Finns idrottsplatser med i kommunernas framtidsplaner?

Riksidrottsförbundets kommunenkät visar att bara en av tre kommuner har ett idrottspolitiskt program respektive en lokalförsörjningsplan och endast en av fyra anger att idrott beskrivs i översiktsplanen mer än med enstaka ord.

Sidan uppdaterades: 27 augusti 2024

– Det är mycket oroande att det är så få kommuner som har visioner och har idrottshallar och idrottsytor med i planeringen i våra samhällen och städer då det handlar om mötesplatser över gränser som främjar motion och hälsa. En förutsättning för de lokala idrottsföreningarnas arbete är att det finns plats att vara på, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Plats för idrott såsom idrottshallar, klubbstugor, skidspår, bollplaner, skog och fjäll är en av idrottens avgörande framtidsfrågor. Utan rätt förutsättningar stannar idrotten och föreningslivet. Många idrottsplatser är från 60- och 70-talet och har stora renoveringsbehov. Dagens urbanisering och förtätning gör att det är ont om mark i våra växande kommuner. Utmaningarna behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag.

Riksidrottsförbundets kommunstudie visar att majoriteten av kommunerna varken har idrottspolitiska program (1 av 3), någon nulägesanalys (1 av 4) eller lokalförsörjningsplan (1 av 3). Likaså är det endast en av fyra kommuner som har med idrott (eller motsvarande) i sin översiktsplan mer än enstaka ord eller med ett kapitel.

I kommunerna i Jämtland Härjedalen har idag ingen kommun en idrottspolicy men två av fem svarande kommuner har en idrottspolicy på gång och två av fem har en lokalförsörjningsplan på gång. Endast en av fem kommuner anger att de ej har en analys av tillgången på till idrottsytor, två har det och två är på gång att ta fram.

– I våra samtal med kommuner säger de flesta att idrottsföreningar med den verksamhet som bedrivs är otroligt viktig för livskvalitén, folkhälsan, att minska stillasittande och psykisk ohälsa i kommunen. Här ser kommunen att de vill och bör vara en möjliggörare för att möta föreningslivet och medborgarnas efterfrågan. Trots det har inte alla kommuner en strukturerad och sammanhållen plan för idrott. Det måste till en förändring för att barn, oavsett var de bor, ska kunna leva aktiva och välmående liv i framtiden, säger Christer Engnèr, ordförande RF-SISU Jämtland Härjedalen.

Östersunds kommun är en av kommunerna som angett att de har en idrottspolicy på gång.

– Jag tror att alla riktlinjer och strategier för idrott och fysisk aktivitet och rörelse är viktiga för att utveckla och peka ut färdväg och visioner för hur politiken vill att det ska se ut framöver i samhällsbyggandet. I kommande arbete tar vi hänsyn till anläggningsrapporten men också översiktsplanen. Vi har mycket på gång inom kultur och fritid där även friluftslivet har en stor betydelse för aktivitet.

Vi har ju tagit beslut att bygga fullstora idrottshallar vid nybyggnad av skolor vilket gör det möjligt för föreningar att hyra kvällstid. Vi har också ändrar hur vi ser på spontanidrottsytor där vi på ett helt annat sätt samverkar med fler förvaltningar.

Utomhusmiljöer skolgårdar för rörelse och aktivitet samt samverkan både ekonomiskt och att upplåta kommunal mark gör ju att föreningar kan använda dessa ytor för nya idrotter. Så en utvecklingsplan/ lokalförsörjningsplan är viktig för att möta behoven från fler invånare men också för att möta föreningars behov i framtiden.

En Nationell anläggningsfond vore toppen för att kunna söka medel ur och rikta in sig på olika kommande ombyggnads och nya byggprojekt. Det är svårt för många kommuner idag att kämpa och slåss för det som kanske inte i första hand är ett måste i jämförelse med skola vård och omsorg. Den fria tiden med idrott och spontanrörelse och anläggningsutveckling kan bli eftersatt med tider av tuffare ekonomiskt läge.

Sen är det viktigt inom idrott i Östersund att jobba med både jämställdhetsfrågor och att elit och breddidrott får ta lika mycket plats och kunna dra nytta och samverka för alla målgruppers bästa, säger Per Lundgren, ordförande Kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun.

Folkhälsa och fysisk aktivitet är en viktig fråga för alla kommuner. Men många brottas med behovsbilden, vad invånarna efterfrågar. Riksidrottsförbundet (RF) menar att frågan om platser för idrott och fysisk aktivitet behöver bli mer konkret. Det är därför viktigt med nulägesanalyser och lokalförsörjningsplaner. Utan dessa blir planeringen en gissningslek. RF efterfrågar:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden
  • Investeringsbeslut inom plats för idrott

Vid frågor kontakta:

Anna Ottosson-Blixth, distriktsidrottschef i Jämtland-Härjedalen
070 – 609 00 76
anna.ottosson-blixht@rfsisu.se

Vid frågor gällande Östersunds kommun:

Per Lundgren, Ordförande Kultur- och fritidsnämnden
070-522 48 59
per.lundgren@ostersund.se

 

Riksidrottsförbundets Kommunundersökning 2024

 

Andel kommuner som anger att de har strategiska dokument.

Strategiskt dokument
nationellt

JA (Totalt)

Idrottspolitiskt program

35 %

Idrott (eller motsvarande) omfattas av kapitel eller

systematiskt genom översiktsplanen

26 %

Nulägesanalys

26 %

Utvecklingsplan eller lokalförsörjningsplan

36 %

*n=261 (90 % svarsfrekvens)

Strategiskt dokument
Jämtland Härjedalen - 5 av 8 kommuner svarade

JA (Totalt)

Idrottspolitiskt program

0 st
(2 kommuner anger att det är på gång)

Nulägesanalys

2 st
(2 st på gång)

Utvecklingsplan eller lokalförsörjningsplan

0 st
(2 st på gång)

 

 

Kort om undersökningen

Riksidrottsförbundet genomför årligen sedan 2004 tillsammans med Origo Group en undersökning riktad mot Sveriges kommuner i syfte att kartlägga och följa upp utvecklingen av kommunernas stöd till idrottsrörelsen.

I 2024 års undersökning svarade 261 av 290 kommuner på enkäten. Det motsvarar en svarsfrekvens på 90 procent. I Jämtland svarade 5 av 8 kommuner.

Uppnådd svarsfrekvens: 90 procent (261 av 290 kommuner)

Sidan publicerades: 26 augusti 2024