Tove Stillesjö, Tyra Hagström Nordin, Alva Berglund från Östersunds Volley, Sanna Wiegand från Östersundsgymnasterna och Aurélie Burger från Östersunds Volley

Inspiration och nätverkande för framtidens idrottsledare i samband med Idrottsforum

Unga ledare i Jämtland-Härjedalen samlades för en dag på Verket i Östersund, fylld av inspiration och kunskapsutbyte för att stärka ledarskapet och främja psykisk hälsa inom idrotten.

Sidan uppdaterades: 27 februari 2024

I samband med Idrottsforum 16–17/2 2024 anordnade RF-SISU Jämtland-Härjedalen, i samarbete med Region Jämtland Härjedalen Folkhälsoenheten, en inspirerande dag för unga ledare på Verket i Östersund. Eventet, som samlade ett 30-tal unga idrottsledare i åldrarna 13–25 från olika idrottsföreningar i länet, erbjöd en dag fylld med kunskap, erfarenhetsutbyte och inspiration för att främja ledarskap, psykisk hälsa och fortsatt engagemang inom idrotten.

Dagen leddes av Johanna Jonsson, Wictor Fjellström och Björn Gidlund från RF-SISU J-H i samarbete med Ebba Nordell och Jenny Olsson från Region Jämtland Härjedalen Folkhälsoenheten, som betonade vikten av att främja psykisk hälsa i samhället och idrottsvärlden. ”Vi vet att skyddsfaktorer som tex goda sociala relationer och att känna sig delaktiga i samhället och att vara fysiskt aktiv kan stärka det psykiska välbefinnandet. Idrotten och ledare kan bidra till dessa skyddsfaktorer, därför tycker vi de är viktigt att vara med och berätta vad psykisk hälsa är och hur ledare kan jobba för att främja psykisk hälsa”, säger Ebba och Jenny.

Ebba Nordell och Jenny Olsson från Region Jämtland Härjedalen

Programmet för dagen bestod av olika aktiviteter, övningar och workshops. Deltagarna fick praktiska tips för att utveckla sitt eget ledarskap och främja psykisk hälsa inom sina idrottsföreningar, samt möjlighet att lyssna till inspirerande berättelser av framstående unga profiler inom ledarskap och idrott.

Lovisa Andersson, som är med i utvecklingsprogrammet Eldsjäl 2.0, föreläste på temat ”Ungt ledarskap och psykisk hälsa”. Alva Stark, Head Coach för Östersund Basket, delade med sig av sin ledarerfarenhet och sina tankar kring ledarskap. Hon betonade vikten av att se och förstå varje individ bakom spelaren och att skapa en trygg miljö där varje individ känner sig sedd och hörd. "En bra ledare är någon som ser och hör personen bakom spelaren," säger Alva. "Jag tror på att bygga en relation och att förstå varje individ för att skapa en stark och sammanhållen grupp."

Alva Stark, Head coach Östersund Basket

Att ta sig an rollen som Head Coach vid endast 22 års ålder har bitvis varit en utmaning för Alva Stark, men hon har visat sig vara trygg och målmedveten i sin ledarroll. Trots fördomar och ibland tvivel på sig själv har Alva fortsatt att tro på sig själv och sina mål. "Jag vet vad jag vill och vad jag står för. Ingenting kommer att vara en dans på rosor. Så länge man kan påminna sig själv om det. Det kommer att dyka upp motgångar, så är det bara, men så länge man vet vad man vill är det bara att köra på," säger hon.

Alva berättade att hon inspireras av sina föräldrar och ser dem båda som förebilder för sitt eget ledarskap. Genom deras stöd och tro på henne har hon kunnat ta sig an utmaningarna och växa som ledare. För unga ledare ger hon råd om att våga drömma stort och söka stöd från andra. "Jag tror mycket på att våga. Våga. Nå ut. Sträcka ut en hand och fråga om hjälp," säger hon.

Alva Stark är en förebild och en stor inspirationskälla för många. "Det är häftigt att se hur långt Alva har kommit på bara några år," säger Alva Berglund, en av deltagarna. "Hon är verkligen inspirerande, och jag hoppas kunna ta med mig många av hennes tips och erfarenheter tillbaka till min egen förening", fortsätter hon.

Alva Berglund från Östersund Volley deltog under dagen tillsammans med sina föreningskompisar Tova Stillesjö, Tyra Hagström-Nordin och Aurélie Burger. Sanna Wiegand från Östersunds Gymnasterna Rytmik var också med och hon berättade att hon är ledare för de yngre barnen i föreningen. Tyra berättade om sin och de andras roller inom föreningen och hur de hoppades utvecklas som ledare genom att delta vid dagens event. "Tova och jag tränar Kids Volley i vår klubb, vilket har gett oss möjlighet att utvecklas som ledare. Att vara här idag ger oss chansen att lära oss ännu mer och få inspiration från andra, vilket betyder mycket." säger Tyra. "Jag är här idag för jag hoppas kunna utveckla mig själv som ledare. Det är viktigt att få inspiration och lära sig av andra för att kunna göra skillnad." säger Tova Stillesjö.

Dagen avslutades med en gemensam middag och en spännande basketmatch mellan Östersund Basket och Visby Ladies, där Östersund Basket tog hem segern, vilket satte en perfekt punkt på en inspirerande och energifylld dag för unga idrottsledare i Jämtland-Härjedalen.

I utvärderingen efter avslutat heldag för de unga ledarna skrev en av deltagarna något väldigt klok och tänkvärt som fler borde ta med sig i sin ledarroll. ”Jag blev idag påmind om hur viktig roll en ledare har. Flera timmar i veckan har vi chansen att förbättra någons liv och fler borde ta den chansen och göra skillnad i någons liv”, anonym.

Vill du veta mer om hur du kan skaffa dig mer kunskap kring ”Ungt ledarskap”? Fråga din tränare eller hör av dig till någon av våra Idrottskonsulenter.

Sidan publicerades: 27 februari 2024