Länge leve idrottens ledare

Föreningsledare från hela länet samlades för utveckling och utbildning på Frösö Park. Över 150 personer deltog med stort engagemang, där det sammantagna temat var att satsa på, bibehålla och utveckla våra ideella ledare – oavsett vilken roll inom föreningsidrotten. Två parallella program pågick: ett Ledarforum med föreläsningar, utställningar/montrar, workshop och panelsamtal, samt en utbildning för 5 föreningsstyrelser i distriktet – Träningsläger för styrelsen.

Sidan uppdaterades: 20 november 2024

Helgen startades med en föreläsning av Johan Dahlén Strömgren från Volontärbyrån som pratade om det ideella engagemanget, vilka effekter det får för samhället och värdet av att fortsätta vårda och motivera frivilliga personer. Efter en kortare paus delas samtliga deltagare in mindre grupper för att diskutera och dela med sig av tankar kring ett hållbart ledarskap. Man diskuterade också både att bibehålla och att attrahera. Till sin hjälp hade man framtaget studiematerial från SISU kopplat till att satsa och försörja sig på ledare inom idrotten. Samtalen fortsatte under lunchen för att sedan bytas ut mot en inspirationsföreläsning av Kajsa Bergqvist, före detta elitfriidrottare och nuvarande förbundskapten för svenska friidrottslandslagen. Föreläsningen handlade om att bygga ett lag av individuella människor – utövare som ledare. Under den efterföljande frågestunden uttryckte en av deltagare sin tacksamhet: ”Bästa jag lyssnat på länge, wow!”

Under dagen fanns ett antal specialdistriktsförbund på plats för att vid respektive monter marknadsföra material och utvecklingsområden. Gymnastikförbundet Mitt höll även rörelsepauser mellan programpunkterna. Bra jobbat till alla där!

Föreläsningsserien under Ledarforum avslutades med Pär Styf från Ishockeyförbundets Region Norr. Han berätta mer ingående om viktiga pusselbitar som man kan ha med sig som ledare inom barn- och ungdomsidrotten – framför allt kopplat till indelningar och anpassningar vid träning och tävling. Parallellt startade utbildningen för 5 föreningsstyrelser i en annan lokal där idé- och värderingsstyrt ledarskap blev första delen att jobba med för deltagarna. Styrelsearbete varvades med värdegrund, stadgar och inte minst nätverkade mellan styrelserna.

Ledarforum avslutades med ett panelsamtal med ideella ledare från distriktet, lett av LF Jämtland, innan det blev dags för en gemensam middag för båda aktiviteterna. Slutsatser efter alla inspel och diskussioner under dagen sammanfattades med hjälp av AI-verktyg och delades upp i:

1 ) Gemenskap och samarbete:

Bygg en stark gemenskap och skapa samhörighet inom ledarteamet. Regelbundna träffar för att bygga relationer och dela erfarenheter kan vara värdefullt. Att ha en bra gemenskap och ett stödjande nätverk kan hjälpa till att minska stress och öka motivationen.

2) Tydlighet och struktur:

Att ha klara och tydliga riktlinjer och rollbeskrivningar är avgörande. Med en tydlig struktur och förväntningar kan ledare känna sig mer säkra och minska osäkerheten i sina uppgifter. Detta ger också möjlighet till bättre kommunikation och samordning inom teamet.

3) Motivation och uppskattning

Att regelbundet få uppskattning för arbetet kan öka motivationen och ledarens vilja att fortsätta. Erbjud utbildningar och möjligheter till personlig utveckling för att hålla motivationen uppe och säkerställa att ledare känner sig uppdaterade och kompetenta i sina roller.

Träningslägret för styrelserna fortsatte även på söndagen med erfarenhetsutbyte mellan föreningarna i de roller och arbetssätt som fanns eller önskades i föreningen. Det samtalades kring utmaningar och framgångar, vilket ledde till många insiktsfulla diskussioner och utbyte av idéer.

En av deltagarna uttryckte:

”Det var värdefull tid för oss som ny styrelse i Östersund-Frösö Slalomklubb, vi har haft fokus på att få tid att lära känna varandra och hur vi ska jobba ihop oss för utveckling av föreningen.”

Alla som bidrog till dagen ska ha ett stort tack – och inte minns för det ovärderliga engagemang som läggs ner för att idrotten och samhället i Jämtland-Härjedalen ska må bra. Tack!

Sidan publicerades: 19 november 2024