Lyssna på en del av intervjun med Conny Gradin Ås IF Pingis, deltagarna Lars Berg (bilden), Ann-Britt Larsson (bilden) samt Lindha Olofsson kommunikatör RF-SISU Jämtland-Härjedalen.
Ås IF Pingis lockar 65+ till spelglädje och social samvaro
Under vintern och våren har ett 40-tal glada pensionärer träffats varje onsdag för att spela pingis. Detta efter att Ås IF Pingis dragit igång Halv elva hos Ås Pingis – ett projekt som syftar till att locka äldre till att röra på sig och träffa nya vänner.
Sidan uppdaterades: 26 maj 2023
Conny Gradin från Ås IF Pingis är en av initiativtagarna till satsningen och projektet görs tillsammans med Svenska Bordtennisförbundet och RF-SISU Jämtland-Härjedalen. Satsningen riktar sig till de som är 65+ och syftet med projektet är att få fler pensionärer att förstå vikten av att röra på sig när man blir äldre, samt att minska ensamheten.
För att hitta deltagare till projektet annonserade föreningen bland annat på sociala medier. De fick även hjälp av en föreningsengagerad förälder att trycka upp färgglada affischer som man satte upp runt om i kommunen och i närliggande byar. Till en början tänkte Conny och de övriga inblandade att om det skulle komma ett 20-tal pensionärer till träningarna, så skulle de vara nöjda. De kunde inte föreställa sig att siffran skulle dubbleras.
- Det blev mycket mer respons än vad vi kunde drömma om. Vi tänkte att kommer det 20 pensionärer så är det bra. Helt plötsligt är vi uppe i 40 varje onsdag, som sprider massor av spelglädje. Många av de som är där har aldrig spelat pingis tidigare. Alla kan vara med, oavsett om du spelat tidigare eller inte, säger Conny.
Träningstillfällena har skett i Jämtkrafthallen i Ås, varje onsdagseftermiddag. Conny och andra föreningsengagerade ser till att pingisborden är uppställda när pensionärerna kommer. Deltagarna får låna bordtennisracket och bollar och de har även fått egna tröjor där det står Ping Pong Power på ryggen. Träningspassen är upplagda så att de alltid börjar med uppvärmning, följt av tekniktips och spelande.
- Vi snurrar alla spelare var femte minut, så de får spela mot nya människor var femte minut. Tanken med det är att de ska lära känna fler pensionärer och få ett större kontaktnät. Oavsett om de ska spela boule nästa dag, eller åka och handla eller vad det nu är. Kan vi hjälpa dem till lite sociala kontaktytor som de kan ha nytta av utöver pingisen, så är det nog väldigt positivt för många. Vi har byggt lite broar mellan många av pensionärerna, säger Conny.
Träningspassen avslutas i samband med att de yngsta spelarna börjar sin pingisskola. På så sätt sker ett naturligt möte över åldrarna. De äldre avslutar alltid med fika och kan då sitta och fika samtidigt som de yngsta påbörjar sin träning.
Conny berättar att de som deltagit vid träningarna är alltifrån de som tävlat förut, till de som aldrig tidigare provat pingis. Flertalet är kvinnor och några av deltagarna är över 80 år gamla. Många av deltagarna kämpar med artros och liknande och flera har problem med knä och höfter. En av dessa är Susanne Olsson, som tidigare varit väldigt aktiv. Hon kunde åka skidor, paddla kajak och fjällvandra. Idag klara inte hennes kropp av det på samma sätt som tidigare. Istället dras hon med smärta och får kämpa med att röra på sig. Tack vare pingisen har hon nu hittat ett sätt som fungerar för henne och hennes kropp, trots att hon har knäproterser och dras med höftproblem.
- Det största jag tar med mig är att jag rör på mig och har roligt samtidig. Att jag har hittat något som fungera för mig och samtidigt är roligt. Det är det viktigaste för mig, säger Susanne.
Lars Berg är en av deltagarna som varit med på alla pass som anordnats. Han är väldigt positiv till konceptet och trycker på vikten av det sociala samtidigt som han drar paralleller till åren han arbetade och hade arbetskollegor omkring sig.
- Det har varit riktigt roligt. En rolig sammankomst. Man går hit med lätta steg. Det är inte bara att man går hit och spelar bordtennis, utan man får den sociala biten också, som man en gång hade på jobbet. Det har en stor social betydelse, säger Lars.
Även Ann-Britt Larsson har deltagit vid flera tillfällen och berättar att hon och hennes man är relativt nyinflyttade till Ås. De såg den färgglada affischen och kände att de ville testa.
- Dels för det sociala, att lära känna nya människor och att samtidigt få röra på sig. Jag har ingen tidigare erfarenhet av pingis mer än att jag som liten provat på några gånger. Det här är ett roligt sätt att ”leka pingis” och att lära känna nytt folk, säger Ann-Britt.
Conny berättar att Svenska Bordtennisförbundet och RF-SISU Jämtland-Härjedalen varit engagerade från start och velat stötta ÅS IF Pingis i deras satsning. Bland annat har de stöttat ekonomisk, då tanken med hela satsningen varit att det inte ska kosta något att vilja delta. Vilken pensionär som helst, oavsett pension, ska kunna vara med. Man har med hjälp av olika ekonomiska bidrag kunnat köpa in bordtennisracket och bollar. Alla deltagare har fått en egen t-shirt för att känna samhörighet och efter varje träningstillfälle bjuds deltagarna på fika. Föreningen har även försökt uppmuntra de äldre till att vilja stötta ÅS IF Pingis genom att bli medlem i föreningen.
Under våren och vintern har ÅS IF Pingis anordnat 11 träningsonsdagar för pensionärerna. Då projektet blivit så lyckat, tänker man satsa ytterligare och ordna nya tillfällen under hösten 2023.
- Det här vill vi inte släppa. Det här är en potential för vår förening som är jättestor. Vi vill hitta en mix mellan de äldsta spelarna och de yngsta spelarna och kanske hitta någon form av samträning framöver. Alla som varit här vill fortsätta. Jag tror inte att hallen kommer att räcka till med våra 33 bord, skrattar Conny.
Målsättningen är att få ännu fler att vilja spela pingis. ÅS IF Pingis har förhoppningar på en framtida pingishall, där det finns tankar om att kunna engagera de äldre på olika sätt. Vem som helst ska kunna komma till hallen och spela när det passar en själv. Hallen ska fungera som en naturlig mötesplats, dit människor, som kanske aldrig tidigare varit idrottsintresserade, ska vilja komma och spela pingis och träffa andra människor berättar Conny.
Att Halv elva hos Ås Pingis varit en lyckad satsning för Conny och de övriga inblandade från föreningen råder det inget tvivel om. Konceptet har gett så mycket på flera olika sätt berättar Conny.
- Alla av oss har noterat spelglädjen hos de äldre. Att få se glädjen i de här 70– och 80-åriga damerna och herrarna som spelar, då inser man ju själv att man vill hålla på till man själv är i deras ålder. Efter dryga 40 år som föreningsaktiv är det glädjande att få vara med om detta och se spelglädjen som de äldre visar upp. Det är ju sådant här som gör att man hittar drivkraften att vilja fortsätta engagera sig. Att man som 83-åring längtar till att få gå på träningen. Att få vara delaktig i det, är väldigt glädjande att se, avslutar Conny.
Tre tips från Conny till dig som vill försöka locka fler äldre till er förening:
· Hitta några nyckelpersoner i en pensionärsförening i ert närområde.
· Alla är välkomna – oavsett erfarenhet.
· Hitta drivan och engagerade ledare. Hitta de som brinner och har tiden för det.
Vill du ta del av hela samtalet med Conny Gradin och hur Ås IF Pingis har arbetat med att lyckats locka så många äldre till sin satsning, kan du lyssna poddavsnittet HÄR. Du får också höra de härliga pensionärerna Lars Berg, Ann-Britt Larsson och Susanne Olsson berätta mer om vad Halv elva hos Ås Pingis gett dem.
Veckans poddavsnitt hos Här pågår föreningsidrott handlar om Ås IF Pingis satsning på att locka äldre till rörelse och social samvaro.
Här pågår föreningsidrott är en podcast med fokus på föreningsidrott. Vi träffar experter, förebilder, ledare och barn för att ge kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin förening så att fler barn, ungdomar och äldre vill idrotta så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt!
Sidan publicerades: 25 maj 2023