Ung ledare inom idrotten inspirerar genom engagemang och nytänkande

Alexandra Tunón, 17 år från Frösön är ordförande för ungdomssektionen i Östersund-Frösö ridklubb. Trots sin unga ålder har hon tagit sig an rollen som ledare och visat vägen för andra att följa.

Sidan uppdaterades: 8 mars 2024

Alexandra Tunón, en av kandidaterna och finalist till utmärkelsen Årets Taus, har blivit en inspirerande kraft inom idrottsvärlden genom sitt nytänkande och engagemang inom ridsporten. Vid endast 15 års ålder antog hon rollen som ordförande för ungdomssektionen i Östersund-Frösö ridklubb och har sedan dess varit en drivande kraft i att bygga upp och utveckla verksamheten.

I en intervju med RF-SISU Jämtland-Härjedalen delar Alexandra med sig av sin resa och erfarenheter som ung ledare. Hon berättar om hur hennes tidiga intresse för hästar ledde henne till att engagera sig i ridklubben och hur hon med hjälp av andra engagerade ungdomar har arbetat för att skapa en inkluderande miljö där alla får möjlighet att göra sin röst hörd. ”Det är viktigt att alla får komma till tals och bli lyssnad till. Det tror jag är en bra egenskap hos en ledare – att se och lyssna till alla. Alla har ju en roll i vår styrelse, ett ansvar, men jag som ordförande måste ju ändå se till att de kan få hjälp om de behöver. Att jag finns som ett bollplank typ. Det är kul att känna att man kan hjälpa alla på något sätt”, säger Alexandra.

Alexandra berättar att hon lärt sig mycket längs vägen i sitt ordförandeskap. Både på egen hand, men också genom andra, mer erfarna i klubben. Genom sitt arbete som ordförande har hon lärt sig vikten av att vara en inspirerande ledare som kan förmedla sina idéer och övertyga andra att följa med på hennes spår. ”Om jag verkligen brinner för en idé då tror jag att jag är ganska bra på att förmedla det till andra. Likaså om någon annan har en idé som de brinner för, då är det viktigt att lyssna och kunna visa intresse i att veta mer om deras idé”, säger Alexandra. Hon betonar vikten av att våga prova nya saker och vara öppen för förändring, även om det innebär att man ibland måste övertala andra och möta motstånd på vägen. ”Det är viktigt att våga. Jag menar det värsta som kan hända är att man misslyckas. Och då får man ju testa igen bara”, säger hon.

När det gäller utmaningarna med att vara en ung ledare inom idrottsvärlden, delar Alexandra med sig av sina erfarenheter med att bli tagen på allvar och kämpa för att göra sin röst hörd. ”Det är viktigt att ”våga stå på sig”, vara framåt och fortsätta att försöka övertyga. Det känns särskilt viktigt för oss unga, för ibland känns det inte som att vi blir hörda eller tagna på allvar. Då är det extra viktigt att våga fortsätta och komma från olika vinklar och så. Så man till slut blir hörd. Vi unga är ju ”experterna” på det som rör oss unga. Världen förändras ju hela tiden och vi måste ju också göra det för att hänga med, så vi skulle spara mycket tid om vi blev lyssnade till från första början”, säger Alexandra. Trots dessa utmaningar ser hon möjligheter till förändring och tror att genom att fortsätta arbeta hårt och inspirera andra kan man göra verklig skillnad.

När det gäller framtiden ser Alexandra fram emot att fortsätta sitt ledarskap och bidra till förändring inom idrottsvärlden. Trots att hon funderar på att kliva av som ordförande efter gymnasiet, för att släppa fram någon yngre, är hon fast besluten att fortsätta att vara en förebild och inspirationskälla för andra unga tjejer som kanske är tveksamma till att ta på sig ledarroller. ”I stallet försöker jag alltid tänka på att vara en bra förebild. Det kan handla om alltifrån att inte svära till vad för skor man ska ha på sig när man rider. Jag vill ju försöka vara en förebild i allt jag gör. Karin Mattsson har varit en stor förebild och inspirationskälla för mig. Vi har ju lite liknande bakgrund då vi båda kommer från en mindre stad och jag blir taggad och inspirerad av resan hon gjort. Inget är omöjligt liksom”, säger Alexandra.

Alexandra tycker att det är bra och viktigt att priset Årets Taus tagits fram. Hon betonar vikten av att lyfta fram unga ledande kvinnor på det här sättet, då hon också tror att det kan hjälpa andra unga, främst tjejer, att våga ”kliva fram” och ta för sig mer. ”Det är jättebra att det syns i tidningar och på andra ställen om Årets Taus. Jag tror det är jättebra att inspirera andra genom att visa upp det så här. Det känns såklart jättekul att vara en av de fyra finalisterna. Jag trodde inte att jag skulle vara en av dem, men det är jag jätteglad över. Att ens få vara med på listan är ju jättekul”, avslutar hon.

Alexandra Tunóns engagemang och nytänkande har gjort henne till en inspirerande ledare inom idrotten. Genom sitt arbete som ordförande för ungdomssektionen i Östersund-Frösö ridklubb har hon visat att ålder inte är ett hinder för att göra verklig skillnad och inspirera andra att följa sina drömmar. Som en av fyra fantastiska finalister till priset Årets Taus är Alexandra ett levande bevis på potentialen hos unga kvinnor i ledande positioner inom idrotten.

Den 16 mars delas utmärkelsen Årets Taus ut i Östersunds Sporthall under matchen mellan Östersund basket och Luleå basket. Vinnaren utses av en dedikerad jury. Samarbetsparterna bakom Årets Taus vill dock poängtera att alla 18 nominerade ska ses som vinnare. Det stora priset kommer därför att gå till alla kandidaterna – i form av en två-dagars ledarskapsutbildning med möjlighet att bygga nätverk med de andra. Priset bör ses som en chans att fortsätta utvecklas och inspirera i sina roller som ledare.

Årets Taus är ett pris framtaget av Gomorron Östersund, Midnattsbris, A-hub, Östersunds Basket, RF-SISU Jämtland-Härjedalen, Handelskammaren Mittsverige, Länsförsäkringar Jämtland, Region Jämtland Härjedalen, Samling Näringsliv, Jämtkraft och Länsstyrelsen Jämtlands län.

Sidan publicerades: 8 mars 2024