Idrottskonsulent Anja Korhonen, tillsammans Tobbe Ryman och Tim Siebrand, som är projektledare för värdegrundsarbetet Fair Play

Storsjöcupen sätter ribban högt med sitt värdegrundsprojekt Fair Play

I en värld där sport ofta är synonymt med tävling och prestation, är initiativ som strävar efter att bygga mer än bara idrottsliga färdigheter uppfriskande. För Storsjöcupen och dess medlemsföreningar i Jämtland-Härjedalen är Fair Play inte bara en fras utan en central pelare för framtiden.

Sidan uppdaterades: 8 april 2024

"Med utgångspunkt i några händelser under cupen 2023 har Storsjöcupen valt att start upp ett värdegrundsprojekt för våra medlemsföreningar, till en början för de tre äldsta lagen bland killarna. Den långsiktiga planen är att alla äldre flick- och pojklag skall ta del av innehållet i detta värdegrundsprojekt som skall vara årligen återkommande", säger Tobbe Ryman som tillsammans med Tim Siebrand är projektledare för värdegrundsarbetet.

RF-SISU J-H:S idrottskonsulent Anja Korhonen blev tidigt inspelade i processen och fanns med och spånade kring upplägget tillsammans med Storsjöcupen och ordföranden i varje medlemsförening (Ope IF, Frösö IF och IFK Östersund). Genom att lyfta fram värden som respekt, ansvar och empati strävar arbetet inte bara efter att skapa bättre idrottare, utan framför allt bättre människor.

Upplägget kring värdegrundsarbetet är att varje lag ska ha workshops och diskussioner kring ämnet Fair Play - vad det innebär på fotbollsplanen men framför allt utanför fotbollsplanen. I detta specifika fall så handlar det om hur man är en bra cupdeltagare, hur man ska tänka och agera. Målet är att certifiera de spelare som deltar samt att ett antal blir Fair play ambassadörer för Storsjöcupen, som kommer att fungera som ledstjärnor och förebilder för de yngre generationerna. Anja Korhonen understryker vikten av detta arbete: "De tar i ett ämne som är jätteviktigt för idrottsrörelsen och samhället. Att fostra bra människor som har bra värderingar, respekterar sin omgivning och fungerar som förebilder för de yngre".

Delar av Ope IF:s ungdomslag P U1 P 07/08 var på plats under kvällen.

Förra veckan inleddes värdegrundsarbetet och först ut var ungdomsfotbollslaget Ope P U1. Henrik Lundqvist från OPE IF pratade bland annat om värdet i att vara ett lag där alla drar åt samma håll, samt vilka fördelar som uppstår om alla i laget känner varandra väl och visar respekt gentemot varandra.

Tim Siebrand tog sedan vid och gick djupare in i ämnet Fair Play och pratade om hur viktigt det är att bete sig bra och schysst mot varandra, både på och utanför planen.

Summa summarum var det en bra kväll för gänget på plats, som tog till sig mycket av det som togs upp och diskuterades under kvällen.

Vi ser fram emot att följa resan för Ope P U1 och de övriga lagen och föreningarna som kommer att delta i detta värdefulla projekt.

Är din förening i behov av stöd eller utveckling på något sätt. Kontakta din idrottskonsulent.

Sidan publicerades: 5 april 2024