
Svegs Ryttarförening med Mathilda Blomdahl längst ned till vänster. Foton: Mathilda Blomdahl, Svegs Ryttarförening.
Folkbildning stärker gemenskap och utveckling i Svegs Ryttarförening och Korpen Sveg
Svegs Ryttarförening och Korpen Sveg är två föreningar i Härjedalen som med hjälp av folkbildning och lärgrupper tagit stora kliv framåt i sin utveckling. Genom målmedvetet arbete med utbildning och engagemang har de inte bara skapat en starkare gemenskap, utan också banat väg för framtida framgångar. Mathilda Blomdahl, aktiv i båda föreningarna, delar sina erfarenheter om hur folkbildningen varit avgörande för deras resa.
Sidan uppdaterades: 16 oktober 2024
Svegs Ryttarförening, med sina rötter från 1991, har alltid varit en central del av ridsporten i området. Med ungefär 70 medlemmar, många från Sveg och västra Härjedalen, har föreningen vuxit genom åren och driver idag både ridskola och uppstallning. Mathilda Blomdahl, som varit aktiv i föreningen de senaste sex åren, berättar att det var folkbildningsinsatser som verkligen stärkte föreningen under de senaste åren.
– Vår ungdomssektion har vuxit fram tack vare lärgrupper som Trygg i stallet och Ryttarsatsningen 2023. Genom Trygg i stallet har vi skapat en ungdomssektion som inte bara bidrar med energi och gemenskap, utan också tar ansvar för föreningens framtid. Deras engagemang, från kamratövningar till ungdomskvällar, har gjort hela föreningen ”mjukare” och mer inkluderande. Vi ser nu en stark återväxt, där unga känner sig hörda och viktiga, säger Mathilda.
Projektet Ryttarsatsningen 2023 är ett tydligt exempel på hur utbildning kan föra människor närmare varandra. Med 11 deltagare i åldrarna 13–30 år har de under året genomfört både fysisk träning och uppsuttna träningar, som stärkte gruppens sammanhållning och kapacitet.
– Att få mötas, träna tillsammans och lära sig av olika tränare och föreläsare gjorde hela projektet väldigt uppskattat och betydelsefullt för alla deltagare, förklarar Mathilda.
Genom att aktivt arbeta med en blandning av träning och folkbildning har Svegs Ryttarförening skapat en stark grund för framtiden, där ungdomarna spelar en viktig roll i föreningens arbete och utveckling.

Fotomontage Korpen Sveg. Foto: Mathilda Blomdahl, Korpen Sveg.
Samtidigt har Korpen Sveg, där Mathilda också är engagerad, tagit steg framåt genom lärgrupper och folkbildning. Med fokus på gruppträning och nu även discgolf, har föreningen vuxit och lockat fler medlemmar.
– Discgolfen har blivit ett populärt inslag och tack vare att vi hade en lärgrupp kring det öppnade vi upp för nya idéer kring hur vi kan nå de som inte går på våra traditionella pass. Det har verkligen breddat vårt utbud och gett oss nya idéer, säger Mathilda.
Discgolfen ger också medlemmarna möjlighet att komma ut i naturen och träna kostnadsfritt, något som uppskattats av många.
Ledarutvecklingen inom Korpen Sveg har också varit ett viktigt fokusområde under 2024. Genom lärgrupper har föreningen fått bättre insikt i ledarnas kompetenser och styrkor, vilket har resulterat i en starkare gemenskap och mer strategiskt ledarskap.
– Ledarutvecklingen som lärgrupp gav oss "koll på läget" hos våra ledare. Vi har identifierat vilka kompetenser vi har i föreningen, vilka våra styrkor och svagheter är, vilket gett oss bättre dialog med ledarna. Det är lätt att sitta i styrelsen och fatta beslut, men en helt annan sak att få med ledarna. Tack vare lärgrupperna har vi nu en bättre dialog och ett starkare samarbete, förklarar Mathilda.
De konkreta resultaten av folkbildningen syns tydligt i båda föreningarna. Svegs Ryttarförening har fått en aktiv ungdomssektion som bidrar till föreningens långsiktiga utveckling. Korpen Sveg har inte bara fått fler ledare utan även stärkt gemenskapen genom sitt aktiva arbete med nya lokaler och träningsformer.
Mathilda avslutar med ett råd till andra föreningar som ännu inte arbetat med lärgrupper: – Bara börja! Det är inte svårt och man behöver inte göra det för komplicerat. Hitta ett område ni brinner för och kör igång. Det är verkligen värt det!
Med stöd från RF-SISU Jämtland-Härjedalen och genom att använda tillgängligt studiematerial, kan föreningar som Svegs Ryttarförening och Korpen Sveg fortsätta att utvecklas och inspirera andra. Framtiden ser ljus ut för dessa föreningar, som genom folkbildning och lärgrupper skapar starkare gemenskaper och en mer inkluderande idrottsrörelse.
Vill du och din förening veta mer om er förening kan utvecklas genom folkbildning och lärgrupper, kontakta din kommuns idrottskonsulent.
FAKTA
SISU Idrottsutbildarna - folkbildning
446 000 unika individer deltog i idrottsrörelsens folkbildning genom SISU Idrottsutbildarna.
SISU Idrottsutbildarna är ett av Sveriges största studieförbund och finns i alla 290 kommuner.
8 323 föreningar tog del av SISU Idrottsutbildarnas folkbildningsverksamhet.
Föreningarna genomförde tillsammans med våra 19 RF-SISU distrikt 88 000 lärgrupper med 793 000 deltagare (= barn, unga, vuxna)
När idrottsföreningen samverkar med oss på SISU Idrottsutbildarna erbjuder vi ett mervärde i form av stöd innan, under och efter det att folkbildningsverksamheten har skett. SISU:s Idrottskonsulenter runtom i landet finns nära föreningarna, bidrar med kunskap och kompetens och hjälper till att planera folkbildningsverksamheten.
Sidan publicerades: 16 oktober 2024