Årets Taus 2024: Ett framgångsrikt första år för initiativet

Initiativet med Årets Taus har på ett framgångsrikt sätt markerat sitt första år och det har tydligt visat på det omfattande intresse och engagemang för jämställdhet inom såväl idrotten som samhället i stort.

Sidan uppdaterades: 10 april 2024

Den 16 mars fick Jaqueline Ewertzh ta emot det allra första priset som Årets Taus. Jaqueline är projektchef på NCC i länet och har en bakgrund inom idrotten och har haft en ledande roll inom ungdomssektionen i Östersund Frösö Ridklubb.
Jaqueline är definitivt en värdig vinnare och fyller kriterierna för vad en Årets Taus står för. Stort grattis säger vi till henne men även till alla de 18 som blev nominerade på Årets Taus-lista. De ska alla se sig som vinnare och är förebilder som vi som har en ledande roll eller siktar på en ledarroll i olika typer av organisationer kan inspireras av.

Vi kan summera det första året med instiftandet och genomförandet av Årets Taus som en framgång. Vi är många som engagerat oss från olika sektorer för att möjliggöra detta och det har varit upplyftande att känna det engagemang som finns för frågan och viljan att göra skillnad med jämställdheten i fokus. Medialt har initiativet fått ta plats i både tidningar och radio och vi ser att spridningen har varit god.

Med Årets Taus vill vi lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli bättre ledare. Det långsiktiga målet är att öka andelen kvinnor som vill och vågar ta plats i våra idrottsföreningar och idrottsförbund och i övriga av samhällets organisationer som företag, styrelser, offentlig sektor och civilsamhället.

Att synliggöra unga ledande kvinnor i regionen bygger inte bara upp individerna som blir nominerade utan också regionen i stort genom att tillgängliggöra alla dessa fantastiska talanger som vi redan nu har i regionen och som kommer att spela en avgörande roll för hur vi bygger vår framtid - i idrottsrörelsen, näringslivet, ideell sektor, kulturen och offentlig sektor.

Genom Årets Taus bidrar vi till att öka exponeringen av kvinnor i ledande positioner i media och andra sammanhang. Att jobba med representation och förebilder är ett sätt att påverka unga att se möjligheterna om vad som går att bli.

”Att skapa förutsättningar för fler tjejer att inspireras och våga tro på sig själv är otroligt viktigt! Vi ser och hör exempel varje dag från våra föreningar om unga tjejer som både vågar kliva fram och bidra men får också signaler om att vi många gånger är för dåliga på att berätta för unga tjejer om de goda egenskaper de besitter, fråga om de vill och förklara hur de kan bidra med sitt goda ledarskap i föreningen. Att vi blir än bättre på det är en avgörande faktor för framtidens utveckling” säger distriktsidrottschef Anna Ottosson Blixth.

Nu planeras det för fullt för Årets Taus 2025 och vi jobbar vidare med att fylla på listan av kompetenta kvinnor. Målet är att listan ska fyllas på från år till år för att synliggöra kompetenta kvinnor och bygga nätverket för deltagarna. Det här initiativet är här för att stanna och tillsammans utvecklar vi det från år till år. Om du önskar engagera dig och vara en del i att priset delas ut varje år är du varmt välkommen att kontakta oss. Alla som engagerar sig gör det utifrån sin förmåga och tid och man kan göra det som enskild individ eller som företrädare för en organisation eller företag. Alla är välkomna.
Kom även ihåg att nominera den du har i din närhet som du anser är passande att lyfta fram som en Taus. Följ initiativet på www.taus.se eller håll utkik i RF-SISU Jämtland Härjedalens kanaler.

För att få veta mer om initiativet kan du kontakta Camilla Lindblad, camilla.lindblad@rfsisu.se, 072-542 17 50

Årets Taus betyder “tös” på jämtländska där aktörerna bakom utnämningen haft en målbild att lyfta en kvinna som gör skillnad, står rak i ryggen och kliver fram när andra backar. Samtidigt som hon är lyhörd, målinriktad, modig och ser teamet som sin största styrka och får saker att hända.

Sidan publicerades: 10 april 2024