Höjdpunkter från årets Idrottsforum

24 - 25 november anordnades Idrottsforum, den här gången i Halmstad Plazas nya möteslokaler. Med på forumet var över 150 deltagare som samlats för att få ny kunskap, inspireras och knyta nya kontakter.

Sidan uppdaterades: 28 november 2023

Idrottsforum är ett återkommande evenemang och anordnas av RF-SISU Halland en gång om året. Årets tema handlade om att skapa förutsättningar för en utvecklande idrottsmiljö för både bredd- och elitidrott. Temat följer idrottens mål i Strategi 2025, som handlar om att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet.

Efter en inledning och stipendieutdelning av distriktidrottschef Sandra Hidgård drar årets första föreläsning i gång. Först ut är Andreas Ivarsson, docent i psykologi, vars föreläsning handlar om vilka faktorer som påverkar att barn slutar med sin idrott. Enligt Andreas handlar det om en rad olika faktorer - bland annat avsaknad av motivation och ett minskat stöd från ledare och tränare.

Därefter var det dags för Forumteatern som gav intressanta inspel och tankar kopplat bland annat till hur man hanterar olika ambitioner i en träningsgrupp. Föreställningen startade många goda samtal och lockade till en hel del skratt. Kvällen avslutades med en medelhavsinspirerad buffé i restaurang Angelini.

”Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör”

Lördagen inleddes med en uppskattad föreläsning om NPF-kunskap för ledare med Måns Lööf. Viktiga medskick från föreläsningen är att det är att möta barnet där barnet är – att förstärka styrkorna och begränsa svagheterna. Genom att anpassa träningarna efter de som har en NPF-diagnos underlättar man även för de andra deltagarna, alla mår bra av tydlighet och struktur.

Valbara spår

Efter lite välbehövlig energipåfyllning i form av kanelbullar fick deltagarna välja mellan två olika inriktningar, en riktad mot breddföreningar och den andra mot eliten. De som valt elitspåret fick lyssna på ett intressant panelsamtal mellan Tilda Johansson, Gretha Östlind och Jerry Hallbäck. Under en avslutande frågestund framgick det att föräldrarna är en viktig del i en elitsatsning. Det gäller att finnas där och stötta, men utan att pressa, och att glädjen och intresset för idrotten måste komma från utövaren själv.

För de som valt föreläsningen som riktade sig mot bredden var det en föreläsning med Sahar Kahlili, projektledare på KFUM Bollihop, som stod på schemat. Sahar berättade om hur projektet Bollihop under tio års tid lockat flickor och kvinnor med migrationsbakgrund till idrotten. Mycket handlar om att sänka trösklarna för deltagandet.

– Vi måste utmana hur idrotten brukar vara organiserad. På våra träningar måste man inte anmäla sig i förväg. Träningarna är alltid gratis och det är inga krav på att sälja lotter för att samla in pengar till laget, förklarar Sahar.

Sahar Khalili

Sahar Khalili

Årets höjdpunkt

Linnea Bäckman från Hallands Ridsportförbund har deltagit på Idrottsforum även tidigare år. Likt många andra deltagare uppskattade hon föreläsningen med Måns Lööf.

- Höjdpunkten från årets Idrottsforum var definitivt föreläsningen som vi hade på lördagen med Måns om hur man kan anpassa sitt ledarskap så att alla blir inkluderade, säger hon.

En annan deltagare som också är nöjd med årets Idrottsforum är Henrik Valberg från Varbergs Motorklubb.

- Jag åker här ifrån med massa inspiration, nya kontakter och bra idéer på hur vi kan utveckla vår förening, säger han.

Sidan publicerades: 27 november 2023

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med

NPF-kunskap för ledare

En av Idrottsforums höjdpunkter var föreläsningen med Måns Lööf om NPF-kunskap för ledare. Kunde du inte närvara på Idrottsforum kommer nu en ny chans att ta del av Måns kunskap! Den 5 februari håller han sin uppskattade föreläsning i Kungsbacka.