kan det bevittnas av barnen, som kan påverkas negativt. Det kan vara att vuxna skäller på domare, ledare eller andra föräldrar på läktaren. Det kan också vara att en tränare skapar en miljö där barn känner rädsla för att misslyckas eller för att inte vara tillräckligt bra. När vuxna glömmer att inkludera och ta med barnens perspektiv och istället bestämmer vad barnen ska ha för mål, hur de ska träna och tävla och till och med vad som är själva syftet med idrottandet, får det ofta negativa konsekvenser. I längden kan detta leda till att barn och unga väljer att lämna idrotten i stället för att fortsätta utvecklas och ha roligt under former som de själva bestämmer.

Att barn och unga blir osams eller upplever konkurrens inom idrotten är naturligt, men det är vi vuxna som måste föregå med gott exempel och hantera eventuella meningsskiljaktigheter på ett respektfullt sätt. Om vi som vuxna ändå når en punkt där vi inte kan komma överens måste vi kunna hantera detta och samtidigt vara förebilder för våra barn. Vi behöver kunna sätta oss själva åt sidan till förmån för våra barn, för att säkerställa att barnen inte drabbas eller hamnar i kläm.

Idrotten kan bidra med fantastiska minnen, utvecklingsresor, kamratskap, glädje och inte minst utbildning för livet. Det är dock en risk att barn kommer ha minnen med sig från idrotten där det framstår normalt att vara rädd för sin tränare eller att vara rädd för att en förälder ska skälla ut en annan förälder eller funktionär. En stark föreningsstyrelse, tydliga spelregler och ett systematiskt trygghetsarbete minskar risken för negativa upplevelser och skapar en bättre miljö för alla barn och ungdomar inom idrotten. Att vara ideell ledare eller funktionär är ingen rättighet, utan ett förtroendeuppdrag som vid misskötande kan avslutas. Argument som att ”hen är ju så engagerad” eller ”hen gör detta på sin fritid” ska inte ursäkta en ledares dåliga beteende.

Vi vet att de allra flesta vuxna inom idrottsrörelsen vill barnens bästa. Men vi vet också att enstaka personer kan påverka miljön för många. Som stödorganisation till länets idrottsföreningar får vi på RF-SISU JH information kring händelser och ärenden som skett i våra idrottsföreningar. Det är viktigt att föreningar har riktlinjer och rutiner som säkerställer att barnens idrottande får ske på deras egna villkor. Ingen ska behöva vara rädd för sin tränare, för att bli utskälld av en förälder på läktaren eller för att känna sig otillräcklig.

RF-SISU Jämtland-Härjedalen finns som stöd för föreningar som vill arbeta aktivt med trygghetsfrågor. Genom projektstöd och utbildningar kan vi hjälpa föreningar att utveckla sitt arbete med trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa inom barn- och ungdomsidrotten.

Vill din förening se över era riktlinjer eller utveckla en viss del av verksamheten? Kontakta oss för stöd och vägledning.

RF-SISU Jämtland-Härjedalen kan bevilja projektmedel för insatser som främjar:

  • Trygghet: Skapandet av trygga och välkomnande idrottsmiljöer.
  • Delaktighet: Ökad delaktighet och inflytande för barn och unga.
  • Glädje: Insatser som främjar inre drivkraft och långsiktig utveckling.
  • Allsidighet: Strategier för lekfullt och varierat idrottande inom och mellan föreningar.
  • Hälsa: Initiativ som främjar hälsa och välbefinnande över tid.

Genom ett gemensamt ansvar kan vi skapa en idrottsrörelse där barn och unga känner sig trygga, inkluderade och inspirerade att fortsätta idrotta hela livet.

Sidan publicerades: 8 maj 2025

Blå skylt med texten Här pågår barnidrott, en QR-kod att skanna. 

SKAPA TRYGGA IDROTTSMILJÖER

RF och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram stödmaterial om trygg idrott för att hjälpa föreningar i arbetet med de frågorna.