Var med och utveckla ditt civilkurage med Våldspiralen

RF-SISU Jämtland-Härjedalen och scenkonstföreningen Undantaget genomför ett unikt utbildingskoncept, där våld inom idrottsmiljön dramatiseras med kulturens metoder.

Sidan uppdaterades: 20 november 2024

Det blir interaktiv teaterföreställning under kvällarna 3/12 och 4/12, där oönskade situationer från barn- och ungdomsidrotten i vårt län dramtiseras. Innan och efter föreställningarna genomförs lärande träffar där grupper fördjupar sig inom området som ska skapa en tryggare miljö där vi kan hantera och agera medmänskligt i framtida möten.

Våldsspiralen är en film och ett arbetsmaterial framtagen i ett samverkansprojekt med RF-SISU Gotland i spetsen tillsammans med andra aktörer. RF-SISU Jämtland-Härjedalen har vidareutvecklat och skapat ett utbildningskoncept där vi genom att se kortare filmer tillsammans kan diskutera kring ett antal relevanta frågor. Syftet är att stärka oss med den viktiga kunskapen om hur våld i vår närmiljö kan se ut och yttra sig hos de som är utsatta eller de som utsätter. Men kanske viktigast, vad vi som lagkompisar, ledare och medmänniskor kan göra för att möta människor och bemöta situationer.

Vill du och din grupp var en del av detta?
Kika på någon av länkarna nedan och anmäl ert deltagande.

Insatserna riktar sig till aktiva och ledare som är 15 år och äldre. Ni kan vara ett lag, en styrelse, ungdomssektion, tränargrupp, träningsgrupp, föräldragrupp, funktionärsgrupp osv. Målet med ert deltagande är att ni ska ha ett mentalt försteg och kunna fånga upp varningssignaler. Att kunna se avvikande tendenser så tidigt som möjligt och att känna att ni har verktyg och mod att agera. Att ni ska ha reflekterat kring vad som händer i oönskade situationer, hur ska jag formulera mig när någon vill öppna upp sig, hur ska jag bete mig för att agera och vart kan jag få ytterligare stöd?

Att jobba med att skapa trygga och inkluderande idrottsmiljöer är ett ständigt pågående arbete inom idrottsrörelsen. Idrotten utgör en stor del av vardagen för många unga.
Rent statistisk så kommer varje idrottsledare att möta barn och ungdomar som hamnar i oönskade situationer. Statistiken säger:

  • Vart 10e barn växer upp i hem med våld
  • Vart 7e barn har blivit fysiskt misshandlat av en förälder under uppväxten
  • Var 4e kvinna har utsatts för våld i sin relation

Vi kan vara med och ändra statistiken.
Vi kan välja att se, uppmärksamma, fråga och agera.
Du kan bli del av att förändra livet för någon.

Med omsorg, omtanke och kärlek kan vi som idrottsledare och aktiva vara delaktiga att förändra liv. Som aktiv i en idrottsförening träffar vi barn och ungdomar med skiftande bakgrund när det gäller geografi, ekonomi, fysisk bakgrund och inte minst olika sociala erfarenheter och upplevelser.

Precis som i tex. skolan så är idrottsföreningarna och dess medlemmar en spegling av samhället i stort vad det gäller deltagare och deras bakgrund. Detta betyder att alla utmaningar och problem som finns i samhället i stort också på något sätt kommer påverka föreningarna och dess medlemmar.

Sidan publicerades: 7 november 2024