Året som gått

2023 har varit ett år där det blivit tydligt vad viktigt det är med allt positivt som händer i alla föreningar i länets kommuner. Aktivitets- och deltagarnivåerna för barn- och ungdomsverksamheten har i stort återhämtat sig efter pandemiåren och de flesta föreningar har tagit sig igenom de utmaningar som kom med den och bedriver en fantastisk verksamhet.

Sidan uppdaterades: 20 december 2023

Året som gått har innehållit många utmaningar i Sverige, Europa och världen i form av bland annat krig, ökad brottslighet och utanförskap, klimatpåverkan, energipriser, ökade kostnader som påverkat familjer, kommuners och företagens ekonomier negativt. Här ser vi att den kraft som finns i idrottsrörelsen och vikten av en meningsfull fritid blivit än mer synlig. I ett negativt samhällsklimat behövs den positiva kraft som idrotten är för att skapa framtidstro och hopp om att det finns en väg framåt mot något bättre.

Vi på RF-SISU Jämtland Härjedalen har mött många föreningsledare, aktiva, styrelsemedlemmar och föräldrar under året. Goda samtal, utvecklande arbeten och en känsla av att det finns en energi och vilja att skapa hållbara föreningar med bra verksamhet. Med det sagt finns det också utmaningar som många gånger utrycks i form av upplevd brist på engagemang och svårigheter att hitta både ledare och andra engagerade i föreningen. Vi ser också slitningar i frågor som rör satsning mot elit och att värna bredden. Landsbygdsföreningar har många gånger sina utmaningar med att få ihop tillräckligt många i ett lag eller att aktiva söker sig till föreningar med bättre faciliteter för sin idrott. Andra föreningar får inte tillräckligt med tider i den anläggning de vill bedriva sin idrott i och får tacka nej till de som vill börja.

Vår personal har tillsammans med styrelsen aktivt jobbat för att stödja föreningar i dessa frågor men även träffat politiker, tjänstepersoner och beslutsfattare inom kommuner, region, näringslivet och andra aktörer för att lyfta idrottens nytta och synliggöra de behov som finns och vad som krävs för att möjliggöra de ideella insatser som varje dag skapar nytta för barn, unga och vuxna och de positiva folkhälsoeffekter det medför.

Några höjdpunkter från året i vår verksamhet är bland annat vårt kulturarrangemang Star for Life. Föreläsningar så som den Hållbara idrottaren, Tidig Specialisering, Per Holknekt, NPF och idrott, Livskraft, har gett deltagarna goda medskick att jobba vidare med i sina föreningar. Evenemang och träffar som ”En kväll att hylla unga ledare”, Parasportdagen, Olympiadagar och Idrottens dag har engagerat och inspirerat till idrottande på olika sätt. ”Årets Taus” har satt ungt kvinnligt ledarskap på kartan och LF Support kan ge de som inte har ekonomisk möjlighet ett stöd att kunna delta i en föreningsaktivitet. Vi har också planerat för uppstart av ett Senior Sport School under 2024
Vi har också bytt lokaler och återfinns numera i centrala Östersund där vi huserar i Residensets norra flygel, Köpmangatan 22. Vi vill gärna ses som en Idrottens mötesplats där ni alltid är välkomna att träffa oss och där det finns rum som ni som förening kan låna för era möten. Hör av er så bokar vi in er!

Nu avslutar vi året och ser fram emot ett 2024 där vi fortsätter vår utvecklande resa tillsammans!

Vi vill också passa på att påminna dig om att Du är värdefull! Du som på något sätt engagerar dig i en förening; som förälder, aktiv, ledare, funktionär, styrelsemedlem, administratör….. ja rollerna är oändliga.
Alla är Ni viktiga och Ni bidrar till att ge förutsättningar till en meningsfull fritid och ett hälsosamt liv för många. TACK!

Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

/Anna Ottosson Blixth, distriktsidrottschef RF-SISU Jämtland Härjedalen tillsammans med styrelse och personal

Sidan publicerades: 20 december 2023